www.modernitovarna.com
PROSOFT TECHNOLOGY EMEA

Podřízené stanice elektrické distribuční sítě: ProSoft Technology® uvádí novou komunikační bránu mezi Modbus TCP/IP a IEC 61850

Komunikační brána (gateway) mezi Modbus TCP/IP a protokoly IEC 61850 je určena pro dálkové ovládání podřízených stanic v elektrických distribučních sítích. Umožňuje komunikaci mezi inteligentními elektronickými zařízeními (IED) na jedné straně (s komunikací prostřednictvím protokolů IEC 61850) a programovatelnými automaty (PLC) od firmy Schneider Electric na druhé straně (s komunikačním rozhraním Modbus TCP/IP).

Podřízené stanice elektrické distribuční sítě: ProSoft Technology® uvádí novou komunikační bránu mezi Modbus TCP/IP a IEC 61850
S komunikační bránou se dodává také software pro její konfiguraci ProSoft 61850 Configuration Manager. Používá se nejen pro programování a správu souborů konfigurace komunikační brány, ale navíc přináší rozsáhlou diagnostiku brány a komunikace v sítích na obou stranách, Modbus TCP/IP i IEC 61850.

Tento softwarový nástroj používá konfigurační soubory IED k importu celkové struktury dat podle IEC 61850 do příslušného programovatelného automatu. Události GOOSE (Generic Object Oriented Substantion Event), informační bloky RCB (Report Control Block) a zprávy MMS Read (Manufacturing Message Specification) poskytované jednotlivými IED jsou zapisovány na základě změny jejich stavu do serveru Modbus TCP/IP. Uživatelé proto nemusejí ve svém projektu pro PLC vyvíjet komunikační logiku nebo strukturu proměnných. Ve zkratce, tento software vytváří soubory proměnných a funkčních bloků pro automatický import do prostředí Unity Pro, které se používá pro návrh programů PLC Quantum nebo řídicích systémů s procesorem Modicon M340 od firmy Schneider Electric. Všechny datové atributy IED jsou k dispozici pro odpovídající mapování do registrů Modbus. Zde jsou některé z důležitých specifikací komunikační brány:
- import souborů CID a SCD,
- mapování datových atributů IEC 61850 pro Modbus metodou drag and drop,
- automatická tvorba jmen proměnných pro PLC,
- tisk seznamu mapovaných proměnných,
- export souboru proměnných (.CSV),
- export souboru proměnných (.XSY) a funkčních bloků (.XFM) pro použití v Unity Pro.
Konfigurační soubor komunikační brány je uložen na průmyslové SD-kartě. To umožňuje rychlou konfiguraci nové brány přenesením SD-karty z jedné brány do druhé.

Ovladač Modbus TCP/IP umožňuje realizovat vícenásobná, nezávislá a souběžná ethernetová spojení. Účastníky spojení mohou být klientské stanice, servery nebo kombinace klientů a serverů. Na straně IEC lze souběžně řídit až 45 IED. Komunikační brána podporuje protokol klientské služby SNTP/NTP (Simple Network Time Protocol), jenž umožňuje periodickým dotazem na systém UTC (Coordinated Universal Time) synchronizovat hodiny komunikační brány. Detailní konfiguraci serveru SNTP/NTP může uživatel nastavit pomocí nástroje ProSoft 61850 Configuration Manager. Rozlišení hodin je v milisekundách.
Tato nová komunikační brána je dostupná s jedním nebo dvěma ethernetovými porty (kód výrobku PLX81-MNET-61850 nebo PLX82-MNET-61850).
Jako obyčejně, ProSoft Technology vyvíjí novou komunikační bránu v těsné spolupráci s výrobci programovatelných automatů (PLC, PAC) a integrátory systémů. Výsledkem je, že komunikační brána splňuje ustanovení norem, doporučení techniků, očekávání uživatelů a požadavky jejich aplikací.
Konfigurační software dodávaný s komunikační bránou je velmi prospěšný pro „demystifikaci“ a uvedení systému s komplexními komunikačními protokoly podle IEC 61850 do provozu.
Pro připomenutí: ProSoft Technology je nezávislá (rodinná) firma, která se soustředí výhradně na komunikaci v průmyslové automatizaci.

Protokoly podle normy IEC 61850 jsou určené pro dálkové ovládání podřízených stanic elektrické distribuční sítě. IEC 61850 je soubor mezinárodních norem, které stanovují požadavky na hardware a komunikaci pro všechna zařízení používaná pro automatizaci provozu podřízených stanic distribuční sítě. Standardizované konvence pro pojmenování objektů a funkcí, jež jsou předepsány normami IEC 61850, zlepšují interoperabilitu mezi systémy od různých výrobců a integrátorů.
Podřízené stanice elektrické distribuční sítě: ProSoft Technology<sup>®</sup> uvádí novou komunikační bránu mezi Modbus TCP/IP a IEC 61850

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP