www.modernitovarna.com
CIAT

POWERCIAT2 – nový výrobník chladu od firmy CIAT s výkonem 610 až 1 350 kW

Chladicí jednotka POWERCIAT2 je k dispozici ve dvou verzích: standardní verze (STD) je určena pro nejvyšší technické a ekonomické požadavky a verze High Energy Efficiency (HEE) je první volbou pro projekty, kde záleží na energetické účinnosti. Díky použití nejmodernějších komponent dosahuje POWERCIAT2 ve verzi HEE energetické třídy A, s koeficient účinnosti EER průměrně 3,18 a s výjimečnou úrovní energetické účinnosti v celoročním provozu: hodnota koeficientu ESSER dosahuje v průměru 4,1.

POWERCIAT2 – nový výrobník chladu od firmy CIAT s výkonem 610 až 1 350 kW
Kromě malé spotřeby energie má chladicí jednotka POWERCIAT2 také vynikající poměr chladící výkon ku množství chladiva: na jeden kilogram chladiva R134a připadá 7 kW chladicího výkonu. To je nejlepší poměr z běžně dnes nabízených výrobníků chladu. POWERCIAT2 je v tuto chvíli jediný vyráběný výrobník chladící vody, který kombinuje voštinový výměník s micro-channel a trubkový výparník nové generace. Jednotka je navržena podle principů eko-designu, aby se minimalizovaly dopady na životní prostředí v průběhu celého jejího životního cyklu.

Ve srovnání s předchozí generací výrobníků chladu jsou chladicí jednotky POWERCIAT2 vybaveny mnoha inovacemi. První z nich je voštinový výměník typu micro-channel, kompletně z hliníku, který nabízí mnoho předností: potřebuje o 45 % méně chladiva, díky němu má celá jednotka o 20 % menší hmotnost (proto se s ní lépe manipuluje, snáze se transportuje se a jednodušeji instaluje na místě) a o 20 % menší půdorys. Chladič se také velmi snadno čistí. Jeho pevný vnější povrch je odolný proti vysokotlakému čištění a celohliníková konstrukce eliminuje vznik elektrických proudů mezi různými kovy, díky čemuž je odolnější proti korozi. Z hlediska dopadu na životní prostředí zvyšuje použití celohliníkové konstrukce bez příměsí možnost a snadnost recyklace chladiče. Díky menší hmotnosti výměníku se snižuje spotřeba paliva a emise během dopravy. Zmenšuje se také objem odpadu určeného k likvidaci po skončení životnosti chladiče.

Na základě svých znalostí a zkušeností s výměníky tepla navrhli odborníci společnosti CIAT pro jednotky POWERCIAT2 nový trubkový expanzní výparník COREVA2, který se vyznačuje výjimečnou úrovní výkonu, omezenou potřebou chladiva a optimalizací jeho expanze, jež umožňuje dosáhnout velké energetické účinnosti. Tato technika zcela splňuje limity z hlediska ochrany životního prostředí a nejpřísnější evropské standardy. 

Jednotky POWERCIAT2 jsou vybaveny nejnovější generací šroubových kompresorů, které mají lepší energetickou účinnost než předchozí generace. Při částečném zatížení lze kompresor regulovat posuvným ovladačem a nastavit tak jeho výkon podle požadavků chlazení. Tím se omezuje počet startů kompresorů a prodlužuje jejich životnost. K optimalizaci spotřeby energie jednotek POWERCIAT2 přispívá dále omezení tlakových ztrát, optimalizace hospodaření s olejem a ekonomizér, který je standardně součástí každého kompresoru. 

Jednotky POWERCIAT2 se dodávají ve třech stupních hlučnosti: standardní, se sníženou hlučností (Low Noise) a s extra-sníženou hlučností (Xtra Low Noise). Verze Xtra Low Noise má při příkonu 1 350 kW ve vzdálenosti 10 m od jednotky akustický tlak 63 dB(A). Této výjimečně malé hlučnosti se dosahuje pečlivým omezením hlučnosti všech komponent. Nejmodernější tiché ventilátory automaticky přizpůsobují průtok vzduchu podle požadavků na chlazení, kompresory jsou vybaveny antivibračním uložením a vestavěny do akusticky izolujících krytů a vstupní potrubí je opatřeno flexibilními spojkami, které zabraňují přenosu vibrací. 

Jednotky POWERCIAT2 jsou vybaveny nejnovější generací řídicích jednotek XtraCONNECT2, které jsou optimalizované pro šroubové kompresory. Umožňují efektivně řídit provoz chladicích jednotek a pro komunikaci s řídicím systémem budovy jsou vybaveny připojením RS-485. Dokážou komunikovat protokoly Modbus/Jbus, Modbus/TCP IP, LonWorks nebo BACnet. Uživatel řídicí jednotky XtraCONNECT2 si může vybrat jeden ze čtyř režimů regulace, které pokrývají celou oblast možných požadavků: regulaci podle teploty vratné vody, regulaci podle teploty výstupní vody, ekvitermní regulaci a regulaci pro systém akumulace chladu CRISTOPIA. 

Jako doplněk lze nainstalovat měřič spotřeby elektrické energie, který dává informaci o aktuálním napětí, proudu, příkonu a spotřebě elektřiny.

Jednotky POWERCIAT2 mohou být vybaveny částečnou rekuperací tepla, pro využití odpadního tepla vzniklého při chlazení pro ohřívání vody na teplotu až +60 °C, a tím jsou schopny pokrýt spotřebu teplé vody např. v hotelích. 

Díky svému výjimečnému výkonu jsou jednotky POWERCIAT2 klíčovým prvkem systému Hysys® POWER, který zajišťuje vytápění, komfort v letních měsících a kvalitu vzduchu ve vnitřním prostředí v budovách v terciární sféře. Pro velké projekty je možné tento optimalizovaný systém integrovat do řešení CIAT Energy Pool – nejpokrokovějšího řešení respektujícího požadavky ochrany životního prostředí v oboru managementu energie. 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP