www.modernitovarna.com
Schaeffler News

Schaeffler představuje bezřetězový systém elektrického pohonu „Free Drive“ pro jízdní kola

Síťové propojení, flexibilita, trvalá udržitelnost a ekologie: Nové trendy v oblasti mobility kladou vysoké nároky na produkty a technologie. Schaeffler přistupuje k problematice pohybu komplexně a nabízí řešení, která uspokojí všechny požadavky zákazníků – i ty, které se týkají dopravy na kratší vzdálenosti, tzv. mikromobility.

Schaeffler představuje bezřetězový systém elektrického pohonu „Free Drive“ pro jízdní kola

Provozovatelům flotil přináší systém Free Drive ergonomické, servisně nenáročné a robustní řešení s nízkými náklady na provoz a údržbu.

  • Technologie „bike-by-wire“ skýtá nové obchodní příležitosti v oblasti mikromobility
  • Systém Free Drive dále posiluje naše postavení preferovaného partnera pro mobilitu v oblasti elektrických pohonů
  • Robustní systém umožňuje maximálně flexibilní konstrukční řešení jízdních kol při ještě nižším opotřebení

Tento dodavatel automobilek i dalších průmyslových odvětví prezentuje na veletrhu Eurobike 2021 ve Friedrichshafenu inovativní řešení pro cyklisty v podobě systému Free Drive s technologií „bike-by-wire“. Bezřetězový systém pohonu je výsledkem společného vývoje se společností Heinzmann GmbH & Co. KG, která se specializuje na elektrické pohony jízdních kol, a odpadá u něj mechanické spojení generátoru s motorem. Díky tomu lze použít zcela nová konstrukční řešení kol i konfigurace pedálů, a to při ještě nižší potřebě dílů podléhajících opotřebení. „Společnost Schaeffler je preferovaným partnerem pro řešení mobility budoucnosti, což také znovu prokázala inovativním systémem Free Drive, určeným pro elektrokola,“ uvádí Matthias Zink, ředitel úseku Automotive Technologies společnosti Schaeffler AG. „Tento vývoj dokazuje, že jsme se transformovali na předního poskytovatele elektrických pohonů. Při tomto vývoji jsme čerpali ze svých po celá desetiletí získávaných znalostí a zkušeností z oblasti mechatroniky vozidel, které teď přenášíme i na segment jízdních kol. Trh s elektrokoly trvale roste a pro společnost Schaeffler jako partnera v oblasti elektromobility přináší další obchodní možnosti.“ Schaeffler má již s tímto segmentem mnohaleté zkušenosti a naposledy někdy v roce 2016 představil mechatronické automatické řazení VELOMATIC.


Schaeffler představuje bezřetězový systém elektrického pohonu „Free Drive“ pro jízdní kola
Pedálový generátor od společnosti Schaeffler lze individuálně konfigurovat a umožňuje modulární použití v různých systémech a aplikacích.

Jeden systém pro všechny aplikace
Centrální součástí systému Free Drive je generátor od společnosti Schaeffler, který klade pedálu stejnoměrný odpor a zároveň využívá šlapací výkon jezdce. Toto řešení, které umožňuje rekuperaci, představuje sériový hybridní pohon a převádí mechanickou energii, vytvářenou šlapáním, na elektrickou energii, kterou pak zase motor v náboji kola přemění zpět na mechanickou energii. Přebývající energie se ukládá v akumulátoru. Všechny součásti systému spolu komunikují jako v automobilu prostřednictvím sběrnice CAN. Kompletní, optimálně vyladěný systém, který prodává společnost Heinzmann GmbH & Co. KG, poskytuje trvalý výkon 250 W, zajišťovaný pedálovým generátorem, pohonným motorem, akumulátorovou jednotkou a rozhraním mezi člověkem a strojem (HMI). „Systém Free Drive je výsledkem spojení dlouholetých zkušeností firmy Heinzmann s pohony a celým tímto odvětvím se systémovými a mechatronickými kompetencemi koncernu Schaeffler,“ vysvětluje Peter Mérimèche, ředitel úseku elektrických pohonů společnosti Heinzmann GmbH & Co. KG.


Schaeffler představuje bezřetězový systém elektrického pohonu „Free Drive“ pro jízdní kola
Konfigurovatelné šlapání: Nový systém Free Drive od společnosti Schaeffler sází na technologii „bike-by-wire“.

„Nezáleží na tom, zde se jedná o vozidla se 2, 3 nebo 4 koly: Díky absenci mechanického spojení generátoru s motorem nabízí systém Free Drive maximální flexibilitu, pokud jde o konstrukční řešení jízdního kola a konfiguraci pedálů, s možností přizpůsobení požadavkům kola i potřebám jezdce, a to při minimálním opotřebení,“ říká Dr. Jochen Schröder, vedoucí obchodního úseku Elektromobilita. Díky kompaktnosti systému Free Drive lze zachovat běžnou vzdálenost mezi pedály, činící 138 mm. Systém Free Drive lze nezávisle na výrobci specifikovat pro různé aplikace. Provozovatelům flotil přináší systém Free Drive ergonomické, servisně nenáročné a robustní řešení s nízkými náklady na provoz a údržbu, protože nevyužívá spotřební díly a řetězové ústrojí. Dr. Jochen Schröder: „Tímto rozšířením portfolia v segmentu jízdních kol Schaeffler nejenže posiluje své zapojení do rychle rostoucího trhu s elektrokoly, ale také dostává vlastnímu závazku, že bude v průkopnickém duchu spoluutvářet mobilitu budoucnosti.“

Navštivte expozici skupiny Schaeffler na veletrhu Eurobike od 1. do 4. září 2021 na stánku kooperujícího partnera, kterým je společnost Heinzmann GmbH & Co. KG, v hale A6-208.

www.schaeffler.com

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP