www.modernitovarna.com
NSK

Nová ložiska NSK umožňují dosáhnout dlouhé životnosti zařízení v ocelárnách

Vzhledem k drsným podmínkám pracovního prostředí vyžadují zařízení v ocelárnách vysoce spolehlivá ložiska s dlouhou životností, která odolávají předčasnému selhání. Společnost NSK proto vyvinula nová ložiska s vysokou přidanou hodnotou určená speciálně pro ocelářský průmysl, která zlepšují produktivitu díky stabilnímu provozu výrobních zařízení a snižují náklady na údržbu díky inovativnímu těsnění a mazání.

V rámci výrobního procesu od surového železa k hotovému hutnímu výrobku se výroba oceli spoléhá na několik různých typů zařízení, včetně konvertorů a elektrických pecí, kde se ze surového železa vyrábí ocel, upravuje se její složení a leguje se, a válcovacích tratí, kde se vyrábějí plechy a tyče požadovaných mechanických vlastností. Zvláště ložiska válcovacích tratí musí odolávat drsným provozním podmínkám.

Ložiska pracovních válců, kromě toho, že musí zvládnout extrémní zatížení a rychlosti, musí také odolávat pronikání oxidových okují a chladicí vody do ložiska. Předčasné poškození špatně specifikovaných ložisek je následkem odlupování nebo koroze povrchů jejich oběžných drah, zejména vlivem špatného mazání. Nadměrné mazání však není správnou cestou, protože zvyšuje náklady a zatěžuje životní prostředí.

S ohledem na tyto skutečnosti se společnost NSK pustila do vývoje řešení, které využívá těsnění optimalizované pro valivá ložiska pracující v náročných podmínkách, spolu s mazivem, které minimalizuje vliv vnikající vody. Výsledkem vývoje je čtyřřadé kuželíkové ložisko s dlouhou životností, které je odolnější vůči vodě než běžná ložiska a má optimální technické vlastnosti pro výrobní zařízení v ocelárnách.

Těsnění nového ložiska je mimořádně kompaktní a nová metoda zpracování klece umožnila zvětšit délku i průměr kuželíků a zvýšit jejich počet, což vede ke zvýšení únosnosti ložiska.

Optimalizace vnitřní konstrukce nového ložiska zvyšuje základní dynamickou únosnost o až 25 % v porovnání s konvenčními ložisky NSK. Kromě toho těsnění nejen potlačuje vnikání znečisťujících částic a vody do ložiska, čímž prodlužuje jeho životnost, ale také snižuje potřebu doplňování maziva během údržby.

Optimalizací složení maziva je možné vytvořit a udržovat silný olejový film mezi povrchem oběžné dráhy ložiska a kuželíky, aby se zabránilo kontaktu kovu na kov. Navíc použití speciální přísady zabraňuje styku vody s povrchem oběžné dráhy a brání tak následné korozi. Testy NSK za podmínek, kdy byla do ložiska infiltrována voda, potvrdily, že nové mazivo má více než dvojnásobnou životnost než běžná maziva, což pomáhá předcházet předčasnému selhání ložiska.

Nová utěsněná čtyřřadá kuželíková ložiska NSK s mazivem odolným proti vodě, která jsou k dispozici ve velikostech od 345 do 615,95 mm vnějšího průměru, jsou vhodná pro pracovní válce tratí pro válcování za tepla i za studena a pro další zařízení v hutních a ocelářských provozech. Společnost bude pokračovat ve svém vývojovém programu na podporu oceláren a bude vytvářet produkty, které přispívají jak k technickému pokroku, tak k ochraně životního prostředí.

1) Optimalizované mazivo vytváří silný olejový film mezi povrchem oběžné dráhy ložiska a kuželíky a zabraňuje kontaktu kovu na kov


Nová ložiska NSK umožňují dosáhnout dlouhé životnosti zařízení v ocelárnách

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP