www.modernitovarna.com
Westermo Teleindustri AB

Lynx+, kompaktní switch a router pro průmyslový Ethernet

Společnost Westermo Data Communications uvedla na trh pod názvem Lynx+ manažovatelný ethernetový switch určený pro použití v průmyslu. Nový switch doplňuje již zavedenou řadu Lynx. Pracuje s výkonným operačním systémem WeOS od firmy Westermo, který umožňuje vykonávat funkce switche i routeru a lépe splňovat rostoucí požadavky na bezpečné a spolehlivé komunikační sítě. Lynx+ tak plní úlohy manažovatelného switche, routeru i firewallu.

Lynx+, kompaktní switch a router pro průmyslový Ethernet
Operační systém WeOS, který je již používán v průmyslových routerech RedFox od firmy Westermo, umožňuje i v Lynx+ úplnou podporu funkcí routování i konfigurací jako jsou VLAN nebo IGMP. WeOS navíc bez problémů spolupracuje s produkty třetích stran a umožňuje Lynx+ začlenit do již existujících rozsáhlých a složitých komunikačních sítí.

Lynx+ je zařízení s deseti porty a může pracovat jako switch (tj. na vrstvě 2 ISO/OSI) stejně jako router (tj. na vrstvě 3 ISO/OSI). Má osm pevných portů 10/100 BaseTX a dva gigabitové porty SFP, které jsou vybaveny zásuvnými moduly. Uživatel si tak může vybrat z široké nabídky převodníků médií.
Pro zajištění odolnosti sítě podporuje Lynx+ protokoly redundantních sítí STPT (Spanning Tree Protocol) a RSTP (Rapid STP). Navíc nabízí i orignální metodu FRNT (Fast Recovery of Network Topology), vyvinutou firmou Westermo a určenou pro sítě s redundantní kruhovou topologií. Je to nejrychlejší dostupná metoda umožňující automaticky rekonfigurovat rozsáhlé sítě v případě poruchy kabelu nebo hardwaru. FRNT zajistí rekonfiguraci (obnovení komunikace) pro redundantní kruhovou síť obsahující až 200 switchů do 20 ms, a to nezávisle na zatížení sítě. Protokol FRNP lze kombinovat se standardními protokoly STP/RSTP a FRNT a Lynx+ tak může v redundantních komunikačních sítích spolupracovat se zařízeními od jiných dodavatelů.

Funkce routování je klíčová například pro propojení podnikové komunikační sítě informačního systému výroby se sítí automatického řízení technologických provozů. Zde se využije možnosti statického i dynamického routování a podpory obvyklých protokolů, včetně OSPFv2 a RIPv1/v2. Redundanci sítě WAN umožňuje implementace funkcí a protokolů jako Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP), Network Address Translation (NAT), dále funkce port forwarding a vytváření virtuálních privátních sítí (Virtual Private Network, VPN) s šifrováním IPSec. Funkce firewallu slouží k jednoduchému oddělení segmentů sítě a bezpečnému řízení toku dat mezi nimi.

Úplná podpora VLAN (Virtual LAN) pro až 64 virtuálních sítí zvyšuje bezpečnost i přenosovou kapacitu a zlepšuje možnosti správy sítě. Pro VLAN mohou být navíc alokovány konkrétní porty, které je pak možné centrálně konfigurovat. Lynx+ též podporuje snooping v protokolu IGMPv2/v3 (Internet Group Management Protocol). To umožňuje filtrovat data a řídit jejich tok v kruhové síti tak, aby byla optimalizována průchodnost sítě – ideální řešení pro video streaming.
Konfigurace sítí i firewallů se provádí pomocí bezpečného webového rozhraní, dostupného přes VPN-tunel. Další možností je využití SNMP (Simple Network Management Protocol), K dispozici je i možnost konfigurace na příkazovém řádku (Command Line Interface, CLI), která znalému uživateli nabízí nejpřesnější a nejpodrobnější doladění parametrů, navíc bez nutnosti rebootování switche.
Kovový kryt switche Lynx+ s krytím IP40 má půdorys jen 100 × 50 mm a Lynx+ je tak nejmenší switch svého druhu na trhu. Lynx+ nemá aktivní chlazení větrákem ani jiné pohyblivé díly a při jeho konstrukci byly použity výhradně komponenty určené do průmyslových podmínek. Rozsah napájecího napětí je 24 až 48 V DC a rozsah provozních teplot od 40 do +70 °C. Produkt je typově testován a vyhovuje všem požadovaným průmyslovým standardům.
 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP