www.modernitovarna.com
REDEX

ANDANTEX dodává výbavu pro v současné době nejdokonalejší stroje na výrobu etiket

ETI Converting Equipment je společnost specializující se na konstrukci strojů pro výrobu zařízení pro samolepící etikety a tiskařské lisy. V nedávné době ETI Converting Equipment vyvinula revoluční proces pro aplikaci prostředku na základový materiál, který zvyšuje lepící schopnost inkoustu, lepidla nebo jakékoliv jiné vrstvy. Výsledek: tiskař si nyní může pořídit mnohem levnější neupravený film a dosáhnout tak značných úspor při výrobě etiket. V tomto převratném procesu nabízí ANDANTEX USA řešení, jejichž odbyt zajišťuje firma MEROBEL (koncern REDEX ANDANTEX), což je světová špička v oblasti řízení napětí pásu.

ANDANTEX dodává výbavu pro v současné době nejdokonalejší stroje na výrobu etiket
François Bayzelon, prezident a výkonný ředitel v ETI vysvětluje: „Naše technologie nabízí tiskařům možnost samostatné výroby samolepících etiket s úsporů nákladů na surovinách v rozmezí 30% až 70%.“ Úspory jsou skutečně značné, investice se vrátí za méně než jeden rok a výsledkem je přirozený úspěch. První systém COHESIO byl představen na LabelExpo v roce 2000. Od té doby se prodalo více než 70 linek, přičemž jejich prodej rostl každým rokem, kdy jenom v roce 2008 se prodalo 20 kusů.

Nejnovější ETI základní systém pro předběžné zpracování se nazývá ETI Corona Plasma Optimum, zkráceně také ETI-CPO. Tato úprava se aplikuje v uzavřeném prostoru v řízeném prostředí s inertním plynem. Zařízení vysílá korónový výboj na povrch filmu (PP, BOPP nebo PET), který umožňuje zesílit povrchovou energii tak, aby poskytovala dokonalou smáčivost a výbornou přilnavost lepidla, inkoustu nebo jakékoliv jiné vrstvy. Systém ETI-CPO lze používat v kombinaci s COHESIO nebo přes linku na rotačním tiskovém stroji na čelní straně před nánosem lepidla.

Tato progresivní technologie vyžaduje dokonalé řízení napětí pásu. „Řízení napětí pásu je nezbytné bez ohledu na to, jaký je dokončující výrobní proces. Pro nás má ještě větší důležitost, protože filmy jsou skutečně velmi tenké (15 až 20 µm). Pracujeme s rychlostí posuvu 120 m/minutu. Pás se potom může roztáhnout až o 40 mm. Bez dokonalého řízení napětí nelze zajistit bezchybnou regulaci registru, který tak nelze použít v našem systému. Volba systému se stala strategickou záležitostí. Prošli jsme všechny dostupné možnosti na trhu a vybrali si ANDANTEX, jednoduše proto, že jsou nejlepší. Rozhodujícím faktorem byla rovněž technická asistence. Produkty MEROBEL se montují na všechna naše zařízení COHESIO nebo METRONOME. Navíc, ANDANTEX USA důvěřovala potenciálu naší společnosti už od jejího založení.“

Systém řízení napětí pásu MEROBEL se skládá ze 2 doplňujících se komponentů: EMP brzd a digitálních regulátorů DGT300.

Brzdy EMP přivádějí řízený točivý moment na hřídel pásu pro zachování konstantního napětí pásu při navíjení nebo odvíjení.

Technologie EMP je maximálně spolehlivá (má velmi dlouhou provozní životnost bez nutnosti provádění údržby) a často jednodušší pro integraci s třecími systémy; zároveň je mnohem ekonomičtější a uživatelům přináší mnohem snazší ovládání motoru a základních hnacích systémů. „Velmi mimořádnou vlastností je také její spolehlivost“, vysvětluje François Bayzelon. Tato spolehlivost je výsledkem celé řady technologických zdokonalení: modernizovaná povrchová úprava speciálně navržená pro omezení otěru, volba speciálních kovů s optimalizovanými magnetickými vlastnostmi, kuličková ložiska zdokonalená tak, aby odolávala vysokým teplotám. Mimo to, MEROBEL má s touto technologií zkušenosti, které umožňují konstrukčním týmům přesně simulovat pracovní podmínky strojů, a tak vybrat vhodný systém chlazení, který bude použitelný pro celou aplikaci (systémy používající chladící žebra, axiální ventilaci, radiální ventilaci nebo chlazení vodou). V systému byl maximálně snížený zbytkový točivý moment a magnetické okruhy byly optimalizované tak, aby se zvýšil lineární pracovní rozsah. Brzdy a spojky EMP jsou čisté. Konstrukce zaručuje bezchybné těsnění směrem ven, což tuto technologii přirozeně předurčuje pro použití, kdy jsou zakázané jakékoliv emise prachu (například potravinářský či farmaceutický průmysl).

Digitální regulátory DGT 300 byly zkonstruované pro oblast zpracovatelského průmyslu a výrobu štítků. Tyto regulátory řídí napětí pásu bez ohledu na omezení: elasticita produktu, moment cívky, cyklický provoz, velké odchylky od průměru, atd. Jejich rozsáhlé víceúčelové vlastnosti umožňují řízení v aplikacích s otevřenou i uzavřenou smyčkou, což je případ ETI, pro které ANDANTEX USA rovněž dodává silové snímače. Řešení MEROBEL se používají ve všech zařízeních z produkce ETI, jako jsou navíjecí a odvíjecí stanice a mezilehlé napínací stanice. Použitím uživatelsky orientovaného počítačového rozhraní s operačním systémem Windows nebo klávesnice na předním panelu umožňuje DGT300 definování všech parametrů aplikace před spuštěním systému řízení napětí pásu: nouzové zastavení v poměru k nastavenému bodu, plynulý náběh, režimy volnoběhu a blokování, koeficient skosení a nepřetržitou výměnu pásu na setrvačníku. K dispozici je celá řada optimalizovaných funkcí režimu řízení, jako jsou proměnné koeficienty PID, otevřená smyčka + zavřená smyčka, kompenzace dostředivého momentu a rovněž speciální algoritmus pro motory tam, kde to je zapotřebí. Tato skupina digitálních regulátorů, která je kompatibilní se všemi běžnými technologiemi snímačů, ať už se jedná o ultrazvukové snímače nebo všechny typy polohových a dynamometrických snímačů, má výhodu začlenění velmi jednoduchého režimu kalibrace, protože je plně digitální. Týmy MEROBEL rovněž nabízejí údržbu a řešení problémů na dálku.

„Dosahujeme přesnosti 0,1 mm. Pokud jde o stabilní elektronický systém, nabízí řešení Merobel výhodu lepšího řízení celého procesu“ uzavírá p. Bayzelon.

ETI je kanadská společnost. Její celosvětový obrat je následující: 25 % v Severní Americe, 25 % v Evropě a 50 % ve zbývajících částech světa. ETI působí v 25 zemích a řídí 2 výrobní závody, každý s 50 zaměstnanci. Jeden závod se nachází v Boucherville v Québecu a druhý v čínské Shanghaji.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP