www.modernitovarna.com
NSK

Ložiska NSK snižují počet závad stroje na pokládku betonových podlah na nulu

Pravidelné závady ložisek ve stroji na pokládku betonových podlah vedly k rozsáhlým prostojům, nákladným ztrátám výroby a vysokým nákladům na údržbu. Pro vyřešení problému se zákazník obrátil na odborníky NSK, kteří přepracovali sestavu náboje kola a čepu nápravy (se správně specifikovanými ložisky). Tento zásah snížil počet selhání z dvaceti za rok na nulu, což zákazníkovi přineslo úspory ve výši 68 607 EUR.

Stavební průmysl vyžaduje dlouhodobou provozuschopnost a vysokou spolehlivost strojů, aby tak mohl zajistit, že náročné plány výstavby nebudou nabírat zpoždění. Čas jsou peníze, takže nepředvídatelné zpoždění způsobené vadným zařízením může být velmi drahé, a to jak z hlediska přímých finančních nákladů, tak i poškozením dobré pověsti u zákazníků.

Opakované závady stroje na pokládku betonových podlah byly pro tým vedení stavební firmy velmi znepokojivé a řešení se stalo naléhavou prioritou. Při prohlídce stroje a jeho poškozených ložisek expertní tým techniků NSK zjistil, že hlavním problémem jsou kazetové ložiskové sestavy, a to kvůli špatné konstrukci kola a vnikání nečistot (v důsledku nesprávné specifikace ložiska). Ve stavebnictví se běžně vyskytují velmi náročné provozní podmínky.

Řešení nebylo ani zdaleka jednoduché, takže odborníci NSK navrhli kompletní přestavbu sestavy náboje kola a čepu nápravy, včetně utěsněné ložiskové jednotky vybrané speciálně pro vysoké zatížení stroje. Použití utěsněných ložiskových jednotek NSK s válečkovými ložisky s plným počtem válečků (bez klece), zajištěných pojistnými kroužky ve vnějším kroužku, umožnilo zvýšit únosnost sestavy. Integrovaná těsnění navíc zajišťují větší ochranu ložisek.

Zákazník postupoval podle doporučení a zkonstruoval a vyrobil novou hřídel a skříň pro přepracovanou sestavu náboje.

Válečková ložiska NSK s plným počtem válečků mají zdokonalená kontaktní těsnění, která zabraňují vniknutí cizích částic a vody do ložiska, velkou únosnost (radiální a axiální) a antikorozní fosfátový povlak, aby byla zajištěna odolnost proti vlivům vnějšího prostředí. Ložiska jsou předem namazána lithiovým mazivem a umožňují snadné doplňování maziva prostřednictvím mazacích otvorů na vnějším i vnitřním kroužku. V případě potřeby lze na vnější kroužek použít pojistný kroužek (DIN 471).

Snížením počtu selhání z dvaceti na nulu dosahuje zákazník díky odstranění prostojů a potřeby zajištění náhradních dílů a údržby ročně úspory ve výši 68 607 EUR. Odborníci NSK také poskytli konzultace s podrobnými informacemi o mazání ložiskových jednotek a osvědčenými postupy jejich montáže.

1) Odborníci NSK doporučili zcela přepracovat náboj kola a čep nápravy pro stroj na pokládku betonových podlah


Ložiska NSK snižují počet závad stroje na pokládku betonových podlah na nulu

2) Ložisková jednotka s válečkovými ložisky s plným počtem válečků a s těsněním


Ložiska NSK snižují počet závad stroje na pokládku betonových podlah na nulu

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP