Technické články

www.modernitovarna.com
Southco

Southco zajišťuje elektromobilitu: infrastrukturu pro nabíjení a ukládání elektřiny do baterií v síti

Nabíjecí stanice pro elektromobily jsou instalovány na mnoha místech, včetně parkovišť a garáží, a obnovitelné zdroje elektřiny, jako jsou větrné a solární elektrárny, podněcují rozvoj průmyslových systémů pro ukládání elektřiny do baterií v síti, aby zachycovaly přebytečnou energii a zpřístupňovaly ji v době, kdy je to třeba.

  southco.com
Southco zajišťuje elektromobilitu: infrastrukturu pro nabíjení a ukládání elektřiny do baterií v síti

Nabíjecí stanice pro elektromobily s více nabíjecími místy mají zpravidla samostatnou rozvodnu, která připojí nabíjecí stanici k distribuční síti a pomáhá řídit tok energie. Tyto rozvodny obsahují značné množství cenné výkonové elektroniky a řídicího hardwaru. Jsou chráněny tak, že jsou umístěny v odolných skříních podobných těm, jež používají telekomunikační a elektrorozvodné společnosti.

Tyto skříně mívají několik přístupových dvířek pro servisní a údržbářské činnosti techniků. Kombinace veřejného umístění a cenné elektroniky vytváří kritickou potřebu tyto systémy plně zabezpečit před krádeží, vandalismem a povětrnostními vlivy.

Nabíjecí stanice pro elektromobily potřebují mít na svých nabíjecích automatech a napájecích rozvodnách širokou škálu přístupových dvířek, aby chránily cennou elektroniku před krádeží, vandalismem a povětrnostními vlivy


Southco zajišťuje elektromobilitu: infrastrukturu pro nabíjení a ukládání elektřiny do baterií v síti

Skříně mívají několik přístupových dvířek pro servisní a údržbářské činnosti techniků. Kombinace veřejného umístění a cenné elektroniky vytváří kritickou potřebu tyto systémy plně zabezpečit před krádeží, vandalismem a povětrnostními vlivy. Pro zajištění skříní nabíjecích stanic mohou konstruktéři využít nové vývojové trendy v oblasti vícebodových, otočných, vačkových a třmenových západek. Kromě toho lze k dálkovému monitorování a správě přístupu techniků použít řadu modulárních řešení elektronického blokování a elektronického řízení přístupu (EAS), což dále zlepšuje zabezpečení a ochranu, jež tato životně důležitá nová zařízení vyžadují.

Díky rychlému rozvoji systémů pro ukládání elektrické energie do baterií v síti mohou konstruktéři a výrobci skříní zajistit tyto systémy pomocí efektivních, ergonomických vícebodových systémů, jež mohou zahrnovat elektrické ovládání otočné západky.

Řešení přístupu pro úložná zařízení v síti
Požadavky na zabezpečení a řízení přístupu pro systémy pro ukládání elektrické energie v síti mají v porovnání s nabíjecími stanicemi pro elektromobily mnohé podobnosti i rozdíly. Obecně lze říci, že systémy pro ukládání elektrické energie v síti jsou větší než nabíjecí stanice elektromobilů – přibližně o velikosti poloviny přepravního kontejneru.

V mnoha případech jsou tyto jednotky seskupeny ve střežených a zabezpečených místech, takže riziko krádeže a vandalismu sice existuje, ale není tak významné. Bateriové skříně však musí být mnohem odolnější a projít přísnými testy podle předpisů pro požární bezpečnost a ochranu proti výbuchu, protože uvnitř obsahují velké množství energie.

Skříně pro bateriová úložiště v síti obvykle obsahují více přístupových bodů a dvířek. Musí být odolné proti vnějším povětrnostním podmínkám a přístupová dvířka musí být bezpečně a spolehlivě zajištěna v zavřené poloze. Kromě toho musí být některá přístupová dvířka poměrně velká, aby bylo možné instalovat a vyměňovat součásti baterie.

Efektivním řešením pro takové skříně jsou mechanické kompresní západky vytvořené speciálně pro venkovní použití. Kompresní západky jsou navržené tak, aby těsnily proti prachu, vodě a dalším nečistotám. Snadno se instalují a obsluhují. Někteří výrobci nabízejí možnost nastavení komprese, které může kompenzovat tloušťku přístupových dvířek a sady těsnění.

Vícebodové blokovací systémy mají stejné výhody, ale jsou vhodné pro větší přístupová dvířka. Jedna rukojeť ovládá několik západkových bodů podél velkých dveří; takže místo toho, aby technik před opuštěním musel zajistit dvě nebo tři západky, zajistí celé dveře z jednoho místa. Vícebodové blokovací systémy lze pro ještě větší bezpečnost kombinovat s EAS a elektronickými zámky.


Southco zajišťuje elektromobilitu: infrastrukturu pro nabíjení a ukládání elektřiny do baterií v síti



Závěsy a těsnění pro velké skříně

Kromě bezpečného řešení západek musí konstruktéři zvážit také další příslušenství, které zvýší bezpečnost, těsnění a funkčnost jejich vybavení.

Například pro zajištění bezpečného uzavření dveří a ergonomického přístupu je nesmírně důležité nalézt správné řešení závěsů. Možnost volit skryté závěsy nabízí čistou estetiku, zatímco odnímatelné závěsy umožňují snazší přístup v omezených prostorech tak, že dveře je možné nejen otevřít, ale jednoduše zcela odstranit. Dalším důležitým aspektem v konstrukci skříní je těsnění, které chrání vnitřek skříně před vnějším prostředím.

Vícenásobné možnosti konfigurace těsnění poskytují dobré kompresní vlastnosti, odolávají prachu i vlhkosti, tlumí hluk vznikající v důsledku vibrací a kompenzují nerovnosti povrchu konstrukce.


Southco zajišťuje elektromobilitu: infrastrukturu pro nabíjení a ukládání elektřiny do baterií v síti

Zabezpečení systémů nabíjecí stanice elektrovozidel
Nabíjecí místa a rozvodny nabíjecích stanic mohou mít jedna přístupová dvířka nebo i více, aby byl možný rychlý a bezpečný přístup k zařízení uzavřenému ve skříni v případě údržby a modernizací. Vysokonapěťová elektrická zařízení v těchto jednotkách (zejména v rozvodnách) představují pro zloděje nebo vandaly velké riziko zranění nebo smrti. Aby je ochránili před tímto rizikem, musí návrháři skříní zajistit přístupové body pomocí západek navržených tak, aby se zabránilo násilnému vniknutí.

Nové modely vícebodových a otočných západek, které nabízejí přední výrobci přístupových mechanismů, kombinují zápustnou montáž a menší rozměry s vysoce bezpečným uzavřením. Poskytují bezpečnou a spolehlivou možnost aretace a otočné západky jsou navržené jako skryté, aby zjevné umístění západky nepřitahovalo pozornost. Navíc mají správnou úroveň komprese, aby vnitřek skříně chránily před deštěm, ledem a sněhem. Vícebodové blokovací systémy také nabízejí možnost zápustné montáže s velkou silou komprese, která je nutná pro venkovní aplikace.

Elektronické zámky se často používají ve veřejně přístupných telekomunikačních a elektrorozvodných skříních, v systémech skladování energie a podobných zařízeních. Tyto zámky nahrazují zámky s mechanickým klíčem nebo číselným kódem elektronickými klíčenkami a zámky s bezdotykovými snímači, které se automaticky zamknou, když není žádný klíč v dosahu, a odemknou přístupová dvířka, když se k nim přiblíží autorizovaný technik.

Vícebodové blokovací systémy navržené speciálně pro venkovní aplikace jsou vybaveny těsněním a rukojetí s nízkým profilem. Přinášejí flexibilitu instalace a přizpůsobitelnost pro atraktivní vzhled a spolehlivou funkci.

Platformy Electronic Access Solutions (EAS) představují nejspolehlivější způsob zabezpečení těchto skříní. Většina systémů EAS má tři komponenty: přístupové nebo vstupní zařízení (obvykle je to čtečka s rozhraním Bluetooth), elektromechanický zámek a systém správy, který monitoruje a řídí virtuální přístupové klíče.

Technici, kteří potřebují otevřít rozvodnu nabíjecí stanice, mají aplikaci pro chytrý telefon, jejímž prostřednictvím dostanou virtuální pověření pro odemknutí panelu a servis zařízení. Všechny tyto činnosti – poskytování specifického digitálního klíče a sledování jeho použití – lze monitorovat a spravovat na dálku prostřednictvím cloudových platforem.

Autor: James Stroud, manažer vývoje produktů Southco

www.southco.com


  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP