www.modernitovarna.com
NSK

Přínosy vylepšených on-line inženýrských nástrojů NSK pro zákazníky

Množství klíčových vylepšení on-line inženýrských nástrojů od společnosti NSK, přední světové firmy v oblasti řešení pro řízení pohybu, umožní zákazníkům zvýšit efektivitu jejich práce. Například došlo k vytvoření vazby mezi dříve samostatnými snadno použitelnými nástroji On-line katalog, Technické výpočty a 2D/3D CAD data NSK. Konstruktéři tak nyní mohou vybírat ložiska, ověřovat specifikace a stahovat data CAD v jednotném uceleném systému. Dalším vylepšením je nová funkce v nástroji Technické výpočty, která umožňuje jednorázový výpočet a zobrazení několika charakteristik současně, např. trvanlivosti ložiska, jeho uložení a vůlí a provozních otáček, což opět pomáhá zákazníkům společnosti NSK zkrátit dobu potřebnou pro návrh ložisek.

  www.nskeurope.com

Významnou změnou je použití revidovaných hodnot základní dynamické únosnosti ložisek společnosti NSK, což je parametr používaný pro výpočet základní trvanlivosti valivých ložisek. Revidované hodnoty, které zvyšují základní trvanlivost hlavních typů valivých ložisek společnosti NSK, včetně jednořadých kuličkových ložisek, kuličkových ložisek s kosoúhlým stykem, naklápěcích kuličkových ložisek, válečkových ložisek a kuželíkových ložisek, jsou nyní uvedeny v on-line katalogu NSK.

Nové hodnoty vycházejí z použití vysoce přesné (patentované) metody predikce trvanlivosti ložisek založené na ultrazvukovém testování, která je světovým unikátem a kterou společnost představila veřejnosti v březnu 2023. Společnost NSK vyvinula kvantitativní metodu hodnocení určující, které faktory ovlivňují proces šíření trhlin v materiálu ložiska a do jaké míry.

Díky kombinaci nové metody s ultrazvukovou inspekční technikou, která skenuje nekovové inkluze ve velkém objemu oceli, může společnost NSK předvídat trvanlivost ložisek s mnohem lepší přesností. Společnost NSK proto revidovala základní hodnoty dynamického zatížení mnoha ložisek beze změny jejich konstrukce nebo materiálů, přičemž u všech zvýšených hodnot stále uplatňuje příslušnou bezpečnostní rezervu. Díky této revizi má např. výpočtová trvanlivost radiálních válečkových ložisek dvojnásobnou hodnotu než dříve.

S tím, jak se zvyšuje základní dynamická únosnost, je možné ložiska použít při vyšším zatížení, což umožňuje pro danou funkci použít menší ložiska. Přínosem je zmenšení velikosti i hmotnosti strojů, kde jsou ložiska použita. Například stroje, které používaly kuželíkové ložisko HR32306J společnosti NSK, mohou nyní používat menší ložisko HR33206J. Tato změna znamená, že vnější průměr ložiska je menší o 14 %, šířka o 13 % a hmotnost přibližně o 38 %.

Je to také přínos z hlediska uhlíkové neutrality. Na menší ložiska se při výrobě spotřebuje méně surovin. Ložiska také mají menší třecí moment, to znamená, že stroj má nižší spotřebu energie a za provozu dojde k nižším emisím oxidu uhličitého. Při uvedené záměně ložiska se sníží třecí točivý moment a spotřeba energie přibližně o 18 % (přibližně 48 kWh ročně). Na základě výpočtů NSK tato změna přinese úsporu přibližně 22 kg oxidu uhličitého.

1) Zdokonalené on-line inženýrské nástroje NSK jsou dostupné z počítače i chytrého telefonu


Přínosy vylepšených on-line inženýrských nástrojů NSK pro zákazníky


2) Došlo k provázání dříve samostatných snadno použitelných nástrojů On-line katalog, Technické výpočty a 2D/3D CAD data NSK


Přínosy vylepšených on-line inženýrských nástrojů NSK pro zákazníky

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP