www.modernitovarna.com
British Steel

Společnost Tata Steel investuje 12 miliónů eur do francouzské ocelárny, aby mohla vyrábět delší a kvalitní kolejnice

Společnost Tata Steel včera oznámila, že investuje více než 12 miliónů euro do nové technologické linky, která jí umožní v její francouzské ocelárně vyrábět delší kolejnice s velkou odolností proti zatížení.

Nová technologická linka umožní společnosti Tata Steel v jejím závodě Hayange v regionu Lotrinsko na severovýchodě Francie tepelně upravovat kolejnice o délce až 108 m. Tepelně upravené kolejnice mají trojnásobnou životnost ve srovnání se běžnými, vystavenými velkému namáhání: frekventované dopravě, vysokým zátěžím na nápravu a v obloucích s malým poloměrem.

Gérard Glas, vedoucí oddělení výroby kolejnic společnosti Tata Steel, řekl: „Tato investice posílí naši schopnost vyrábět sortiment vysoce kvalitních kolejnic určených pro nejrůznější podmínky ve všech koutech světa.

Investice do nové linky na tepelnou úpravu kolejnic nám otevře nové příležitosti na evropském trhu. Budeme schopni uspokojit požadavky zákazníků z Německa, Švýcarska, Belgie, Nizozemí, Lucemburska a Skandinávie, kteří požadují delší tepelně upravené kolejnice, aby snížili náklady na životní cyklus trati.

Také nám to umožní pokračovat v podpoře existujících trhů, jako např. v Brazílii, Gabonu, Mauretánii a Jihoafrické republice, kde musí kolejnice odolávat velkým zatížením na nápravu, stejně jako metra v Hongkongu, Indii a Singapuru, kde jsou tepelně upravené kolejnice nutné vzhledem k náročným dopravním podmínkám.“

Nová linka bude doplňkem existující linky na tepelnou úpravu kolejnic, která je schopná zpracovávat kolejnice do délky 36 m. Nová linka, jejíž dokončení se očekává na podzim 2013, zdvojnásobí roční kapacitu výroby kolejnic z 55 na 120 tisíc tun. Probíhající výstavba neovlivní dosavadní výrobu kolejnic.

Linka na tepelnou úpravu kolejnic ve společnosti Tata Steel pracuje unikátní patentovanou metodou, která zajišťuje kolejnicím výjimečnou odolnost proti zatížení. Kolejnice se pohybují indukční pecí, kde se ocel elektromagnetickým polem ohřívá na 950 °C. Potom se rychle ochlazuje stlačeným vzduchem. Výsledkem je malé zbytkové napětí, díky němuž jsou takto zpracované kolejnice méně náchylné k lomu ve srovnání s kolejnicemi tepelně zpracovanými jinými metodami s in-line ohřevem.

Paul Hodgson, ředitel závodu v Hayange, řekl: „Nová linka nám pomůže vyrábět více vysoce kvalitních kolejnic, požadovaných našimi zákazníky. Naše metoda tepelného zpracování je odzkoušená a osvědčená, avšak my jsme pokračovali v jejím vylepšování, takže nová linka bude energeticky efektivnější a dovolí nám dodávat našim zákazníkům kolejnice s přesně takovými vlastnostmi, jaké požadují.

Tata Steel investuje do závodu Hayange během tří let celkem téměř 50 miliónů eur a pomůže tak i v budoucnu zajistit práci pro 400 zdejších zaměstnanců. Očekáváme, že nejnovější investice ve výši 12 miliónů eur posílí také místní ekonomiku tím, že poskytne práci stavebním a inženýrským firmám. Očekáváme, že projektu výstavby nové linky se bude účastnit až 150 dodavatelů.“

Nejnovější investice následuje po předchozí investici 35 miliónů eur do modernizace ocelárny Hayange, která byla dokončena v září 2011 a díky níž může závod vyrábět kolejnice o délce až 108 m.

Minulý rok získala společnost Tata Steel objednávku na dodávku kolejnic pro novou 302 km dlouhou vysokorychlostní trať mezi francouzskými městy Tours a Bourdeaux. A v roce 2009 podepsala francouzská železniční společnost SNCF s firmou Tata Steel smlouvu o objemu 350 miliónů eur na nákup kolejnic v následujícím šestiletém období.

Společnost Tata Steel dodávala ze svého závodu Hayange kolejnice také pro trať, kde vysokorychlostní souprava TGV pokořila v roce 2007 světový rekord: na trati mezi Paříží a Štrasburkem dosáhla rychlosti 574,8 km/h.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP