www.modernitovarna.com
NSK

Miniaturní přesná ložiska pro zubní vrtačky

V zubních vzduchových turbínkových vrtačkách musí valivá ložiska odolávat velmi náročným podmínkám. Ložiska musí mít při rychlosti otáčení až 500 000 otáček za minutu velmi tichý chod a musí splňovat přísné hygienické požadavky. Společnost NSK nabízí miniaturní přesná ložiska z korozivzdorné oceli, která jsou určena speciálně pro toto použití.

Dvě ložiska v hlavičce nástroje s pohonem pneumatickou turbínkou musí zajistit stabilní vedení nástroje při dentálních procedurách. Miniaturní ložiska, jež mají vnější průměr jen 6,35 až 7 mm, musí odolávat rychlosti až 500 000 otáček za minutu a velmi rychlému zastavení. Ložiska navíc musí zabraňovat vzniku mikrovibrací a odolávat častému čištění a sterilizaci, obvykle horkým a vlhkým vzduchem v autoklávu.
Společnost NSK již mnoho let vyvíjí a vyrábí přesná miniaturní ložiska pro vzduchové turbínky zubních vrtaček. Dříve byla tato ložiska určena jen pro asijský trh výrobců dentální techniky, ale nyní jsou dostupná i v Evropě.

Kromě jiných materiálů se pro ložiska používá ES1, speciální korozivzdorná ocel vyvinutá společností NSK, která ve srovnání s běžně používanou ocelí AISI 440C (ekvivalent ISO 1.4125) vykazuje vyšší čistotu a odolnost proti korozi. Vysoká čistota oceli ES1 má pozitivní vliv na trvanlivost ložisek, protože jakékoliv nečistoty nebo nehomogenity materiálu mohou způsobit únavové trhliny nebo praskliny na povrchu oběžných drah. Použití oceli ES1 také zvyšuje odolnost proti korozi.

Valivá tělíska miniaturních ložisek NSK určených pro zubní vrtačky jsou zhotovena z vysoce kvalitní keramiky a klece jsou z odolného plastu PEEK nebo Torlon® PAI (a polyamid-imidový termoplast).

Všechny komponenty používané v těchto miniaturních přesných ložiskách jsou vyrobeny s nejvyšší přesností. To platí pro reprodukovatelnost průměru kuliček i kvalitu povrchu (drsnost) oběžných drah, stejně jako pro kruhovitost oběžných drah a klece.

Společnost NSK nabízí dentální ložiska v nejvyšší třídě přesnosti ABEC9 (P2), a přitom výběrem dosahuje toleranční třídy průměru díry od 0,00250 mm do 0,00125 mm a od 0,00125 mm do 0,00000 mm. Ložiska NSK proto generují výrazně menší mikrovibrace a mají menší hlučnost než srovnatelná ložiska od jiných výrobců. Předpokladem dosažení těchto vynikajících vlastností byly značné investice do výzkumu výrobních technologií, jakož i vývoj specializovaných testovacích a měřicích procesů pro různé velikosti a typy ložisek.

Řada přesných miniaturních ložisek NSK pro zubní vzduchové turbínky zahrnuje čtyři řady kuličkových ložisek a kuličková ložiska s kosoúhlým stykem, dohromady s více než 40 různými typy a velikostmi. Při typických vnějších průměrech 6,35 až 7 mm mají ložiska vnitřní průměr díry 3 mm a šířku 2,3 až 2,8 mm. Mazivem je CF1, nízkoviskózní vysoce kvalitní olej.

- Dentální vzduchové turbínky jsou vybaveny dvěma vysoce přesnými miniaturními ložisky, která pracují při rychlosti až 500 000 otáček za minutu


Miniaturní přesná ložiska pro zubní vrtačky

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP