Případové Studie

www.modernitovarna.com
EMCO GmbH

Špičkové školicí středisko s konvenčními a CNC stroji od firmy Emco

Vysoký standard v učňovském vzdělávání: závod BMW Group ve Štýru slouží jako modelová továrna. Vyrábí se zde vznětové a zážehové motory, stejně jako komponenty pro elektromobilitu.

  www.emco-bau.com

Úspěch závodu garantují nejmodernější výrobní stroje a zařízení, nejvyšší standardy kvality a výborně vyškolený personál. Ani nové školicí středisko nedělá žádné kompromisy. Pro špičkovou výuku učňů je zde mimo jiné 21 soustruhů a frézek včetně simulačního softwaru od rakouského výrobce obráběcích strojů, firmy Emco.

Robert Fraunberger, x-technik

Německý výrobce prémiových automobilů BMW vyrábí v závodě ve Štýru (Steyr; Rakousko) vznětové a zážehové motory a jejich komponenty již téměř 45 let. Kromě toho tato největší továrna na motory BMW vyrábí již více než pět let také komponenty pro elektromobilitu. Závod každý rok dodává více než milion motorů a více než deset milionů hlavních komponent pro motory vozidel. Je jimi vybavena přibližně polovina všech vozů BMW a Mini po celém světě. Od roku 2025 budou vysoce účinné motory vyráběny s využitím CO2-neutrální energie – díky zelené elektřině a dálkovému vytápění z kotelny spalující biomasu.

V budoucnu bude hrát stále větší úlohu také technika pro elektromobilitu. Je to proto, že od roku 2025 se zde bude vyrábět nová generace elektrických pohonů. Vývojové oddělení ve Štýru také razí zcela novou cestu – v současné době vyvíjí zcela nový vysoce výkonný elektrický pohon.

Příslib kvality pro pohony
To, co spojuje všechny komponenty vozidel pro pohony všeho druhu vyráběné v závodě BMW ve Štýru, je vysoká kvalita. Odborné znalosti a zaujetí pro kvalitu přibližně 4 500 zaměstnanců ve výrobě a vývoji jsou zárukou kvality a spolehlivosti prémiových vozidel BMW. Závod BMW Group ve Štýru je zodpovědný také za výrobu hlavních součástí motorů, které jsou instalovány v jiných závodech BMW.

Požadavky BMW na výkon, dynamiku, komfort a hladký chod jsou velmi vysoké. V závodě BMW Group ve Štýru se vyrábějí hlavní díly, jako jsou bloky pohonů pro nejnovější generaci elektromobilů, klikové hřídele, hlavy válců a ojnice. Přesnost obrábění se měří v mikrometrech. Proto se zde používají nejmodernější výrobní stroje a zařízení.

Školení jako základ pro kvalitu

Špičkové školicí středisko s konvenčními a CNC stroji od firmy Emco
V závodě BMW Group ve Štýru jsou učni nejlépe připravováni na budoucí profesní život.

To platí i v nově vybudovaném školicím středisku, které je vybaveno nejmodernější technikou. Vzhledem k vysokým standardům kvality a neustálému růstu štýrského závodu se firma BMW rozhodla před dvěma lety nejen vzít učňovskou přípravu do vlastních rukou, ale také ji pozvednout na nejlepší možnou úroveň jako důležitou investici do mladých talentů.

V závodě BMW Group ve Štýru jsou učni školeni v různých technických profesích, přičemž největší podíl na tom mají obráběči (pozn.: viz informační box). Pro budoucí obráběče je k dispozici celkem 21 soustruhů a frézek – od konvenčních soustruhů po CNC soustruhy a CNC frézky – včetně simulačních zařízení od společnosti Emco. „Máme vynikající prostory se špičkovými stroji a můžeme nabídnout našim současným šedesáti učňům optimální odborné vzdělávání,“ říká mistr odborného výcviku Thomas Sakuler. Sám je vyučený strojní technik s kvalifikací mistra řemesla a má více než 20 let zkušeností v BMW v celé řadě oddělení a závodů.


Špičkové školicí středisko s konvenčními a CNC stroji od firmy Emco
Strojový park nového učňovského střediska BMW má dva moderní CNC soustruhy EmcoTurn E45 od firmy Emco.

Díky vysoce kvalitnímu vybavení mohou být učni optimálně připraveni na svoji budoucí kariéru „BMW Life“. Je to proto, že každý učeň je během odborného výcviku přidělen ke své budoucí specializaci. Kromě technických dovedností se výuka v BMW zaměřuje také na podporu individuálního talentu a flexibility. Podporováni jsou zvláště mladí učni, ale středisko po dohodě zajišťuje také další vzdělávání a interní rekvalifikaci na nové pracovní pozice.


Špičkové školicí středisko s konvenčními a CNC stroji od firmy Emco
Strojový park ve školicím středisku BMW tvoří celkem šestnáct konvenčních a jeden cyklicky řízený stroj a čtyři CNC soustružnická a frézovací centra od firmy Emco.

Emco jako partner školicího střediska
Emco má dlouholeté zkušenosti v oblasti strojů vhodných pro výuku a školení, a to jak v Rakousku, tak v mezinárodních projektech po celém světě. „Emco nabízí širokou škálu soustružnických a frézovacích strojů vhodných pro výuku a školení, vysokou úroveň technických znalostí a velmi krátkou dobu odezvy,“ říká Christian Brötzner, odpovědný oblastní obchodní manažer společnosti Emco. V průběhu let firma získala vynikající reference ve školách, rekvalifikačních střediscích a také od průmyslových firem, které mají vlastní školicí střediska.


Špičkové školicí středisko s konvenčními a CNC stroji od firmy Emco
Učni v BMW jsou také optimálně virtuálně seznámeni s komplexními obráběcími procesy na šesti pracovištích s počítači a digitálními dvojčaty strojů.

„Díky výrobě v srdci Evropy může společnost Emco nabídnout ucelený sortiment od konvenční strojů až po víceúčelové CNC soustruhy a 5osá obráběcí centra s vyváženým poměrem ceny a výkonu a standardní výbavou pro průmyslové obráběcí stroje, jako je řídicí systém Sinumerik ONE,“ pokračuje Brötzner. Součástí vybavení závodu BMW je také šest školicích pracovních stanic s počítači a digitálními dvojčaty strojů. „Mohou zde být simulovány různé obráběcí operace. Pracoviště jsou vhodná zvláště pro výuku práce na CNC strojích,“ říká Brötzner, který zdůrazňuje moderní možnosti nového školicího centra.


Špičkové školicí středisko s konvenčními a CNC stroji od firmy Emco
Blok elektrického pohonu BMW: díky vysoce kvalitnímu vybavení učňovského střediska mohou být učni co nejlépe připraveni pro svou budoucnost „BMW Life“.

Kompletní podpora zaručena

Špičkové školicí středisko s konvenčními a CNC stroji od firmy Emco
Emco nabízí ucelenou koncepci školení od konvenčních strojů až po víceúčelové CNC soustruhy a 5osá obráběcí centra.

Společnost Emco přikládá velký význam poprodejní podpoře. To je důvod, proč rakouský výrobce obráběcích strojů zaručuje všem zákazníkům přímou kontaktní osobu. Kromě toho je v centrále v Halleinu veden rozsáhlý sklad všech potřebných náhradních dílů. „Podle mého názoru nás od konkurentů na trhu odlišují také naše obsáhlé odborné služby. Čtrnáct zkušených techniků na bezplatné lince a třicet servisních techniků v celém Rakousku zaručují krátkou dobu reakce a kompetentní podporu pro všechny potřeby našich zákazníků,“ zdůrazňuje prodejní technik. Společnost Emco také nabízí v případě potřeby službu vzdálené údržby, která zaručuje nejlepší možnou podporu pro všechny komerční a technické problémy.


Špičkové školicí středisko s konvenčními a CNC stroji od firmy Emco
Učni jsou během svého odborného výcviku vyučováni s důrazem na maximální kvalitu odvedené práce.


Tréninkové centrum s „efektem ohromení“
S novým školicím centrem nastavuje závod BMW standard v učňovském vzdělávání. „Když vstoupí do našeho školicího střediska, je to pro naše mladé učně ohromující zážitek. Strojový park má vše, co je technicky možné. Učni tak mají nejlepší podmínky pro start své kariéry u BMW,“ uzavírá Thomas Sakuler s velkou spokojeností.


Špičkové školicí středisko s konvenčními a CNC stroji od firmy Emco

 

Prohlášení:
Emco má dlouholeté zkušenosti v oblasti strojů určených pro výuku a školení. Firmu BMW jsme ohromili naší širokou nabídkou produktů – od konvenčních a cyklicky řízených strojů až po CNC soustružnická a frézovací centra, a to vše včetně digitálních dvojčat.

 
Špičkové školicí středisko s konvenčními a CNC stroji od firmy Emco
Christian Brötzner, oblastní manažer prodeje ve společnosti Emco

Rámeček: Závod BMW Group ve Štýru v číslech (2022 zaokrouhleno)

  • Celkový počet vyrobených motorů: 1 120 000
  • Zážehové motory: 830 000
  • Vznětové motory: 290 000
  • Bloky motoru: 1 170 000
  • Klikové hřídele: 880 000
  • Ojnice: 7 360 000
  • Hlavy válců: 770 000
  • Bloky pro elektrické pohony: 300 000

Rámeček: Učňovské školství v BMW
V závodě BMW Group ve Štýru jsou následující učňovské obory:

  • Technologie obrábění
  • Strojírenství
  • Mechatronika a výrobní technologie
  • Mechatronika a automatizace
  • Mechatronika – informatika
  • Procesní inženýrství
  • Elektrotechnika pro výrobní a provozní technologie

Přihlášky zasílejte na adresu

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP