www.modernitovarna.com
Steute

Pro teploty do -60 °C

V nevýbušném provedení, robustní a odolné proti nízkým teplotám: nové koncové spínače řady Ex

Pro teploty do -60 °C
Nikde jinde než na ropných plošinách na moři se nevyskytují současně čtyři nepříznivé faktory, jež spolu extrémně zvyšují požadavky na koncové spínače. Jsou to místa s nebezpečím výbuchu, spínače jsou tam vystaveny velkému mechanickému opotřebení, pracují v korozivním prostředí a často i ve značných mrazech.

Divize "Extreme" firmy steute vyvinula koncové spínače řady Ex 97 právě pro tyto požadavky – a představila je na veletrhu SPS IPC Drives 2016.
Koncové spínače s rozměry podle ČSN EN 50047 byly zkoušeny a certifikovány podle ATEX a IECEx pro použití v prostředí s nebezpečím výbuchu plynů (zóny 1 a 2) i prachu (zóny 21 a 22). Mohou být použity při teplotách do -60 °C, což je velmi náročné na konstrukci a výběr materiálu krytu a těsnění. Například musí být zaručeno, že stupeň krytí IP66 bude zachován po celou dobu i při teplotách pod bodem mrazu, dokonce i po testu úderem o energii 7 J.

Proto je kryt spínače zhotoven z vysoce kvalitního plastu vyztuženého skleněnými vlákny. Kryt je kompletně utěsněn povlakem z vulkanizované pryže a těsnění pístku se vyznačuje speciální dvojitou konstrukcí: skládá se z externí manžety odolávající nízkým teplotám a vnitřního těsnicího kroužku z teflonu.

Pro těsnění se používá materiál, u nějž výrobce deklaruje, že je použitelný pro teploty do -95 °C, a u maziva je použitelnost deklarována do -75 °C. To je dostatečná „rezerva“ k tomu, aby firma steute mohla udávat dolní mez rozsahu pracovních teplot spínače -60 °C. Uživateli to dává jistotu, že nové koncové spínače budou spolehlivě pracovat i ve skutečně extrémních okolních podmínkách.

Vzhledem k úplnému sortimentu aktuátorů (píst, píst s kladičkou, raménko s kladičkou, paralelní raménko, otočné raménko, nastavitelné otočné raménko, tlačítko…) a svým malým rozměrům jsou standardní spínače řady Ex velmi všestranné a lze je snadno zabudovat do zařízení. Jsou k dispozici ve verzích s opožděným i okamžitým sepnutím a nevodivý plastový kryt navíc odstraňuje nutnost zajistit vyrovnání potenciálů a uzemnění.

Vzhledem k těmto vlastnostem jsou spínače Ex 97 dobrým příkladem spínačů "Extreme" od firmy steute. Jsou vhodné nejen pro chemický průmysl a energetiku, ale také pro monitorování polohy klapek a ventilů (na ropných plošinách i jinde v těžebním průmyslu) stejně jako na lodích brázdících moře Arktidy.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP