www.modernitovarna.com
Steute

Pro extrémní pracovní podmínky – rozměry podle ČSN EN 50041

Nové koncové spínače řady Ex alternativně s bezpečnostními funkcemi

Pro extrémní pracovní podmínky – rozměry podle ČSN EN 50041
Obchodní divize "Extreme" společnosti steute představuje novou řadu koncových spínačů Ex 99, navržených speciálně pro extrémní prostředí, s rozměry, které odpovídají normě ČSN EN 50041.

Extrémní podmínky prostředí zahrnují také prostředí s nebezpečím výbuchu. Nové spínače jsou proto testovány a schváleny podle ATEX a IECEx pro použití v zónách 1 a 2 s nebezpečím výbuchu plynů a par, stejně jako v zónách 21 a 22 s nebezpečím výbuchu prachu.

Dalším parametrem extrémních podmínek jsou nízké teploty. Spínače řady Ex 99 mohou být použity za teplot až -60 °C. To klade velké požadavky na konstrukci, zvláště na provedení krytu a těsnění.
Kryt nových koncových spínačů je proto zhotoven z vysoce kvalitního plastu vyztuženého skleněnými vlákny. Tento materiál garantuje, že třída krytí IP 66 bude zachována dokonce i po testu úderem při teplotě -60 °C.

Dalším aspektem, kterému konstruktéři věnovali velkou pozornost, jsou těsnění. Kryt je kompletně utěsněn vulkanizovaným povlakem a těsnění pístku je zdvojené: vnější těsnicí manžeta odolává nízkým teplotám, zatímco vnitřní těsnění tvoří teflonový kroužek.

Jak je to u koncových spínačů steute obvyklé, k dispozici je široká nabídka aktuátorů – např. pístky, pístky s rolnou, páčky s rolnou, paralelní páčky, otočné páčky, nastavitelné otočné páčky a tlačítka. Pokud jde o spínací vložky, uživatel si může vybrat z různých variant s opožděným nebo okamžitým sepnutím. Další možností jsou integrované funkce pro bezpečnostní úlohy.

Rozšíření pracovních podmínek nové řady normalizovaných spínačů Ex směrem k nízkým teplotám rozšiřuje také oblast jejich použití, např. na zařízeních pro těžbu ropy a zemního plynu (na souši i na moři) nebo pro použití na lodích (lodě určené pro plavbu v Arktidě). Standardizované rozměry spínačů "Extreme" usnadňují jejich začlenění do okolní konstrukce.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP