www.modernitovarna.com
NSK

Těžký průmysl oceňuje přednosti soudečkových ložisek NSK

Společnost NSK vyrábí ročně miliardy ložisek určených pro nesčetné množství aplikací v různých průmyslových odvětvích. Uprostřed tohoto rozsáhlého repertoáru je řada vysoce kvalitních soudečkových ložisek, která se stále více prosazují v oborech těžkého průmyslu, jako jsou těžba rud a nerostných surovin, výroba oceli a další obory metalurgie nebo papírenský průmysl. Soudečková ložiska NSK, vyrobená v Japonsku, odolávají zadírání a opotřebení i v náročných provozních podmínkách, jako jsou stálé vibrace, extrémní teplota a rázové zatížení.

Mezi nimi vyniká řada NSKHPS (High Performance Standard). Soudečková ložiska NSKHPS si zachovávají rozměrovou stabilitu i v prostředí s vysokými teplotami a dobře snášejí velmi velká radiální zatížení a středně velká axiální zatížení. Zlepšení výkonových parametrů těchto ložisek zahrnuje zmenšenou toleranci radiální vůle, mimořádnou přesnost vnitřního i vnějšího průměru a superfinišované, tepelně zušlechtěné soudečky s vynikající odolností vůči rázům.

Ložiska NSKHPS s větší dynamickou únosností nejenže mají ve srovnání s běžnými průmyslovými ložisky až dvojnásobnou trvanlivost, ale také snižují požadavky na údržbu a celkové náklady na provoz. Mezi další charakteristiky těchto ložisek patří o 20 % vyšší maximální přípustná rychlost a standardní rozměrová stabilita do teploty 200 °C. Díky tomu jsou vhodná pro použití při výrobě oceli a v ostatních metalurgických oborech. Úspěšné projekty z poslední doby zahrnují např. ložiska pro válcovnu za tepla, krokový dopravník v ocelárně nebo recirkulační ventilátory ve strojích na přípravu rudy.

Ložiska NSKHPS se stejně jako ostatní soudečková ložiska NSK vyrábějí v Japonsku. Ložiska japonské výroby, vyráběná v souladu s mezinárodními normami ISO, jsou celosvětově uznávána pro vynikající technické parametry a vysokou kvalitu. NSK má ve svých distribučních centrech po celé Evropě skladem rozsáhlý sortiment ložisek, které je možné rychle a snadno dodat zákazníkům.

Nabídka soudečkových ložisek NSK však zahrnuje také mnoho speciálních konstrukcí a technických řešení. K dispozici jsou např. ložiska se zvýšenou odolností proti vibracím, plně utěsněná ložiska Sealed Clean, samomazná ložiska Molded-Oil, ložiska s odnímatelným těsněním, ložiska s třemi kroužky, ložiska s omezením vibrací za provozu a s tichým chodem a velmi velká dělená ložiska.

Soudečková ložiska NSK se zvýšenou odolností proti vibracím, určená speciálně pro vibrační síta, mají velkou trvanlivost a umožňují, aby vibrační stroje, např. pro separaci rudy a minerálů v těžebních zařízeních, fungovaly nepřetržitě po dlouhou dobu. Velká trvanlivost je dána speciálním povrchem vytvořeným na oběžné dráze vnějšího kroužku, který reguluje prokluzování valivých těles.

Dalším typem soudečkových ložisek NSK, které se osvědčily v těžkých průmyslových provozech, je řada Sealed Clean. Tato ložiska jsou vybavena pružinovými těsněními z nitrilkaučuku, která mají speciální prodlouženou obvodovou lištu, jež brání ztrátě kontaktu těsnění s kroužkem ložiska i v náročných podmínkách metalurgických provozů. Kromě toho, že těsnění chrání před průnikem nečistot do ložiska, zabraňuje i úniku maziva z ložiska.

Mezi další soudečková ložiska v sortimentu NSK patří řada Molded-Oil. Jde o samomazná ložiska s patentovaným porézním materiálem napuštěným olejem, která představují optimální řešení pro korozivní a prachem znečištěná prostředí. K dispozici je také řada ložisek s odnímatelným těsněním. Tato těsnění mají dlouhou životnost a vynikající těsnicí schopnosti v náročných podmínkách, např. v těžebním průmyslu. Ložiska NSK s trojitým kroužkem se používají téměř výhradně v papírenském průmyslu, zejména pro uložení lehce vypouklých regulovaných napínacích válců na straně pohonu, kde je správné rozložení zatížení ložisek rozhodující. Řada extrémně velkých dělených ložisek umožňuje koncovým uživatelům ušetřit celé dny např. při výměně ložisek v konvertoru ocelárny. Ložiska NSK se sníženými vibracemi a hlučností mluví sama za sebe. Optimalizované vnitřní vůle pomáhají snižovat hlučnost za provozu, což je výhoda např. u vysokorychlostních výtahů.

V nabídce speciálních soudečkových ložisek NSK je dále řada ložisek SWR (Super Wear Resistant), která využívají ocel se speciálním složením s pečlivě kontrolovaným obsahem zbytkového austenitu, jehož se dosahuje patentovaným tepelným zpracováním. Ložiska SWR jsou vhodná pro metalurgický průmysl, kde uživatelé jejich přednosti, mezi něž patří zvýšená odolnost proti opotřebení, větší trvanlivost a zlepšená houževnatost jádra vnějšího kroužku ložiska, ocení nejvíce.

NSK také nabízí ložiska TL (Tough and Long-life), která prokázala své výjimečné vlastnosti v papírenském průmyslu, zejména v částech strojů se zvýšenou teplotou, jako jsou sušicí válce. Unikátním rysem ložisek TL je zvýšená odolnost proti obvodovému napětí a s tím související menší náchylnost k prasklinám vnitřního kroužku. Kromě toho mají ložiska TL srovnání s konvenčními ložisky s běžnou povrchovou úpravou více než dvojnásobnou životnost při vysokých teplotách a vlhkosti.

V neposlední řadě je to nedávno představená řada ložisek ECA s patentovanou konstrukcí klece, která přináší novou úroveň produktivity, spolehlivosti a únosnosti. Optimalizovaná klec snižuje vnitřní namáhání a eliminuje potřebu vodicího kroužku. Tyto výhody ocení zvláště uživatelé v těžebním průmyslu a v metalurgii.

Společnost NSK podporuje svá špičková soudečková ložiska a zvyšuje jejich užitnou hodnotu mnoha dalšími způsoby, jako je omezení potřebných zásob náhradních dílů, zlepšování dovedností zákazníků prostřednictvím cíleného školení, poskytování inspekčních nebo instalačních služeb na místě nebo vypracování technických zpráv a analýzy mazání.

Další informace o soudečkových ložiscích NSK jsou k dispozici na: www.nskeurope.com/en/products/roller-bearings/spherical-roller-bearings.html
 
- Soudečková ložiska NSK, která jsou k dispozici v mnoha speciálních provedeních a technických řešeních, jsou odolná proti zadírání a opotřebení i v náročných provozních podmínkách, které zahrnují stálé vibrace, tepelné namáhání a zatížení rázy.


Těžký průmysl oceňuje přednosti soudečkových ložisek NSK
 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP