www.modernitovarna.com
CIAT

CIAT dodává techniku pro úpravu vzduchu pro nové muzeum Louvre-Lens

Do nedávno otevřeného muzea Louvre-Lens v severní Francii bylo instalováno více než šedesát jednotek pro úpravu vzduchu od společnosti CIAT, jejichž úkolem je v galeriích muzea, depozitářích a restaurátorských dílnách filtrovat vzduch a udržovat teplotu a vlhkost na optimální úrovni.

CIAT dodává techniku pro úpravu vzduchu pro nové muzeum Louvre-Lens

Spoluautoři muzea Louvre-Lens: © SANAA (Kazuyo Sejima a Ryue Nishizawa) – Imrey-Culbert (Celia Imrey a Tim Culbert) – Mosbach Paysagistes (Catherine Mosbach). Koncepce muzea: studio Adrien Gardère. Foto: © Iwan Baan

Muzeum Louvre-Lens je autonomní oddělená součást muzea Louvre v Paříži. Muzeum je vystavěné na místě uzavřeného uhelného dolu, pořádá dlouhodobé, pravidelně obměňované výstavy, jejichž zdrojem jsou sbírky pařížského Louvre. Kromě dlouhodobých výstav se zde pořádají i krátkodobé, příležitostné výstavy místních umělců.

Muzeum Louvre-Lens se rozkládá na pozemku o rozloze přes dvacet hektarů. Celková plocha 28000m2 zahrnuje 7000m2 výstavních galerií a depozitářů přístupných veřejnosti (v hlavní galerii s názvem «Galerie času» je na ploše 3000m2 přibližně 600 až 800 významných děl zapůjčených z muzea Louvre v Paříži; 1800m2 je věnováno galeriím určeným pro krátkodobé výstavy a 1000m2 je plocha skleněného pavilónu) a na 1 000 m2 jsou depozitáře a sklady které jsou nepřístupné veřejnosti. Muzeum má pět vzájemně propojených hlavních budov (vstupní halu a čtyři budovy s plochou střechou a lehce zakřivenými skleněnými stěnami, které vycházejí z přirozených křivek okolní krajiny), jež jsou dlouhé, relativně nízké a pokryté mléčným sklem a hliníkovými panely, které odrážejí světlo. 

CIAT dodává techniku pro úpravu vzduchu pro nové muzeum Louvre-Lens

Spoluautoři muzea Louvre-Lens: © SANAA (Kazuyo Sejima a Ryue Nishizawa) – Imrey-Culbert (Celia Imrey a Tim Culbert) – Mosbach Paysagistes (Catherine Mosbach). Foto: © Hisao Suzuki

Očekává se, že v roce 2013 projde branami muzea přes 700 000 návštěvníků a v dalších letech se počítá s návštěvností přes 500 000 návštěvníků. 

Pro zabezpečení sbírek se musí v muzeu velmi přesně regulovat teplota a vlhkost. Podmínkou muzea bylo udržovat teplotu s odchylkou nejvýše 1°C a relativní vlhkost s odchylkou do 5%. Pro ochranu rozměrných děl před poškozením nesmí překročit vertikální změna teploty hodnotu 0,5°C/m. Dodržovat tyto podmínky v rozlehlých prostorech muzea je zvláště náročné. Například největší galerie má plochu 3000m2 a výška stropu je 6m. To představuje objem 18000m3. Pro splnění podmínek konstantní teploty a vlhkosti v této místnosti bylo instalováno šest vzduchotechnických jednotek pro výměnu a úpravu teploty, vlhkosti vzduchu se vzduchovým výkonem 25000m3/h. Vzduchotechnické jednotky pro úpravu vzduchu se vzduchovým výkonem 25000m3/h byly instalovány také do hal krátkodobých výstav a dvě jednotky s výkonem 20000 m3/h obsluhují skleněný pavilón. Každá hala, v níž se vystavují umělecká díla, je vybavena svou vzduchotechnickou jednotkou pro úpravu vzduchu, aby bylo zaručeno splnění podmínek konstantní teploty a vlhkosti. 

CIAT dodává techniku pro úpravu vzduchu pro nové muzeum Louvre-Lens

Vzduchotechnická jednotka pro úpravu vzduchu s výkonem 25 000 m3/h instalovaná v muzeu Louvre-Lens

«Potřebovali jsme někoho, kdo nám pomůže vestavět vzduchotechnické jednotky do omezených prostor technického zázemí a přitom bude respektovat náš omezený rozpočet. S pomocí firmy CIAT jsme pracovali na optimalizaci vzduchotechniky. Zvláště oceňujeme technickou podporu, kterou nám jejich tým poskytoval. Například v jednotkách o výkonu 25000m3/h nejsou instalovány odtahové ventilátory a sekce pro nasávání cirkulačního vzduchu. Standardní směšovací boxy byly nahrazeny boxy s proměnným průtokem vzduchu, pro lepší hospodaření s energií a zkrácení celkové délky jednotek. Společnost CIAT do jednotek také nainstalovala vysokotlaké zvlhčovače vzduchu a poskytla nám technickou podporu při montáži a úpravách několika jednotek přímo na místě,» říká Pascal Quintin, vedoucí projektu ve firmě Eiffage Thermie.

Na stavbu bylo dodáno více než 60 vzduchotechnických jednotek Climaciat Airtech. Z nich 16 jsou pouze přívodní jednotky s dvoucestnými směšovacími boxy, 22 jednotek je přívodně-odvodních s třícestnými směšovacími boxy, sedm je přívodně-odvodních s deskovými výměníky tepla (pro zpětné využití části tepelné energie odváděného vzduchu k ohřívání nasávaného vzduchu) a dvě přívodně-odvodní jednotky s vodními tepelnými výměníky. 

CIAT dodává techniku pro úpravu vzduchu pro nové muzeum Louvre-Lens

Po dokončení celého systému v srpnu 2012 jej odborníci z muzea Louvre po několik měsíců testovali, aby ověřili, zda je systém schopen zajistit stabilní vlhkost a pozvolné změny teploty. 

Pro kanceláře muzea a prostory, kde nejsou vystavovány ani skladovány umělecké sbírky, dodala společnost CIAT 40 fancoilových jednotek řady Major Line, 37 kazetových jednotek Melody, 78 kazetových jednotek Coadis 2 využívajících Coanda efekt a 17 teplovodních ohřívačů vzduchu Héliotherme 4000.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP