www.modernitovarna.com
NSK

NSK uvádí na trh nová ložiska pro servomotory s nízkými emisemi znečišťujících částic

Společnost NSK představuje vysoce výkonná ložiska pro servomotory s nízkými emisemi znečišťujících částic oleje nebo maziva. Převratná novinka přispěje ke stabilnímu provozu důležitých průmyslových strojů, jako jsou např. roboty.

  www.nskeurope.com

Aby společnost NSK nalezla možný způsob řešení problému emisí znečišťujících částic maziva z ložisek, zahájila výzkum mechanismu, který je v pozadí vzniku tohoto dlouhodobého problému v průmyslu. Po zavedení přesnějšího vyhodnocovacího a zkušebního stroje s konfigurací a prostředím podobným skutečnému servomotoru se společnosti podařilo navrhnout zcela nové uspořádání ložiska s pokročilými konstrukčními prvky.

Díky svým rozsáhlým zkušenostem v oblasti tribologie (snížení tření a opotřebení použitím maziv a úpravou povrchů materiálů) se společnosti NSK podařilo vyvinout ložisko s novým uspořádáním mazání a těsnění, které má ve srovnání s běžnými výrobky dvakrát nižší emise znečišťujících částic. Mazivo má také dvojnásobnou trvanlivost proti konvenčním mazivům a pryžové těsnění ložiska má nižší třecí moment.

Vzhledem k tomu, že v mnoha zemích ubývá pracovních sil, trh s průmyslovými roboty stále roste. Použití robotů pro přechod z manuálních na automatické operace však vyžaduje, aby měly velkou spolehlivost. Spolehlivost robotů závisí na spolehlivosti jejich hlavních komponent. Například typický šestiosý robot má ve svých osách šest servomotorů s regulací polohy a rychlosti. Každý servomotor má dvě ložiska: ložisko na výstupní straně, které podpírá hřídel v místě, kde je připojena zátěž, a ložisko na opačné straně umístěné mezi brzdovým kotoučem a kotoučem snímače polohy.


NSK uvádí na trh nová ložiska pro servomotory s nízkými emisemi znečišťujících částic

V prostředí s vysokou teplotou, které je v servomotorech, mají ložiska sklon uvolňovat při otáčení malé částice oleje nebo maziva. Tyto emise ulpívají na kotoučích a způsobují problémy, jako jsou chyby čtení snímače polohy nebo prokluzování brzd. V těchto případech jsou třeba ložiska s omezenými emisemi částic, a proto se společnost NSK pustila do vývoje maziva s nízkým rozptylem částic do okolí a těsnění, která zajišťují vysokou odolnost proti úniku částic z ložiska.

Nové plastické mazivo NSK má omezené odpařování v prostředí s vysokými teplotami, jaké se vyskytují za provozu v servomotorech. Ložiska kromě toho používají vynikající tepelně odolné komponenty, které zajišťují nízké emise částic a lepší odolnost proti zadření. Nové pryžové těsnění NSK má přepracovaný tvar břitů, který dále omezuje emise částic a zároveň o 10 % snižuje třecí moment.

Kromě servomotorů je nové ložisko společnosti NSK vhodné i pro další výrobky, které vyžadují nízké emise částic, a přispívá tak ke stabilnímu provozu široké škály průmyslových strojů.

www.nsk.com

 


 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP