www.modernitovarna.com
PEPPERL+FUCHS FACTORY AUTOMATION

Ultrazvuková technika pro nejrůznější aplikace

Jednou z klasických úloh pro ultrazvukové snímače je měření polohy hladiny vody ve vodojemu. Snímač v pouzdru M30 může zcela bez problémů měřit polohu hladiny na čtyři až šest metrů. Jestliže je čerpadlo řízeno prostřednictvím PLC, instalace snímače spočívá jen v jeho mechanické montáži a kabelovém připojením snímače k PLC. Měřená hodnota je přenášena prostřednictvím IO-Link nebo analogového výstupu a dále zpracovávána v PLC.

Ultrazvuková technika pro nejrůznější aplikace
Obrázek: Miniaturní ultrazvukový snímač v provedení F77

U samostatného snímače je k jeho parametrizaci třeba ještě několik kroků navíc. Pomocí parametrizačního softwaru je možné snadno nastavit limitní hodnoty plné a prázdné nádrže, hodnotu hystereze pro spuštění čerpadla a popř. systém pro výpočet průměrné hodnoty pro zpřesnění měření v průběhu plnění nádrže. Interferenci s objekty v nádrži, jako jsou např. žebříky, lze omezit nastavením průměru kužele zvukového signálu. Intuitivní parametrizační software umožňuje snímač přizpůsobit specifickým úlohám.

Jsou i jiné jednoduché úlohy, které dokážou ultrazvukové snímače plnit s velkou spolehlivostí. Jedním příkladem je detekce desek plošných spojů na montážním stroji. Snímač má za úkol přesně detekovat hranu přicházející desky. Pro malý ultrazvukový snímač v provedení F77 nejsou problém výstupky a otvory na desce ani různě barevný či lesklý povrch desky. Plochý projekční kužel snímače ignoruje otvory v desce a spolehlivě detekuje její hranu. Pro konfiguraci snímače je dostačující jednoduchý postup zaučení (teach-in) pozice desky.

Za dva roky intenzivního vývoje ve společnosti Pepperl+Fuchs se ultrazvuková technika změnila v techniku, kterou je možné snadno použít v mnoha úlohách. Ultrazvukové snímače lze intuitivními parametrizačními nástroji přesně přizpůsobit specifickým úlohám a podmínkám. Pro to, aby jednoduché a cenově výhodné ultrazvukové snímače spolehlivě plnily určenou úlohu, stačí jen nastavit správ

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP