www.modernitovarna.com
SCHUNK News

VÝMĚNA NÁZORŮ PRO BUDOUCNOST LET'S MOVE – AT AUTOMATICA

Let's MOVE - na veletrhu automatica šlo společnosti SCHUNK o pokračování v diskusi. Odborník na aplikace představil své rozsáhlé znalosti v oblasti automatizace na základě inovativních přístupů k manipulaci a zpracování. Přední veletrh inteligentní automatizace a robotizace se prezentoval jako maják pro průmysl.

VÝMĚNA NÁZORŮ PRO BUDOUCNOST LET'S MOVE – AT AUTOMATICA

Jakým směrem se automatizační průmysl vydá? Čtyřdenní veletrh automatica v Mnichově přinesl nejen řadu odpovědí, ale také nové a naléhavé otázky. Společnost SCHUNK se na této akci poprvé veřejně prezentovala v rámci nové firemní mise „Ruku v ruce pro zítřek“, která naznačuje cestu, kterou se rodinná společnost ubírá. Automatizační průmysl se mění a zrychluje v důsledku rostoucí modularizace, otevřených rozhraní a snadné dostupnosti. Odborník na automatizaci chce tuto změnu aktivně utvářet společně se zákazníky a partnery a posunout ji dále kupředu – s novými koncepcemi automatizace, průmyslovými řešeními a digitálními službami.

Pneumatické systémy připravené na budoucnost
Společnost SCHUNK představila v Mnichově několik nových pneumatických pohonů, technologii, která bude i v budoucnu v mnoha oblastech klíčová díky své vysoké odolnosti a procesní spolehlivosti. Za tímto účelem společnost SCHUNK vložila všechny své zkušenosti do vývoje digitálních nástrojů, které výrazně zkrátí čas a úsilí potřebné pro plánování a nakupování v budoucnu. K individuálnímu plánování, integraci a objednávání pneumatických chapadel a uchopovacích prstů SCHUNK přímo v internetovém obchodě již lze použít nové konfigurátory založené na prohlížeči bez nutnosti zakoupit licenci. Brzy budou zahrnuty i elektrická chapadla a mezipříruby. Návštěvníci si mohli vyzkoušet poprvé představený nový konfigurátor pro chapadlo PLG s dlouhým zdvihem a během pouhých 10 minut si naživo sestavit chapadlo dle vlastních požadavků. Nový pneumatický pohon s působivým zdvihem 400 mm na stranu je zvláště zajímavý pro velké manipulační úkoly v oblasti balení, automobilového průmyslu, bílého zboží nebo logistiky. Technologický pokrok a digitální funkce najdete také v novém pneumatickém univerzálním chapadle PGL-plus-P. Je první svého druhu, který disponuje funkční bezpečností jako standard díky svému certifikovanému, bezpečnému udržování uchopovací síly GripGuard a integrovanému systému senzorů IOL.


VÝMĚNA NÁZORŮ PRO BUDOUCNOST LET'S MOVE – AT AUTOMATICA

Uchopení jako gekon
Společnost SCHUNK nabídla představu o možnostech automatizace s pomocí různých pohyblivých exponátů pro pneumatickou, elektrickou, magnetickou a adhezivní manipulaci. Po dlouhé absenci veletrhů se mohli návštěvníci poprvé na vlastní oči přesvědčit o přednostech důmyslně promyšlené a několikanásobně oceněné uchopovací technologii ADHESO. Přírodou inspirovaná „gekonní“ chapadla nespotřebovávají žádnou energii. Zvídaví návštěvníci brali do ruky adhezivní chapadla a zkoušeli je na různých předmětech, z nichž některé si sami přinesli. Nové přístupy k automatizaci se objevují i v dalších oblastech. Roboty totiž nejen zakládají a vykládají stroje a pomáhají s montáží, ale přebírají také nepopulární, ale zásadní obráběcí úkoly, jako je odjehlování, broušení nebo leštění. Odborník na automatizaci několikrát denně živě předváděl, jak to přesně funguje. S nástroji R-EMENDO lze mnoho úkolů automaticky propojit přímo s procesem obrábění v obráběcím stroji.


VÝMĚNA NÁZORŮ PRO BUDOUCNOST LET'S MOVE – AT AUTOMATICA

Odborníci mezi sebou
Kromě prezentace inovativních produktových technologií byla jedna věc důležitější než kdy předtím: výměna názorů. Rámec pro tuto výměnu poskytla diskuse mezi odborníky, na níž se sešli zástupci z celé řady oblastí automatizace. Pod heslem „Enable Automation“ (Umožnit automatizaci) se start-upy, výrobci robotů, systémoví integrátoři a platformy připojili ke společnosti SCHUNK, aby diskutovali o budoucích výzvách a možnostech pro rostoucí odvětví automatizace. Kulatý stůl, který iniciovala společnost SCHUNK, moderoval Armin Barnitzke, šéfredaktor odborného časopisu Automationspraxis. Účastníci se shodli na tom, že v budoucnu se musí klást větší důraz na zákazníky a jejich potřeby. Tato nová myšlenka se již uplatňuje v centrech CoLab společnosti SCHUNK, jak vysvětlil provozní ředitel Johannes Ketterer: „Jediným účelem našich center CoLab je umožnit automatizaci. S agilitou a standardizovanými komponenty ověřujeme různé koncepce a ukazujeme nováčkům v oblasti automatizace, že jejich současné manuální procesy lze v zásadě automatizovat.

To nejen snižuje technické riziko, ale odstraňuje také bariéry, kterým naši zákazníci čelí na začátku procesu automatizace.“ Myšlenka co nejsnáze zpřístupnit znalosti a know-how je také vodítkem pro automatizační platformy, jako je Unchained Robotics, jejíž generální ředitel Mladen Milicevic byl také účastníkem kulatého stolu. Dalšími účastníky byli mimo jiné Katja Butterweck, Global Product Specialist ve společnosti ABB, Dr. Rüdiger Brockmann, technický ředitel a obchodní ředitel ve společnosti Zeltwanger, Dirk Engelbrecht, generální ředitel společnosti andugo, a Thomas Retzlaff, viceprezident pro rozvoj partnerů a ekosystémů ve společnosti Wandelbots. Otevřená výměna názorů nejen působivě ukázala, jaké přístupy různé firmy uplatňují, ale především také to, že v budoucnu bude spolupráce nezbytným předpokladem pro úspěšnou automatizaci.

www.schunk.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP