www.modernitovarna.com
Kennametal

Kennametal uvádí vrták FBX pro rychlejší obrábění v leteckém průmyslu

Nový modulární vrták přináší maximální úběry kovových materiálů při obrábění strukturálních dílů.


Kennametal představil vrták FBX pro vrtání otvorů s plochým dnem při výrobě strukturálních dílů v leteckém průmyslu. Patentovaný vrták FBX přináší vynikající stabilitu a až o 200 % vyšší úběry kovu při obrábění vysokoteplotních slitin, nerezové oceli a dalších materiálů. Nový modulární vrták představuje kritický první krok v třínástrojovém konceptu, jenž zahrnuje také stopkové frézy HARVI Ultra 8X a HARVI, a společnost Kennametal jej navrhla speciálně pro snížení cyklových časů pro tyto typy aplikací.


Kennametal uvádí vrták FBX pro rychlejší obrábění v leteckém průmyslu
Vrták FBX je součástí nástrojového konceptu speciálně vyvinutého pro maximalizaci úběru kovu a snížení cyklových časů při obrábění strukturálních dílů v leteckém průmyslu.

Rychlé odebrání velkého množství materiálu zůstává pro tento typ komponentů velkou výzvou. Tradičně je prvním procesním krokem vstup do materiálu prostřednictvím strategie rampování. To je ale časově náročný proces, pro který je charakteristický malý úběr kovového materiálu.

„Vrták FBX výrazně urychluje obráběcí proces kombinací výhod vrtáku pro vrtání otvorů s plochým dnem a ponorného frézování ve směru osy Z. Provedení s plochou spodní částí eliminuje radiální síly, zatímco čtyři efektivní řezné hrany umožňují zvýšení posuvu a otáček, což vede k až o 200 % vyššímu úběru kovového materiálu než při tradiční strategii rampování a k uvolnění kapacity leteckých výrobců,“ říká Georg Roth, produktový manažer Kennametalu.

Jakmile vrták vytvaruje základní strukturu dílu, následují další procesní kroky: hrubování a dokončování frézami s vyměnitelnými břitovými destičkami nebo stopkovými frézami.

Unikátní konstrukční prvky
Čtyři efektivní řezné hrany poskytují stabilitu v náročných aplikacích, jako je řetězec vrtaných děr, přičemž široké drážky zajišťují bezproblémový odvod třísek. Řada vyměnitelných trysek pro přívod chladiva pomáhá eliminovat nárůst tepla, hrot vrtáku se vyznačuje centrální řeznou destičkou se dvěma efektivními řeznými hranami a děličem třísek pro dosažení maximálních posuvů. Tělesa vrtáků jsou k dispozici v průměrech 60, 75 a 90 mm, a to v krátkém a dlouhém provedení (150 mm a 95 mm). Tento modulární vrták se upíná do adaptéru BTF (bolt taper flange) od Kennametalu, který je dostupný pro různá rozhraní vřeten.

Kennametal uvádí vrták FBX pro rychlejší obrábění v leteckém průmyslu
Unikátní konstrukce vrtáku BTF pro vrtání otvorů s plochým dnem směruje řezné síly do vřetena stroje, přičemž dochází k minimalizaci odchylky a ke zvýšení životnosti nástroje a úběru kovového materiálu.

Univerzálnost a výkon v jednom nástroji

Vrták FBX se ideálně hodí pro vrtání do plného materiálu, pro vrtání řetězce děr a ponorné vrtání v různých materiálech, jako jsou vysokoteplotní slitiny, nerezové oceli, oceli a litiny. Stejně tak univerzální a vysoce výkonný je i v podobných aplikacích v oblasti všeobecného či energetického strojírenství.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP