www.modernitovarna.com
ABB News

ABB dodala do českých škol 75. robota

V rámci programu Roboty do škol v současné době působí 45 robotů na vysokých školách a 30 na středních školách.

  global.abb
ABB dodala do českých škol 75. robota

Cílem programu Roboty do škol je seznámit děti se vzrušujícím světem robotiky a automatizace, který zásadně ovlivní budoucnost práce. Automatizace bude řešit stále větší díl potřeb, ale skutečný potenciál spočívá ve spolupráci mezi lidmi a stroji. Ta bude hnacím motorem převratných inovací v různých odvětvích ekonomiky. V tomto kontinuálně se měnícím prostředí je klíčové rozvíjet u studentů nové kompetence a dovednosti, jako je technologická gramotnost, kreativita, schopnost kritického myšlení a řešení problémů.

Zatímco univerzity používají roboty, včetně softwaru a komplexních robotických pracovišť, především pro výzkumné účely, středoškolákům ve výuce pomáhají jak kolaborativní roboti, tak robotická průmyslová ramena. Studenti je využívají k plnění studijních úkolů, ale mohou si třeba s roboty i poměřit síly při skládání Rubikovy kostky, při hře na klávesy nebo využít jejich pomoci k tisku různých produktů na 3D tiskárně.

Přínos robotů pro školství dokladuje řada vědeckých studií. Analýza vyhodnocující 17 odborných článků o vlivech na výsledky výuky, kterou vloni publikoval vědecký časopis Sustainability, prokázala celkový pozitivní efekt na žáky a studenty. Největší přínos mají roboty v zapojení a motivaci studentů, následuje rozvoj dovedností. Zajímavostí je, že míra vlivu robotů na učení klesá s věkem, což ukazuje na jejich vzdělávací význam již na základních školách, s návazným rozvojem na školách středních a vysokých.*

Společnost ABB má v Česku vlastní výrobní a vývojové centrum robotiky a kromě programu Roboty do škol podporuje i popularizaci technologií prostřednictvím řady aktivit, včetně nejprestižnější vědecké ceny Česká hlava. Vedle programu Roboty do škol ABB cílí také na další věkové kategorie mládeže nebo se snaží přiblížit svět technologií dívkám. Vědu a technologie spojuje s kulturními aktivitami. S technologiemi tak seznamuje mladé návštěvníky například Pražského jara nebo Zlínského filmového festivalu.

*Zdroj: The Effectiveness of Educational Robots in Improving Learning Outcomes: A Meta-Analysis, Sustainability 2023, 15,

www.abb.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP