www.modernitovarna.com
EPLAN

Výkonný Software CAE zvyšuje produktivitu

CAE (Computer-aided engineering) software je nejlepší přítel návrhářů a také nástroj, který rozšiřuje uživatelské možnosti. Osvobozuje inženýry od nudných aspektů jejich práce, zkracuje čas na dokončení projektů a zlepšuje kvalitu a přesnost jejich práce. Dnešní návrhové programy pro obor elektro CAE (E-CAE) mají zautomatizováno mnoho úkonů, jako je např. Popisování kabeláže nebo označování zařízení. Inženýři tedy musí vytvářet úlohy, které někdy zaberou den a někdy i týdny. Poslední generace CAE programů jako je např. EPLAN má přídavnou výkonnou centrální databázi, která umožňuje některé úlohy plně zautomatizovat. V této databázi může být uloženo velké množství dat rekurentního obsahu, který lze jednoduše vložit do projektu použitím kombinace kláves. Inženýři mohou převádět projektovou dokumentaci do různých jazyků a dále pak regionálních, národních a mezinárodních standardů. Tím pádem je CAE software vhodný pro mezinárodní spolupráci nebo dodávky do více zemí světa.

Výkonný Software CAE zvyšuje produktivitu
Centrální databáze CAE v podobě platformy EPLAN může učinit každou fázi návrhu a výroby mnohem efektivnější a v konečném důsledku uspořit mnoho nákladů.

Vylepšení přesnosti
Databáze CAE softwaru poskytuje systematickou redukci chyb, kontrolu chyb a zálohu dat. Jen mizivé procento chyb se dostane až do fáze výroby, kde je odstranění už více nákladnější.

Vliv rekurentního obsahu
Ukládání a znovupoužití dat otevírá cestu ke standardizaci a modularizaci produktového obsahu. Tím je zrychlen návrh i výroba a zároveň optimalizován proces nákupu jednotlivých komponent. Výhody standardizace jsou obrovské, protože některé společnosti předělávají návrhy již existujících modelů a tím maximalizují standardní obsah a zároveň snižují časové nároky. Jiní zase investují značných prostředků do rozsáhlých archivů různého obsahu a tím vlastně přecházejí na databázi softwaru CAE. V archivu mohou být uloženy často používané komponenty nebo komplexní záznamy z montáží a částečných montáží produktů.

Zvyšování efektivity
Databázi lze integrovat do IT architektury společnosti, což umožňuje ostatním oddělením přístup a kontrolu nad průběhem daného projektu. Tím pádem dochází k přesnějšímu plnění dodacích lhůt, efektivnějšímu využití skladování komponent a mnohem spolehlivější
výrobě a plánování dodávek.

Zefektivnění spolupráce se zainteresovanými stranami
Soubory projektu lze snadno doručovat zákazníkům a zadávat změny na základě revizí a požadavků. Dále mohou být doručeny subdodavatelům kvůli snížení dodacích lhůt. Inženýři mohou importovat data jednotlivých dílů přímo z katalogů.

3D Prototypy
Propojení dat se softwarem 3D modelování umožňuje inženýrům vytvářet virtuální prototypy a tím schválit návrh před uvedením do výroby. Mechatronické inženýrství potřebuje úzký kontakt mezi mechanickým inženýrstvím a všemi ostatními inženýrskými obory.

Prvotřídní nastavení strojů
Díky automatickému odlaďování kabeláže a výroby krytů strojů je vypořádání zakázek mnohem rychlejší a přesnější.

Mezioborový návrh
Většina systémů CAE je specifická v závislosti na daném oboru. Platforma EPLAN s integrovaným modulem produktů podporuje návrh pro obory elektro a další inženýrské obory. Tím pádem je platforma EPLAN výkonným nástrojem pro mnoho inženýrských oborů. Standardně pracují inženýrské obory samostatně a odděleně, často s různými softwarovými nástroji, čímž je celý proces návrhu daného projektu zpožděn a v případě změny v projektu je nutné zanést informace o změně do dalšího softwaru. Pokud výrobní inženýr přidá pneumatický ventil do daného návrhu, potom inženýr z oblasti tekutin musí přidat pohon kapaliny a elektroinženýr musí přidat řídící jednotku. Při oddělené práci si každý inženýr přidává svoje poznámky a posuzuje vhodnost takového výběru pouze z hlediska svého oboru, ostatní inženýři tomu ale nemusí rozumět. Pokud ale ti samí inženýři pracují ve stejném týmu a používají integrovanou platformu produktů softwaru EPLAN, dosahují vyšší rychlosti a přesnosti projektu, čímž se zvyšuje stupeň jistoty a kompatibility všech komponent. Data jsou sdílena ve všech odděleních. Pokud jsou provedeny nějaké změny, systém je automaticky obnoví i v ostatních modulech daného projektu nebo oznámí nekompatibilitu v projektu. Tím je navíc zefektivněna správa a kontrola revizí projektu.

Maximální rychlost a snadné hledání dat jednotlivých komponent
Novinkou platformy EPLAN je portál nejaktuálnějších dat jednotlivých komponent. Jedná se o webovou knihovnu dat certifikovaných dílů od předních výrobců různých komponent. To umožňuje inženýrům importovat nejnovější data komponent přímo do jejich projektů. Data jsou vždy aktuální, otestovaná a verifikovaná, bez jakýchkoli chyb. Uživatel tak nemusí sáhodlouze vyhledávat v katalozích jednotlivých výrobců různé komponenty, což ušetří návrhářům spoustu času. V archivu databáze je obsaženo více než 40 výrobců se 180 000 zařízeními, které jsou užívány inženýry po celém světě a v současné době bylo dosaženo více než 9 milionů stažení různých dat potřebných komponent.

Zlepšování kvality v údržbě
Standardně výroba zahrnuje různé zákaznické revize a požadavky. Při jejich aplikaci dochází k časovému zpoždění projektu, což může narušit plán výroby. S moderním CAE systémem, jako je EPLAN, lze projektovou dokumentaci k zákazníkovi doručit např. ve formátu PDF. Změny v této dokumentaci jsou potom převzaty automaticky. Jakmile je návrh dokončen, CAE systém automaticky vygeneruje kompletní balíček souborů pro výrobu, což obsahuje všechny diagramy, seznamy, identifikační čísla všech komponent, a pokud je třeba, tak i soubory automatického nastavení NC strojů a výroby kabeláže. Samozřejmě i technici údržby mají oprávnění provádět změny. Data produktů jsou typicky dostupná v různých elektronických formátech, vhodných pro kontinuální aktualizaci. Inženýři tak mohou přistupovat k souborům PDF skrze svůj počítač nebo tablet a rychle tak vyřešit různé nedostatky v projektu. Zobrazovací nástroj platformy EPLAN může být propojen s nástrojem vizualizace spuštěném v dohledové místnosti. Čas strávený výjezdem k zákazníkovi je totiž drahocenný a zvláště pak v případech, které by šly vyřešit odstraněním problému na dálku. V mnoha případech výjezdů se jedná o banální chyby.

Péče o mezinárodní spolupráci
Mezinárodní společnosti s pobočkami po celém světě často využívají decentrální systém jednotlivých operací a tedy i různé nástroje pro návrh. Výměnou různých zastaralých systémů jedním jediným CAE systémem, jako např. EPLAN, lze docílit snadné přenositelnosti dat v reálném čase do různých týmů po celém světě, což v konečném důsledku velice zefektivní práci na celém projektu. Platforma EPLAN tedy překonává geografické a jazykové bariéry a to díky automatickému převodu projektů do různých světových jazyků a formátů. Spolupráce návrhářů se zákazníkem a dodavatelem z jednotlivých firem je potom snadnější. Celý projekt je dokončen v mnohem kratší době.

Poznámka autora: Tento článek je převzat z dokumentů "white paper" EPLAN Software & Service. Pro více informací o systému CAE si stáhněte kompletní dokumenty z http://bit.ly/tjeplanwp.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP