www.modernitovarna.com
HMS Industrial Networks AB

Snímače s rozhraním M-Bus připojené za deset minut!

Švédská společnost Processcomponent našla způsob, jak rychle připojit snímače s rozhraním M-Bus k systému pro správu energie OptoEMU (Energy Monitoring System). Využití komunikační brány Anybus M-bus – Modbus-TCP umožňuje dodávat vlastníkům budov aktuální data, aby mohli sledovat spotřebu energie, zaznamenávat ji a vystavovat vyúčtování.

Snímače s rozhraním M-Bus připojené za deset minut!
Moderní budovy nejsou jen stavby z betonu, dřeva nebo oceli, ale jejich součástí je také spletitá digitální síť, která spojuje systémy chlazení, vytápění, rozvodu vody, elektřiny atd. Běžný problém pro vlastníky domů a integrátory systémů je to, že ne všechny prvky technického vybavení budov dokážou komunikovat se všemi ostatními.

Jedním příkladem jsou snímače teploty nebo měřiče tepla, vody, energie atd. Snímače a měřiče často využívají protokol M-Bus, který však nebývá srozumitelný ústřednímu řídicímu systému, využívajícímu např. síť Modbus-TCP.

To je právě ten problém, s nímž se musel vypořádat také švédský integrátor systémů, firma Processcomponent AB, když chtěl instalovat monitorovací systém v obytné budově v Göteborgu. Systém sbírá data ze 72 apartmánových bytů, obchodu s potravinami a centrálního systému HVAC. V budově jsou rozmístěny snímače teploty a měřiče energie a vody. Problém byl, že snímače komunikují prostřednictvím protokolu M-Bus, zatímco monitorovací systém OptoEMU od společnosti Opto22 používá Modbus-TCP.

Jako řešení tohoto komunikačního problému zvolila společnost Processcomponent komunikační bránu Anybus M-bus – Modbus-TCP od HMS Industrial Networks. Brána dekóduje telegramy M-Bus a mapuje je přímo do registrů Modbus. Tímto způsobem jsou údaje ze snímačů zpřístupněny systému OptoEMU a je možné bezprostředně zobrazit jejich aktuální hodnoty.

Rychlý a snadný přístup k datům M-Bus
„Na komunikační bráně Anybus M-Bus se mi líbí velmi jednoduché použití a rychlá instalace,“ říká Jonas Karlsson, vedoucí prodeje ve společnosti Processcomponent. „Všechny snímače s rozhraním M-Bus jsou bránou detekovány automaticky, bez nutnosti jakéhokoliv konfigurování. To šetří velmi mnoho času, protože nemusíte konfigurovat každý měřič zvlášť – všechny se v systému objeví automaticky, kompletně včetně sériového čísla, jména a všech aktuálních hodnot. Vlastně ani nemusíte být na místě v budově, máte-li tam někoho, kdo zapojí kabely ze snímačů k bráně. Dříve trvalo konfigurování jednotlivých přístrojů s M-Bus i několik hodin. S komunikační bránou Anybus je všechno hotové za deset minut!“

Jak to pracuje
„Je to docela snadné,“ pokračuje Jonas Karlsson: „vyhledáte dostupná zařízení s rozhraním M-Bus připojená k bráně a brána vytvoří registry Modbus příslušející snímačům. Ty lze v systému OptoEMU interpretovat a poskytnout tak zákazníkům reálná, aktuální data.“

Brána se konfiguruje webovým konfiguračním nástrojem, který uživateli umožňuje bránu nastavit prostřednictvím webového rozhraní. Není třeba žádné programování: hodnoty z měřičů se automaticky přenášejí do OptoEMU jako registry Modbus, které mohou být systémem přečteny a zpracovány.

OptoEMU – řešení pro dohled nad energií
Společnost Processcomponent je se systémem OptoEMU – Energy Monitoring System –, který sbírá data z budov, elektrických rozváděčů a jednotlivých zařízení, jako jsou výrobníky chladu a kompresory, velmi úspěšná. Systém OptoEMU dodává data uživatelům, kteří je potom mohou zobrazovat on-line a používat je v dalších komerčních aplikacích, např. pro vystavení vyúčtování. Uživatelé také mohou dostávat alarmy, je-li dosaženo určené hodnoty.

Výsledky
Budova v Göteborgu je nyní vybavena komunikačními bránami Anybus připojenými na dvě jednotky OptoEMU-DR2 – první je pro 72 apartmánů, druhá pro obchod s potravinami. Měřené hodnoty mohou být zaznamenány do excelového souboru, který může být stažen prostřednictvím FTP. Hodnoty lze také přímo zasílat do databáze SQL nebo systému HMI/SCADA prostřednictvím OPC serveru.

Protože vlastník budovy má nyní přístup k měřeným hodnotám z různých apartmánů v reálném čase, může sledovat jejich spotřebu a vybavit upozornění, je-li dosaženo určené mezní hodnoty. Aktuální hodnoty z měřičů také umožňují vlastníkům apartmánů rychle a automaticky vystavit vyúčtování.

„Komunikační brány Anybus zcela určitě našim zákazníkům ulehčily život,“ zakončil Jonas Karlsson z firmy Processcomponent. „Tím, že umíme snadno a rychle zavést hodnoty ze snímačů s výstupem M-Bus do systému OptoEMU, rozšířili jsme jeho možnosti a zrychlili jeho práci, což je výhodné pro nás i pro naše zákazníky.“

Snímače s rozhraním M-Bus připojené za deset minut!
Komunikační brány Anybus M-Bus – Modbus-TCP
Snímače s rozhraním M-Bus připojené za deset minut!
Jonas Karlsson, vedoucí prodeje, Processcomponent
Snímače s rozhraním M-Bus připojené za deset minut!
Systém OptoEMU připojený na komunikační bránu M-Bus
Snímače s rozhraním M-Bus připojené za deset minut!
Mapování registrů Modbus je do značné míry zautomatizované. Konfiguruje se prostřednictvím webového rozhraní.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP