www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Nemějte hlavu v oblacích!

Tři způsoby, jak snížit náklady na údržbu dieselagregátů správou na dálku s využitím cloudu.

Nemějte hlavu v oblacích!
Starat se o celý park dieselagregátů může být pro dispečera servisu nepříjemná záležitost. Je těžké rozhodnout se pro správný zásah, když nemá k dispozici dostatek informací o množství paliva, tlaku oleje nebo stavu baterie u každého jednotlivého zařízení. Ale se systémem vzdálené správy využívajícím cloudové služby můžete mít prostřednictvím běžného webového prohlížeče okamžitě on-line přístup k parametrům jednotlivých dieselagregátů. Dále popíšeme tři způsoby, jak využít vzdálenou správu pro snížení provozních nákladů a zlepšení kvality řízení.

1) Vykonávejte údržbu, když je třeba
Dieselagregáty mají často předem pevně určené servisní intervaly. Když máme informace o tom, jak jsou jednotlivé generátory využívány, lze údržbu plánovat dynamičtěji. Výjezd techniků je drahý – tato metoda umožňuje optimalizovat náklady na údržbu tím, že jsou servisní týmy vysílány jen k těm dieselagregátům, které právě potřebují servisní prohlídku.
Problém je, jak se dozvědět, kdy potřeba servisu u konkrétního dieselagregátu nastane. Se systémem vzdálené zprávy můžete kontrolovat dobu provozu, tlak oleje, stav baterie, teplotu chladicí kapaliny, elektrické parametry na výstupu, stav paliva, polohu dieselagregátu (pomocí GPS) atd. Když se dosáhne limitní hodnoty některého parametru, např. počtu provozních hodin, může být vygenerováno a odesláno výstražné hlášení.
Díky možnosti analyzovat na dálku stav každého dieselagregátu můžete získat lepší přehled o jejich stavu a efektivněji plánovat činnost servisních týmů.

2) Vyzkoušejte nastartovat dieselagregáty na dálku, abyste předešli problémům
Stejně jako auto, které je dlouhou dobu zaparkováno, i motor dieselagregátu, který dlouhou dobu neběžel, může mít při startu problémy. Záložní dieselagregáty, které nejsou v provozu příliš často, proto musejí pravidelně procházet provozními testy. Systém vzdálené správy, který má i možnost ovládání a je připojen k řídicímu systému dieselagregátu, umožňuje realizovat zkušební spuštění motoru na dálku. Tímto jednoduchým testem lze zvýšit pravděpodobnost, že generátor v případě výpadku elektřiny spolehlivě nastartuje.
Dobře udržovaný generátor pracuje spolehlivěji a má nižší provozní náklady, protože neplánované výjezdy servisního týmu jsou drahá záležitost.

3) Minimalizujte důsledky krádeží paliva
Významným problémem jsou také krádeže paliva. Zvláště v některých zemích je až 40 % paliva pro dieselagregáty odcizeno.
Zcela zabránit krádežím paliva může být obtížné, protože mizí po troškách: v průběhu dopravy, při plnění i přímo z palivových nádrží dieselagregátů. Pomoci může palivoměr, který měří, jaké množství paliva bylo dodáno a doplněno, a je připojen na systém vzdáleného dohledu. Inteligentní hladinoměr umožňuje sledovat hladinu paliva v nádrži. Palivoměr může být kalibrován tak, aby indikoval nejvyšší hladinu palivové nádrže dieselagregátu a dával obsluze na vědomí, že nádrž je správně doplněna. Kvalitní snímač může detekovat úbytek už od 3 až 5 litrů.
Výhodou je, že abnormální úbytek paliva může být detekován už v okamžiku krádeže. Jestliže systém dohledu na dálku podporuje odesílání alarmů, je výstražné hlášení odesláno v okamžiku, kdy k události došlo. I když u dieselagregátu v odlehlém místě může být problém chytit zloděje při činu, máte okamžitě informaci o tom, že došlo ke krádeži, a můžete alespoň naplánovat doplnění paliva, abyste zaručili, že dieselagregát bude mít kdykoliv dostatek paliva k provozu.
Sledování polohy hladiny paliva v nádrži dává obsluze průběžné informace o tom, co se s palivem děje a kdy dochází ke krádežím. Jde-li o opakované krádeže nebo činnost organizované skupiny, pomůže to zjistit vzorec chování zlodějů a přijmout účinná protiopatření.

Dohled na dálku vás staví do výhodné pozice
Moderní technika pro dohled na dálku umožňuje okamžitý přístup k datům jednotlivých zařízení. Jestliže použijeme tuto techniku k tomu, abychom některým z již uvedených způsobů omezili náklady na provoz dieselagregátů, přinese nám to i další výhody. Jestliže jsme schopni kontrolovat provoz generátorů nepřetržitě 24 hodin denně sedm dní v týdnu a obsluha je okamžitě upozorněna na všechny provozní události, zvyšuje se také kvalita služeb poskytovaných koncovému zákazníkovi.

Jak pracuje vzdálená správa zařízení využívající cloud
K řídicímu panelu dieselagregátu je pomocí sériového rozhraní nebo některého ze známých otevřených protokolů, jako např. Modbus RTU, připojena komunikační brána. Komunikační brána odesílá přijatá data prostřednictvím internetu nebo mobilních sítí (3G/GSM/GPRS) do datového centra v cloudu. Servisní inženýři mohou k datům přistupovat pomocí běžného webového prohlížeče nebo prohlížeče v chytrém telefonu a vidět živá data z dieselagregátu. To znamená, že není třeba služeb specialisty na informační systémy nebo programátora. Když je dosaženo nastavené limitní hodnoty některé z proměnných, je odesláno výstražné hlášení nebo hlášení o události.

Takže jaké řešení si mám vybrat?

Na trhu je k dispozici několik různých řešení vhodných pro vzdálenou správu dieselagregátů. Jedna z věcí, kterou je třeba brát v úvahu, je to, zda je řešení schopné odesílat data prostřednictvím mobilní sítě, protože mnoho dieselagregátů je umístěno na odlehlých místech. Dále je důležité, aby řešení bylo schopné pracovat s firewallem, abyste nemuseli trávit čas zajištěním zabezpečení dat a přístupových práv.
Některé systémy dohledu na dálku, jako Netbiter od firmy HMS, mají specializované řešení pro dohled nad vzdálenými dieselagregáty, včetně předem nastavené konfigurace pro řídicí panely různých výrobců, funkcí pro dohled nad množstvím paliva v palivové nádrži atd.

Jaké náklady jsou s tím spojené?
Zaplatit musíte za komunikační bránu, která je připojena k dieselagregátu. To může být vše, protože většina moderních systémů dálkového dohledu nabízí různou úroveň služeb pro přístup do cloudu a verze se základními funkcemi jsou často dostupné zdarma.
Bez ohledu na to, pro jaké řešení se rozhodnete, doba návratu investice (ROI) bude pravděpodobně velmi krátká. Cena jedné komunikační brány pro dálkový dohled je obvykle srovnatelná s cenou jedné návštěvy servisního technika, to znamená, že investice se vrátí do několika měsíců.
Nemějte hlavu v oblacích!
Typické webové rozhraní, pomocí nějž lze monitorovat dieselagregáty a dokonce je na dálku spustit nebo zastavit.
 
Nemějte hlavu v oblacích!
Henrik Arleving, Product Line Manager, HMS Industrial Networks, předvádí tři způsoby, jak omezit náklady na údržbu dieselagregátů.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP