www.modernitovarna.com
Steute

steute Meditec na veletrhu Medica

Interoperabilita jako současný trend v technice: dva lékařské přístroje s jedním uživatelským rozhraním

steute Meditec na veletrhu Medica
Foto produktu: Nožní ovladač pro chirurgické mikroskopu MFS MICROSCOPE-MED

Na letošním veletrhu Medica představí divize Meditec společnosti steute, jak budou v (blízké) budoucnosti na operačních sálech vzájemně propojeny lékařské přístroje a jejich uživatelská rozhraní. Příkladem budou dva lékařské přístroje: ultrazvukový skalpel a chirurgický mikroskop, které je možné ovládat jediným nožním ovladačem.

Řídicí systémy na operačních sálech se stávají interoperabilními. Předpokladem k tomu je společný komunikační standard, vyvíjený 69 společnostmi a výzkumnými institucemi v rámci projektu OR.NET. Společnost steute Meditec jako přidružený partner tohoto projektu je zapojena do vytváření profilů uživatelských rozhraní pro lékařské přístroje schopné komunikovat v síti.

Ve stánku společnosti steute bude představen příklad z praxe, jak je komunikace dvou lékařských přístrojů a jednoho uživatelského rozhraní již plně funkční, takže návštěvníci si budou moci vyzkoušet výhody interoperability „naživo“.

Interoperabilní uživatelské rozhraní je založeno na nožním ovladači používaném pro chirurgické mikroskopy (viz foto). Navíc k základním funkcím zvětšení a zaostření je vybaveno joystickem pro přesné polohování mikroskopu a dalšími šesti ovládacími prvky, které umožňují uživateli ovládat celkem čtrnáct funkcí mikroskopu.

Prostřednictvím dotykového displeje téhož ovládacího systému lze ovladač přepnout na ovládání ultrazvukového skalpelu. Výsledkem je výrazné zjednodušení ovládání. Chirurg, který střídavě používá skalpel a mikroskop, nemusí střídat dvě uživatelská rozhraní.

steute Meditec na veletrhu Medica: hala 11, stánek J 39

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP