www.modernitovarna.com
ABB News

ABB Robotika a start-up Molg vytvoří robotické mikrotovárny pro efektivní zpracování elektronického odpadu z datových center

Spolupráce se zaměřuje na snížení produkce elektronického odpadu (e-odpadu), jehož objem by měl do roku 20301 vzrůst na 75 miliónů tun.

  global.abb
ABB Robotika a start-up Molg vytvoří robotické mikrotovárny pro efektivní zpracování elektronického odpadu z datových center

ABB Robotika navázala spolupráci s americkým start-upem Molg s cílem vytvořit robotické mikrotovárny pro obnovu a recyklaci nepoužívaného elektronického vybavení datových center, takzvaného elektronického odpadu. Vzhledem k předpokládanému celosvětovému nárůstu tohoto odpadu na 75 milionů tun do roku 2030 budou mikrotovárny hrát zásadní roli při snižování množství elektronického odpadu.

„Tato spolupráce nám umožňuje pokračovat v realizaci naší vize, jíž je pomáhat společnostem fungovat efektivnějším a udržitelnějším způsobem," prohlásil Craig McDonnell, výkonný ředitel divize Business Line Industries v ABB Robotika. „Se společností Molg vytváříme nové aplikace pro průmyslovou robotiku využívanou v rostoucím segmentu elektroniky, kde je základem cirkulární charakter a udržitelnost. Naše řešení umožňují modernizaci a automatizovanou demontáž zařízení datových center, čímž pomáhají dosahovat vyšší cirkularity v sektoru datových center prostřednictvím odpovědné likvidace, recyklace a opětovného použití komponentů."

Pokroky v umělé inteligenci, strojovém učení a cloudové technologii nutí datová centra častěji modernizovat a rozšiřovat svá zařízení. Již dnes datová centra významně přispívají k objemu 2,6 milionu tun elektronického odpadu, každoročně vyprodukovaného na celém světě.

ABB Robotika nadále podporuje inovační ekosystémy prostřednictvím spolupráce a investováním rizikového kapitálu. V tomto případě ABB Robotics & Automation Ventures (ABB RA Ventures) vložila do vzniku start-upu Molg počáteční kapitál, stejně jako společnosti Closed Loop Partners’ Ventures Group, Amazon’s Climate Pledge Fund​, Overture, ​​E​lemental ​Impact​​ a​​ Techstars Ventures​.

Společnost Molg obsadila první místo v soutěži ABB Accelerating Circularity Startup Challenge 2023, kterou vyhlásila divize Pohony společnosti ABB. Robotická mikrotovárna společnosti Molg dokáže autonomně sestavovat a rozebírat složité elektronické produkty včetně notebooků, serverů a průmyslové elektroniky.

Mikrotovárna dokáže vyřešit mnoho problémů spojených s likvidací elektronického odpadu a představuje vhodnou alternativu ruční demontáže nebo odvozu elektronického odpadu na skládku či do spalovny. Vzhledem k tomu, že se koncoví uživatelé potýkají s rostoucím počtem předpisů týkajících se odpovědného nakládání s vyřazenými zařízeními, snižuje automatizovaná demontáž rizika spojená s manipulací s toxickými prvky, které mohou poškodit životní prostředí a lidské zdraví, a zbavuje pracovníky nutnosti provádět náročné úkoly s možnými zdravotními či bezpečnostními riziky.

Mnoho součástek navíc obsahuje prvky vzácných zemin (REE). Možnost maximalizovat jejich využití prostřednictvím automatizace tak představuje ekonomicky výhodnou příležitost k jejich opětovnému využití při výrobě nových elektronických zařízení. Mikrotovárny jsou primárně určeny pro velké poskytovatele cloudových služeb, tzv. hyperscalery, a společnosti zabývající se likvidací IT aktiv (ITAD).

„Jsme nadšeni, že máme podporu společnosti ABB, světového lídra v oblasti robotiky a automatizace, protože chceme i nadále posouvat hranice možností v oblasti cirkulace a automatizace," řekl Rob Lawson-Shanks, generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Molg. „Díky této investici od společnosti ABB můžeme urychlit rozvoj udržitelnějších cirkulárních výrobních procesů pro elektronický průmysl. V oběhu tak bude možné ponechat více cenných materiálů a zvýšit odolnost dodavatelského řetězce."​​​ ​

Řešení je součástí širšího portfolia společnosti Molg, které zahrnuje softwarové nástroje pro design podporující cirkularitu a sledovatelnost komponentů. Tyto nástroje umožňují výrobcům vytvářet výrobky, které lze po skončení jejich životnosti snadno demontovat a recyklovat.

www.abb.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP