www.modernitovarna.com
NSK

Závod NSK Newark zavádí systém pro zachycování dešťové vody

Výrobní závod společnosti NSK v Newarku v Británii, který vyrábí ložiska a lineární techniku, zavedl systém pro zachycování dešťové vody, který sníží spotřebu vody odebírané z vodovodní sítě o téměř 200 000 litrů ročně. Zařízení rovněž přispěje k omezení odtoku dešťové vody, což pomůže zabránit potenciálním povodním v regionu.

Instalace založená na nadzemním systému Stormsaver StormStation je umístěna v rozsáhlé budově hutního provozu s velkou střechou a dvěma svody velkého průměru. Specializovaný technik pro automatizaci a udržitelnost závodu NSK v Newarku specifikoval elektronické ventily ve svodech, které odvádějí dešťovou vodu do nádrže o objemu 10 000 litrů (tj. o velikosti přepravního kontejneru).

Nádrž se nachází v centrální zahradě areálu závodu Newarku, aby byla zaměstnancům na očích. Obsahuje integrální filtraci a pro odstranění bakterií a plísňových spór také zdroj UV záření. Čistá voda je dopravována dvěma čerpadly a do tří bloků toalet v brusírně. To představuje 40 % toalet, které má výrobní personál k dispozici a které slouží přibližně 140 zaměstnancům ve třísměnném režimu.

Systém pro sběr dešťové vody, který byl uveden do provozu v dubnu 2022, ušetří každoročně téměř 200 000 litrů pitné vody, která by se jinak používala ke splachování.

Další součástí projektu je vznik testbedu pro chytré měřiče. Měřicí systém, který bude brzy nainstalován, bude měřit přítok a odtok vody a také spotřebu elektrické energie. Další měřiče budou nainstalovány v průběhu roku.

Dalším důležitým aspektem instalace je blízkost lokality (méně než 1 km) od řeky Trent. Veškeré nové budovy v této oblasti, zejména budovy továren, podléhají zvláštnímu režimu, protože leží v záplavové zóně. Kdyby firma NSK chtěla postavit v lokalitě Newark novou budovu, musela by se stát součástí protipovodňového systému. To obvykle znamená, že je třeba vytvořit retenční nádrž, což je přesně role nové nádrže na dešťovou vodu. S ohledem na tuto myšlenku pomůže instalace přídavných nádrží v celém areálu snížit lokální odtok vody, a to je výhodné pro celý region.

Takový je úspěch projektu, který by mohl ukázat cestu i dalším závodům v Evropě. Závod v Newarku již sdílí podrobnosti o komponentech systému, o kapitálových investicích a o úsporách. Více údajů bude k dispozici po zavedení inteligentních měřičů.

V dalším postupu bude závod nadále zavádět ekologické iniciativy, včetně WC s úsporným splachováním a nízkoenergetického vytápění a osvětlení, neboť společnost NSK dále pokračuje ve své globální agendě na podporu udržitelnější společnosti.

- Nádrž Stormsaver StormStation v závodě NSK Europe v Newarku pojme až 10 000 litrů dešťové vody
 

Závod NSK Newark zavádí systém pro zachycování dešťové vody

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP