www.modernitovarna.com
EATON News

Chytrá domácnost vám pomůže ušetřit tisíce za energie

V dnešní době, kdy domácnosti hledají prakticky jakýkoliv způsob, jak ušetřit za energie, se téma chytré domácnosti vrací na výsluní pozornosti. Nepřináší totiž jen praktičnost a pomoc, ale také zmíněnou úsporu, která je nyní tolik aktuálním tématem. Ušetřit můžeme hlavně regulací vytápění v kombinaci se zastíněním a vypínáním zásuvek.

Chytrá domácnost vám pomůže ušetřit tisíce za energie

Tradiční výhody chytré domácnosti
Domov je místo, kam se rádi vracíte, kde se cítíte pohodlně a bezpečně. Řešení chytré domácnosti tento komfort a pocit bezpečí dále umocňuje. Umožňuje vám ovládat osvětlení a spotřebiče, kontrolovat jejich stav, otevírat garážová vrata nebo příjezdovou bránu a centrálně vytáhnout rolety či žaluzie v celé domě. Pro jednotlivé místnosti si můžete individuálně nastavovat požadované teploty a časy vytápění nebo chlazení, IP kamerou sledovat dění v domě, monitorovat spotřebu energií a využít řadu dalších bezpečnostních a komfortních funkcí. Veškerou komunikaci se systémem navíc zvládneme ze svého chytrého telefonu.

Jak vám chytrá domácnost ušetří peníze?
Velkým benefitem chytré domácnosti, a to obzvláště v současné době, je úspora nákladů. Chytrá domácnost vám šetří náklady již při samotném pořízení. Vše ve vašem domě řídíte z jedné centrální jednotky a nemusíte si tedy pořizovat různorodé ovladače, které jsou jednak nákladnější, ale hlavně byste museli věnovat čas obsluze každého z nich.


Chytrá domácnost vám pomůže ušetřit tisíce za energie

Nejdůležitější je ale úspora nákladů při provozu, a to primárně zásluhou automatizované a bezdrátová regulace topení a chlazení. „Vytápění je dnes asi největším tématem, jak ušetřit. Stačí si pořídit bezdrátové řešení xComfort, kdy se na radiátory instalují bezdrátové hlavice a do rozvaděče nebo za televizi se instaluje bezdrátová jednotka xComfort Bridge. Ta reguluje vodní vytápění tak, že přiškrcuje průtok. Obdobně lze regulovat i podlahové vytápění,“ říká Jaromír Pávek, specialista pro chytré instalace.

„Řešení pro chytrou domácnost Eaton xComfort prokazatelně pomůže dosáhnout dlouhodobě udržitelné úspory až 30 % nákladů na vytápění a klimatizaci domu. Což, vyjádřeno v číslech, mohou být klidně statisíce korun každý rok jenom na této složce úspor v závislosti na velikosti domácnosti,“ upozorňuje Jaromír Pávek.

Systém xComfort představuje bezdrátové řešení, je tedy vhodný nejen pro novostavby, ale lze jej velmi jednoduše a s minimem úsilí a stavebních zásahů implementovat i do stávající elektroinstalace a tím si vytvořit chytrý dům. „Jde o velmi rychlé řešení, kdy nemusíme nic sekat ani složitě nastavovat. Veškeré funkce si navíc snadno nastavíte z telefonu,“ dodává Jaromír Pávek.

Mezi další složky provozních úspor patří ovládání spotřebičů, světel, zásuvek a rolet přesně podle denních potřeb. To si lze jednoduše představit tak, že systém chytře vypne při odchodu nezhasnutá světla, zatáhne rolety při přehřívání nebo je naopak vysune v zimní sluneční den. „Vlastně tak zdarma využíváte sluneční energii,“ upozorňuje Jaromír Pávek. Ušetřit energie nám pomůže i vypínání zásuvek u všech spotřebičů, které fungují ve stand-by režimu.


Chytrá domácnost vám pomůže ušetřit tisíce za energie

Tím však potenciál úspor není ani zdaleka vyčerpán. Stále častěji se spotřebitelé dotazují na řízení energie fotovoltaických panelů, řízení nově pořizovaných kotlů, tepelných čerpadel, elektrických podlah, ale také i venkovního stínění. „I zde lze energie efektivně vyšetřit a to opět pouze s pomocí instalování chytrého modulu,“ upozorňuje Jaromír Pávek.

Koncept chytré domácnosti není ohraničený na konkrétní funkce, a proto s tím, jak se technologie budou vyvíjet, se počítá s jeho kontinuálním rozšiřováním dle nových technických možností a potřeb. Proto je naprosto zásadní nepodcenit volbu dodavatele řešení chytré domácnosti – jeho know how je vaším klíčem k tomu, co je a není možné propojit. Rozhodně se vyplatí zvolit osvědčenou značku s bohatou historií úspěšně realizovaných zakázek.

Dříve byla chytrá domácnost pro bohaté, dnes je spíše cestou k úsporám
V dnešní době už chytrá domácnost není výsadou pouze "bohatých peněženek". Regulace se vyplácí i v bytech a malých rodinných domcích. Důležité je ovšem nepodléhat tomu, co je "trendy" a kriticky se zamyslet, co a proč regulovat a řídit. Stále totiž platí, že řešení chytré domácnosti není jednotvárný produkt, který stačí vzít a zapojit, nýbrž modulární řešení, které je třeba přizpůsobit na míru každé domácnosti, aby plnilo svůj účel.

www.eaton.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP