www.modernitovarna.com
NSK

Posílení přínosů a výhod pro zákazníky

Michael Preinerstorfer, nově jmenovaný výkonný ředitel divize European Industrial Business Unit (EIBU) společnosti NSK, vysvětluje, jak posílit postavení firmy prostřednictvím kvalitnějších produktů a služeb pro zákazníky. AIP, program přidané hodnoty od NSK, ve skutečnosti již přináší velké výhody a úspory zákazníkům po celém světě, ponejvíce prostřednictvím vlastního vývoje produktů, rozsáhlé nabídky služeb a závazku stoprocentní kvality. M. Preinerstorfer zdůrazňuje důležitost stoletého výročí, které společnost oslaví v příštím roce, a prozrazuje, že cílem je dosáhnout v roce 2016 obratu 7 miliard EUR.

Posílení přínosů a výhod pro zákazníky
Pane Preinerstorfere, proč jste se rozhodl pro společnost NSK?
Vzhledem k tomu, že ve své poslední pozici jsem se zabýval převážně distribucí, osobně mi scházel kontakt s předními zákazníky v průmyslu. Když jsem hledal nové příležitosti, věděl jsem, že NSK mi má má hodně co nabídnout. Pozice NSK mezi prvními třemi firmami na světovém trhu byla samozřejmě také velmi přitažlivá, protože vytvářela příležitost zhodnotit enormní potenciál růstu firemní značky. Když jsem viděl působivý seznam zákazníků NSK a setkal jsem se s naprosto profesionálním týmem, rozhodl jsem se v srpnu 2014 nabídku přijmout.

Jaké jsou vaše cíle?
Je důležité, že nás trh vnímá jako dodavatele s velkou reputací, který poskytuje svým zákazníkům značnou přidanou hodnotu. Jednoduše řečeno, používáním produktů NSK by měli být naši zákazníci schopni prodat více strojů a zařízení než jejich konkurenti. Na evropském trhu jsme identifikovali oblasti, kde chceme dosáhnout technického i obchodního prvenství. Dobrým příkladem je výroba obráběcích strojů. Chci, abychom se v blízké budoucnosti stali vždy první volbou pro konstruktéry vyvíjející obráběcí stroje nové generace.

Kde NSK vyrábí své produkty?
Již léta tvrdě pracujeme na tom, abychom rozvíjeli svou velmi širokou základnu zákazníků, což zahrnuje také práci přímo s velkoobchodníky. Protože okolo 50 % našich produktů dovážíme ze zámoří, přibližně před třemi lety přijala NSK rozhodnutí posílit svou lokální výrobu a současně zvýšit své úsilí v oblasti distribuce a logistiky. To se projevilo na zkrácení dodacích lhůt. Navíc jsme v minulých osmi měsících o 20 % zvýšili úroveň skladových zásob, jež jsou k dispozici našim distributorům, což výrazně zvýšilo dostupnost výrobků.

To znamená, že vzhledem k vylepšení logistiky se zámořská produkce stává silnou stránkou firmy?
Přesně tak, protože u našich zákazníků už jsme s ohledem na naše technické zkušenosti a podporu hodnoceni lépe než naše konkurence - v tom máme přední místo na trhu. Je spravedlivé říci, že v minulosti jsme měli problémy s dlouhými dodacími lhůtami, což je nešťastné. Ovšem naše optimalizovaná logistika nám nyní pomáhá tuto situaci napravit. Výsledkem je, že v uplynulých měsících jsme v distribuci zaznamenali růst zhruba o 20 %.

Které oblasti podnikání patří mezi vaše priority?
Ve světle našeho nedávného růstu je jasně vidět, že v distribuci pro oblast průmyslu je stále velký potenciál. Mimo to máme nové distribuční služby pro automobilový průmysl, ačkoliv naší prioritou jsou zejména volné oblasti trhu. Samozřejmě, že naši zákazníci si mohou být jistí, že budeme pokračovat v optimalizaci našich dodávek a společně s klienty budeme vyvíjet produkty pro novou generaci strojů.

Budete rozšiřovat svůj sortiment?
Ano, zcela určitě. Právě plánujeme uvedení programu Tools & Maintenance Services. Vzhledem k vysokým kvalitativním standardům, které mají tyto nástroje splňovat, se však jedná o časově náročnější projekt. Budeme rozšiřovat také naše poprodejní služby, abychom byli pro naše klienty víc než pouhý obchod. V blízké budoucnosti to bude zahrnovat např. zajištění nástrojů pro montáž a demontáž ložisek. Našim zákazníkům je k dispozici také laserové měřicí zařízení, které zaručuje přesné vyrovnání hřídelí. Navíc směřujeme k tomu, abychom uměli zákazníkům nabídnout také diagnostické služby a proaktivní podporu již v okamžiku, kdy problémy teprve vznikají. NSK už má unikátní pozici na trhu s lineární a vysoce přesnou technikou a budeme pokračovat ve využívání tohoto potenciálu. Navíc, pro sektor obráběcích strojů jsme jediný výrobce na světě, který nabízí vřetenová ložiska, kuličkové šrouby a lineární vedení z vlastních zdrojů.

Co je pro NSK unikátní v oblasti služeb?
Náš program přidané hodnoty - AIP - pomáhá našim klientům při výběru a použití správných ložisek a lineární techniky pro specifické aplikace. S využitím AIP ušetří zákazníci NSK mezi 50 tisíci a jedním miliónem EUR ročně, což už představuje významnou přidanou hodnotu. Všechna zakázková řešení jsou zaznamenána a uložené záznamy jsou k dispozici v rámci celosvětové distribuční sítě. Podle mého názoru, náš úspěch v této oblasti dokládá, že poskytujeme kompletní služby, které sahají od přímé podpory OEM zákazníků, aby s využitím našich produktů vyráběli lepší stroje, až po dodávky náhradních dílů prostřednictvím distribuční sítě a technické poradenství skrze AIP.

You mention NSK´s global network, what is this like?
We have a worldwide R&D network that spans China, Japan, Singapore and the USA. There are thousands of engineers at our headquarters in Japan focussing on all facets of bearings and linear products, as well as on primary NSK strengths such as tribology, material engineering, analysis technology and mechatronics. Even in my short time here I can see the effectiveness of knowledge sharing within the company´s worldwide network.

Zmínil jste globální síť NSK. Jak vypadá?
Máme celosvětovou výzkumnou a vývojovou základnu v Číně, Japonsku, Singapuru a USA. V našem sídle v Japonsku pracují tisíce techniků, kteří se věnují ložiskům a lineární technice ze všech úhlů stejně jako silným stránkám NSK: tribologii, materiálovým a analytickým technologiím a mechatronice. Již za krátký čas jsem měl možnost vidět efektivitu sdílení znalostí a zkušeností v rámci globální firemní sítě.

Existuje i výrobní síť?
Samozřejmě, výrobní síť je přítomná i v Evropě a náš polský závod v Kielcích je dodavatelem i pro ostatní závody. Je třeba poznamenat, že každý produkt NSK je vyráběn minimálně ve dvou závodech, aby tím byla posílena bezpečnost dodávek do celého světa.

V roce 2016 uplyne 100 let od založení společnosti NSK. Co to pro vás znamená a jaké cíle jste si při této příležitosti stanovili?
Z pohledu obratu je naším cílem v roce 2016 jeden trilión jenů (přibližně 7 miliard EUR). Ovšem domnívám se, že stejně důležité je jako v předchozích letech pokračovat v rozšiřování naší mezinárodní přítomnosti. Dalším cílem pro rok 2016 hodným pozornosti je rozšiřování technických znalostí našich zaměstnanců a rostoucí počet školení nabízených zákazníkům. Zvláště pozitivní příklad vidíme v Brazílii, kde každý rok proškolíme přibližně 10 000 lidí. Domnívám se, že v tomto ohledu má Evropa ještě velký nevyužitý potenciál. Kromě toho, jestliže se zákazníci v rámci školení přesvědčí o výhodách našich výrobků, je rozhodně mnohem větší šance, že si nás vyberou i v budoucnosti.

Máte nějaké plány na růst prostřednictvím akvizicí?
Společnost NSK v minulosti v rámci své strategie dosahovala v Evropě růstu prostřednictvím akvizicí. Podíváme-li se kupředu, stále hledáme nové realizovatelné akvizice, které by nám pomohly zvýšit lokalizaci našich produktů.

Co dodáte na závěr?
Společnost NSK už po téměř století dodává produkty nejvyšší kvality. Podívám-li se kupředu, jsem si jistý, že budeme pokračovat v naplňování tohoto závazku zákazníkům, a to díky našemu týmu odborníků, znalostem a výrobkům šitým na míru. Jsem potěšen, že mohu v tomto trvalém úsilí pomáhat.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP