www.modernitovarna.com
NSK

Společnost NSK doplnila klíčové oblasti svého zaměření o technologii výroby

Polečnost NSK již mnoho let soustředí své vývojové kompetence na čtyři oblasti, které pokládá za klíčové: tribologie, simulace a analýzy, mechatronika a materiálové inženýrství. Nyní k těmto klíčovým oblastem přibyla pátá: technologie výroby. Posun k „4 + 1 klíčovým oblastem“ zdůrazňuje rostoucí význam optimalizovaných strojů, systémů a zařízení při výrobě vysoce kvalitních ložisek. Tímto posunem NSK navíc sleduje rostoucí vliv globálních trendů, jako jsou IoT, průmysl 4.0 a umělá inteligence (AI).

Když NSK vyvíjí novou generaci ložisek, mezi hlavní cíle patří dosáhnout vyšší rychlosti, menšího tření, lepší energetické účinnosti, vetší trvanlivosti a delší životnosti, a to i v nepříznivých pracovních podmínkách. Krátce, NSK se soustředí na klíčové oblasti, které nabízejí největší možnosti zlepšení technických parametrů a výkonnosti ložisek.

Pátou klíčovou oblastí, technologií výroby, firma podtrhuje svou pečlivou snahu vyrábět vysoce kvalitní ložiska, která pomáhají zlepšovat přesnost a efektivitu strojů.

Firma NSK si výrobní stroje a zařízení většinou vyvíjí a optimalizuje sama, což je výhodné, protože všech 64 výrobních závodů v 13 zemích světa tak využívá nejmodernější technologie výroby. Mnohé z těchto technologií uplatňují pro dosažení vysoce efektivní, flexibilní a udržitelné výroby strategii digitalizace. Například využitím IoT optimalizuje NSK svou podnikovou síť vybavením výrobních zařízení umělou inteligencí. Společnost také pracuje na realizaci koncepce chytrých továren, které šetří místo i energii a omezují potřebu lidské práce.

Investice do původních čtyř klíčových oblastí budou pochopitelně pokračovat i v budoucnu. Jako příklad lze uvést nejnovější vysoce účinná kuličková ložiska pro elektromotory, na nichž NSK dokládá, jakých zlepšení lze dosáhnout vývojem inteligentního tribologického řešení. Pro tato ložiska vyvinuli tribologové mazivo EA7, které snižuje vnitřní tření. Ve spojení s optimalizovaným plněním maziva vede tato inovace nejen k výraznému snížení tření a následně i k vyšší energetické účinnosti motorů, ale také k prodloužení jejich servisního intervalu na dvojnásobek.

Přínos NSK v této oblasti byl ohodnocen Japonskou společností pro tribologii JAST udělením ceny Tribology Technology Award 2019. Cena byla udělena za výsledek výzkumného projektu, který poprvé umožnil velmi přesné simultánní měření tloušťky filmu maziva a počtu prasklin v mazaných ložiscích pracujících za nízké rychlosti. Výsledky těchto měření přispívají k vývoji nízkoviskózních maziv omezujících tření, které snižují třecí moment ložiska a v důsledku toho snižují emise CO2 a přispívají k prevenci globálního oteplování. Přestože jde o maziva s nízkou viskozitou, umožňují dosahovat u energeticky účinných valivých ložisek velké trvanlivosti.

- Masayuki Maeda, člen týmu NSK Central Research, s cenou "Tribology Technology Award" udělenou Japonskou společností pro tribologii JAST.
 

Společnost NSK doplnila klíčové oblasti svého zaměření o technologii výroby

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP