www.modernitovarna.com
PEPPERL+FUCHS FACTORY AUTOMATION

Senzorika 4.0: správa in-line snímačů se SmartBridge

Chytré telefony a tablety slouží pro pohodlné ovládání a jako zobrazovače pro průmyslové snímače

Senzorika 4.0: správa in-line snímačů se SmartBridge
S pomocí SmartBridge lze pro uvádění průmyslových snímačů do provozu, nastavení jejich parametrů, diagnostiku, údržbu a servis využít komerčně dostupná mobilní zařízení, a to bez časově náročného připojování kabelů a nezbytných instalačních prací.
Na ukázkovém „skleněném stroji“ bude představeno, jak se díky SmartBridge stanou funkce snímačů pro uživatele zcela transparentními. Systém se skládá z adaptéru a aplikace pro chytré telefony a tablety.

Použití chytrých telefonů a tabletů pro senzoriku
Adaptér SmartBridge se zapojuje do napájecího kabelu snímače a z něj je také napájen. Paralelně ke komunikaci IO-Link mezi snímačem a řídicím systémem je vytvořeno také bezdrátové spojení s mobilním zařízením.
S využitím aplikace SmartBridge s intuitivním ovládáním se komerčně dostupné chytré telefony a tablety s operačními systémy Android a iOS stanou nástrojem pro ovládání průmyslových snímačů a jejich zobrazovači. Mohou být potom využity při uvádění průmyslových snímačů do provozu a jejich servisu bez časově náročné instalační práce nebo intervence řídicího softwaru.
Podle typu použití mohou být adaptéry připojeny na napájecí kabel snímače jako dočasný nebo trvalý doplněk. Kromě rozhraní IO-Link mezi adaptérem a snímačem se vytvoří také bezdrátový komunikační kanál Bluetooth. V adaptéru je instalována též paměťová karta, do níž se po delší dobu zaznamenávají data ze snímače. Adaptér má také rozhraní USB pro čtení zaznamenaných dat.

Díky SmartBridge se moderní tablety a chytré telefony stávají mobilními ovládacími a zobrazovacími jednotkami pro širokou škálu úloh:
nastavování parametrů, čtení, ukládání a zpětné načítání nastavení („digitální šroubovák“),
zobrazování naměřených hodnot u snímačů s digitálním přenosem dat („inteligentní multimetr“)
záznam naměřených hodnot a diagnostických informací za delší časový úsek.

Přemostění bariéry mezi snímači a internetem
Další možnosti se otevírají, jestliže mobilní zařízení může být připojeno k internetu prostřednictvím WLAN nebo telekomunikačních standardů GSM/UMTS/LTE. Vytváří se tak komunikační most mezi snímačem a internetem, který umožňuje využít všechny služby nabízené v internetu.
SmartBridge tak představuje malý vývojový krok směrem k horizontální komunikaci, jež je předpokladem pro scénáře Industrie 4.0.

Obrázek 1: Adaptér SmartBridge je připojen na napájecí kabel a vytváří bezdrátový kanál Bluetooth pro mobilní zařízení
Obrázek 2: „Skleněný stroj“ ukazuje, jak se díky SmartBridge stávají funkce snímače transparentními
Senzorika 4.0: správa in-line snímačů se SmartBridge

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP