www.modernitovarna.com
NSK

Ložiska NSK pomáhají výrobci krmiv zvýšit OEE

Když chtěl významný britský výrobce krmiv pro domácí zvířata zlepšit využití svých strojů s cílem zvýšit OEE (celkovou účinnost zařízení) o 3 body, rozhodl se požádat odborníky na ložiska z firmy NSK, zda by vyhodnotili jeho procesy a systémy a pomohli mu tak vytčeného cíle dosáhnout.

Výzva k zapojení společnosti NSK přišla na základě nabídky programu AIP Added Value, zejména prodloužení životnosti ložisek v daných aplikacích prostřednictvím kombinace školení a aplikačních inženýrských služeb. Tento přístup se zaměřuje na identifikaci příležitostí ke zlepšení ve třech klíčových aktivech: lidé, výrobní zařízení a procesy.

V podniku na výrobu krmiv pro domácí zvířata byl tým managementu seznámen s různými problematickými místy, která odborníci NSK identifikovali, což vedlo k vytvoření procesní mapy. Procesní mapa je jedním z nejsilnějších prvků AIP, protože se zaměřuje na generování kompletního dokumentovaného přehledu výrobního procesu od začátku do konce, přičemž klade zvláštní důraz na kritická ložiska. V tomto případě procesní mapa identifikovala pět oblastí pro potenciální zlepšení OEE.

Následně začaly testy, které se zpočátku zaměřily na nejnákladnější stroj celého závodu: extrudér granulí. Zde se zákazník potýkal s poruchami ložisek a ztrátou výroby v průměru každých 10 až 12 týdnů.

Pomocí analýzy dat ze zkoušek strojů společnost NSK zjistila, že stávající mazání pro očekávanou životnost ložisek v dané úloze nevyhovuje. Odborníci proto doporučili spolu s vhodnou konstrukční úpravou použití oleje s velkou viskozitou a delší životností.

Stávající ložiska zákazník plně vyměnil za vysoce kvalitní soudečková ložiska řady EA a axiální soudečková ložiska NSK. Ložiska řady EA, která jsou vybavena lisovanými ocelovými klecemi, mají velkou únosnost, vysoké mezní rychlosti a velkou trvanlivost za náročných provozních podmínek, které zahrnují zvýšené teploty. Proto jsou pro extrudér granulí a další aplikace v technologických zařízeních pro výrobu krmiv pro domácí zvířata ideální volbou.

Po opětovném sestavení pracoval extrudér po dobu 7 měsíců bez poruch ložisek, což díky zkrácení prostojů a snížení potřeby údržby vedlo k impozantním úsporám nákladů ve výši 70 000 liber. Kromě toho dosáhl závod na výrobu krmiv pro domácí zvířata svého cíle zvýšit OEE o 3 body.

Na žádost zákazníka uspořádala společnost NSK jako součást celkového řešení také školení na místě pro pracovníky údržby závodu, což přineslo ještě větší přidanou hodnotu.

1) Ložiska NSK jsou nedílnou součástí pomoci britskému výrobci krmiv určených pro armádu domácích mazlíčků. Photo: alexei_tm/Shutterstock


Ložiska NSK pomáhají výrobci krmiv zvýšit OEE

2) Soudečková ložiska řady EA od firmy NSK mají velkou únosnost a vysoké mezní otáčky v náročných provozních podmínkách. Foto: NSK

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP