www.modernitovarna.com
Kennametal

Kennametal uvádí UltraFlex pro výjimečnou odolnost proti opotřebení kritických a komplexních komponent

UltraFlex™, nové portfólio povrchových úprav od Kennametalu odolných proti opotřebení, přináší průmyslu nejvyšší odolnost proti opotřebení pro součásti s komplexní geometrií v oblastech výroby elektrické energie, petrochemie a mnoha dalších průmyslových odvětvích. V kombinaci se zkušenostmi Kennametalu s materiály na bázi karbidu volframu a technologiemi založenými na superslitině Stellite™ od Kennametalu, poskytuje UltraFlex metalurgicky pevně spojený povlak, který poskytuje delší a předvídatelnou životnost kritických součástí v nejžádanějších prostředích.

Kennametal uvádí UltraFlex pro výjimečnou odolnost proti opotřebení kritických a komplexních komponent
Portfólio UltraFlex od Kennametalu poskytuje široký okruh materiálových řešení na ochranu před opotřebením abrazí, erozí, korozí a otěrem, která jsou potřebná pro základní materiály jako uhlíkové a legované oceli, nerezové oceli a kobaltové a niklové slitiny. Díky možnosti přizpůsobení tloušťky a ošetření komplexních geometrií přináší patentovaná technologie UltraFlex dramatické prodloužení životnosti součástí, předvídatelnější opotřebení a údržbu, vyšší produktivitu a nižší provozní náklady.

Ochrana geometrií, kterou nelze dosáhnout navařováním
Součásti s komplexními geometriemi, vnitřními průměry a dalšími prvky zahrnujícími nepřímé otvory mohou narážet na problémy s tvarovou stálostí při tradičním žárovém nástřiku nebo navařovaném povlaku. Oproti tomu UltraFlex se snadno přizpůsobí složitým tvarům, malým vnitřním průměrům a dosáhne vzdálených míst, které nelze dosáhnout jinými technologiemi pro zhotovení tvrdého povrchu.

Povrchová úprava UltraFlex může být aplikována v řadě vrstev od asi 0,254 do 2,03 mm (0,010”–0,080”). V závislosti na aplikaci může být hladký povrch UltraFlex používán tak, jak vznikl aplikací, nebo může být dokončen obrobením na požadované parametry. 

Nepřekonatelné výhody metalurgického spojení
Povrchové úpravy využívající mechanického spojení se základním materiálem nemusí odolat drsným podmínkám prostředí kvůli porozitě a praskání. Patentovaný proces UltraFlex však metalurgicky spojí systém proti opotřebení přímo s podkladem a poskytuje povrch s rovnoměrnou tloušťkou a minimálním ochuzením.

Řešení pro korozi, abrazi a erozi
Expertní znalosti Kennametalu v oblasti metalurgických a materiálových věd mu dovolují popsat, navrhnout a dodat nejvyšší ochranu v celém spektru korozivních a abrazivních opotřebení. Produkty řady UltraFlex čerpají z této hloubky a šíře materiálové vědy, od slitin na bázi kobaltu přinášejícím odolnost proti korozi, ke karbidovým kompozitům zpomalujícím abrazivní a/nebo erozivní opotřebení.

Pro součásti, jako jsou ventily určené pro nejnáročnější provozní podmínky a jejichž základem je slitina Stellite™, vrstva UltraFlex zajistí, aby nedocházelo k žádnému praskání nebo oddělení povlaku z povrchu chráněného podkladu.

U součástí, jako jsou kalová čerpadla v jednotkách fluidního katalytického kraku, může kyselá abraze a eroze zničit díl během několika měsíců. Řešení Kennametalu na bázi karbidu wolframu aplikovaného na smáčený povrch součásti vykázalo až čtyřnásobné zvýšení životnosti.

Lopatky čerpadel
U.S. Gulf Coast rafinerie nedávno prodělala zkušenost s intenzivním opotřebením vnitřku naftových čerpadel, které si často vyžádalo výměnu celých skříní. Ve srovnání s typickým průmyslovým nasazením čerpadel byla délka provozu asi o měsíc kratší a náklady spojené s údržbou vyšší. Aplikace vyžaduje čerpadla schopná odolávat významným částicím katalyzátoru.

Rafinerie u svých čerpadel zkoušela několik produktů odolných proti opotřebení a u všech s ohledem na povahu technologií shledala omezení. Žárově stříkané nebo navařované povlaky mohly být použity v aplikacích s přímými otvory, ale nikoliv pro malé vnitřní plochy. Rafinerie shledala, že žárové nástřiky také trpí poškozením mechanického spoje a že přednostně vznikala eroze měkké matrice mezi tvrdými částicemi u navařovaných povlaků. Tvrdé difuzní povlaky (boridování) jsou velmi tenké a mohou být proraženy velkými abrazivními částicemi.

Ve spolupráci s Kennametalem rafinerie použila infiltraci pájeného wolframkarbidového pláště a UltraFlex pro povlak vnitřku uzavřených lopatek nedosažitelného jakýmikoliv jinými způsoby. Společnost byla zejména překvapena skutečným metalurgickým spojením a hustou rovnoměrnou distribucí částic karbidu wolframu skrz povlak, který vytvořil vynikající odolnost vůči erozi a tuhost v komplexních geometriích.

Po 13 měsících provozu takto ošetřené naftové čerpadlo nevykazovalo žádné významné známky vnitřní eroze. Tato technologie byla také aplikována na jednotce fluidního katalytického kraku (FCCU) pro dělení kalů a obsluhu debutanizeru, doposud bez jakýchkoliv příznaků zvýšených vibrací nebo ztráty hydraulického výkonu.

Ventily pro náročné provozní podmínky
Moderní ventily řídí průtok všech druhů tekutin včetně zředěných plynů, vysoce korozivních chemikálií, přehřáté páry, abrazivních kalů, toxických plynů a radioaktivních materiálů. Ventily mohou pracovat s teplotami od hlubokých mrazů po teploty roztavených kovů a s tlaky od hlubokého vakua po tisíce liber na čtvereční centimetr.

Kulové ventily určené pro práci v nejtvrdších provozních podmínkách jsou vyráběny z exotických kovových slitin a vyžadují povlaky pro ochranu povrchu proti kombinaci koroze a otěru.

Žárový nástřik a stellitové navařované povlaky byly široce využívány pro ochranu koulí a sedel. Avšak s tím, jak zákazníci vyžadují zlepšený výkon pro delší životnost komponent, jsou potřebná nová materiálová řešení. Kennametal vyvinul technologie ošetření povrchu, které metalurgicky spojí pokročilou kovovou kompozici s koulemi a sedly, což má za následek výjimečnou odolnost proti opotřebení a korozi v prostředích, kde se přepravují chemikále, často v kombinaci s velmi vysokými teplotami, nebo obsahují částice narušující povrch. Technologie UltraFlex umožňuje Kennametalu vybrat nejvhodnější materiál povlaku, který bude odolávat specifickým podmínkám, a nabízejí zákazníkům vyvinuté materiály nad rámec standardních povlaků. Velan, vedoucí výrobce ventilů, nedávno zařadil technologii UltraFlex do aplikací pro kulové ventily s kovovými sedly, čímž řeší zákaznické problémy v petrochemickém průmyslu.

Výkon ve vašem nejžádanějším prostředí
Kennametal, důvěryhodný zdroj nejinovativnějších řešení, dodává produktivitu, spolehlivost a prodlouženou životnost pro nejžádanější prostředí v oblasti petrochemie, chemického průmyslu a výroby elektrické energie. Se zařazením do širokého portfólia aplikovaných řešení opotřebení Kennametal poskytuje zákazníkům expertízu v oblasti vyhodnocení opotřebeni, řešení návrhu a inženýringu, návrh substrátu a inženýring a následné broušení pro přesnější rozměrové požadavky.

Kennametal uvádí UltraFlex pro výjimečnou odolnost proti opotřebení kritických a komplexních komponent
Kennametal uvádí UltraFlex pro výjimečnou odolnost proti opotřebení kritických a komplexních komponent

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP