www.modernitovarna.com
PEPPERL+FUCHS FACTORY AUTOMATION

Malé, vysoce výkonné snímače pro těsné prostory

Překonávání fyzikálních omezení je pro techniku tou největší výzvou. Kromě technické dokonalosti hrají stále důležitější roli také ekonomické ohledy. Konstruktéři navrhují stále kompaktnější a rychlejší stroje s větší kapacitou. Speciální balicí stroje nebo stroje na výrobu desek plošných spojů jsou neustále optimalizovány, aby se zvýšil jejich výkon. Kromě mechanických dílů musí být stále zlepšovány také elektronické komponenty, určené k automatizaci činnosti strojů. Stále roste poptávka po malých snímačích, které však budou mít výkon, rychlost a přesnost svých větších sourozenců. Kromě zajištění základních funkcí musí snímače také umožňovat snadnou vestavbu do stroje.

Malé, vysoce výkonné snímače pro těsné prostory
Obr. 1: Malé, vysoce výkonné snímače pro malé prostory

Pro uspokojení těchto náročných požadavků nabízí společnost Pepperl+Fuchs malé, kompaktní snímače, založené na různých principech:

• indukční,
• ultrazvukové,
• fotoelekrické.
• Snímače mohou mít výstup na komunikační sběrnici AS-Interface.


Indukční snímače pro kovy

Snímače, které pracují na indukčním principu, detekují kovové objekty bez kontaktu, a tedy též bez opotřebení.
Výhodami indukčních snímačů přiblížení jsou provoz bez údržby a výborná odolnost proti zdrojům interferencí v blízkém okolí snímače. Na schopnost snímače v četných úlohách detekovat díly nebo je počítat nemají vliv ani prach, nánosy, vibrace nebo vlhkost. Naše miniaturní indukční snímače jsou dostupné v mnoha variantách:

• s válcovým pouzdrem o průměru 3 mm,
• s malým kvádrovým pouzdrem.

Pro jiné materiály jsou vhodné ultrazvukové snímače

Nová generace ultrazvukových snímačů F77 s kompaktním tvarem je určena k přesné detekci objektů z problematických materiálů, jako jsou materiály s velkou optickou odrazivostí nebo průhledné.
Úzký projekční kužel a extrémně malé mrtvá zóna (10 mm) umožňují detekovat objekty i v malých prostorech s množstvím strojních dílů okolo nich. Snímače řady F77 vykazují vysoký stupeň odolnosti k provoznímu rušení a mohou být snadno instalovány i na ta místa strojů, kde je k dispozici jen omezený prostor.
Kompaktní snímače řady F77 jsou k dispozici v těchto variantách:

• snímače pracující v difúzním režimu s potlačením vlivu pozadí,
• odrazné snímače,
• jednocestné brány s velkým rozsahem detekce.

Přesnost optických snímačů

Výsledkem nejnovějšího vývoje v oblasti miniaturních fotoelektrických snímačů je řada R2. Ke speciálním vlastnostem těchto miniaturních snímačů patří extrémní robustnost, uživatelská přívětivost a jednoduchost instalace. Malý kryt s kabelovým výstupem pod úhlem 45° umožňuje snímače instalovat i do velmi omezených prostor v provozních podmínkách. Vzhledem k plochému čelu ze skla odolného proti poškrábání mohou být snímače R2 umístěny v těsné blízkosti pohybujících se předmětů. Malý průměr světelné stopy a široká nabídka funkcí otevírají těmto snímačům nové možnosti využití.
V kategorii miniaturních fotoelektrických snímačů je bohatý výběr konstrukčních provedení pro téměř jakoukoliv úlohu:

• nejmenší kvádrové snímače, jako jsou ML6, ML7 a ML100,
• snímače s aplikačně specifickým tvarem, jako ML8 a ML10, a různé snímače s optickými vlákny,
• miniaturní fotoelektrické štěrbinové snímače GL5.

Dokonalé propojení s AS-Interface

AS-Interface je standardní sběrnice pro jednoduché a cenově výhodné propojení snímačů a akčních členů v provozu. Společnost Pepperl+Fuchs vyvinula moduly rozhraní G10, nejmenší na světě s krytím IP68/69K. Tyto kompaktní moduly jsou vhodné do jakýkoliv kabelových rozvodů a vyznačují se zejména snadnou montáží: stačí jen vložit plochý kabel, zacvaknout uzávěr a zajistit šroubem. Unikátní prořezávací mechanismus zajišťuje spolehlivý kontakt.
Tyto kompaktní moduly rozhraní mohou inteligentně řídit např. motory, a pomáhat tak šetřit elektřinu. Snímače a stejnosměrné motory lze sběrnicí propojit přímo, bez programovatelného automatu.
Nová řada kompaktních modulů G10 obsahuje tyto novinky:

• digitální modul se dvěma výstupy,
• bezpečnostní modul s krytím IP67, nejmenší na světě,
• velký výběr propojovacích modulů.

Shrnutí

• Velikost výrobních a montážních strojů a linek se zmenšuje, a stejně tak se zmenšuje i prostor pro montáž snímačů.
• Společnost Pepperl+Fuchs nabízí široký sortiment miniaturních snímačů na indukčním, fotoelektrickém i ultrazvukovém principu.
• Jen se snímači tohoto druhu lze realizovat ta nejlepší řešení.
• Příslušenství zahrnuje moduly rozhraní pro začlenění snímačů do sítě AS-Interface.

Malé, vysoce výkonné snímače pro těsné prostory

Obr. 2: Indukční snímač F79 pro detekci kovových předmětů a částí stroje.

Malé, vysoce výkonné snímače pro těsné prostory

Obr. 3: Ultrazvukový snímač F77 pro detekci desek plošných spojů.

Malé, vysoce výkonné snímače pro těsné prostory

Obr. 4: Příklad užití optického snímače v difúzním režimu s potlačením vlivu pozadí z řady R2 v úloze monitorování zahlcení podavače balicího stroje. V pozadí je objekt, který slouží jako referenční. Snímač spolehlivě detekuje odrazivé objekty v celém rozsahu měření.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP