www.modernitovarna.com
NSK

Válcovny plechu dosáhly díky ložiskům NSK úspory 46 000 EUR

Vzhledem k vysokým nákladům na údržbu ložisek ve válcovnách plechu se významní výrobci ocelí stále více přesvědčují o významných výhodách spojených s výměnou standardního produktu ložiskem od NSK. Donedávna vyžadovala otevřená kuželíková ložiska válcovacích tratí pro zajištění dostatečného mazání každodenní údržbu. Analýza provedená společností NSK vedla k návrhu a následné instalaci moderních ložisek typu Sealed-Clean, která jsou určená speciálně pro velmi znečištěná prostředí a mají 2,7krát delší životnost než konvenční čtyřřadá kuželíková ložiska pro čepy válců.

Válcovny plechu dosáhly díky ložiskům NSK úspory 46 000 EUR
Železárny a ocelárny představují to nejnáročnější prostředí, jimž jsou v praxi vystavena zařízení na přenos výkonu. Ložiska válcovacích stolic se musí vypořádat s pracovními podmínkami, jež jsou z mnoha pohledů extrémní: velké výkyvy teploty, rychlé i pomalé otáčky, vysoká zatížení. Navíc se od nich očekává, že budou odolávat vlhkosti, korozivním látkám a částicím, které je mohou mechanicky poškodit.

Zvláště ve válcovnách oceli tráví údržbáři každodenně mnoho času tím, aby zajistili mazání ložisek. Příchod aplikačních inženýrů z NSK, majících rozsáhlé zkušenosti v oboru výroby železa a oceli, signalizoval změnu technologie. Konkrétně šlo o využití ložisek z odolnějších materiálů a s pokročilým těsněním. Prostřednictvím programu přidané hodnoty (AIP) společnosti NSK bylo možné najít i další výhody použití ložisek řady Sealed-Clean.

Těžištěm celého řešení jsou čtyřřadá těsněná kuželíková ložiska určená pro čepy válců ocelářské válcovací stolice. Navzdory extrémním pracovním podmínkám, velkému zatížení kontinuální silou i rázy, přítomnosti tlakové vody a různých částic, které mohou ložiska mechanicky poškozovat, mají tato dlouhou životnost. Ložiska s pokročilým těsněním od NSK mají ve srovnání s běžnými těsněnými ložisky ještě delší životnost, vyšší spolehlivost a schopnost přenést větší zatížení.

Čtyřřadá těsněná kuželíková ložiska NSK jsou vyráběna ze speciální patentované oceli Super-TF. Tato unikátní inovace je výsledkem snahy vývojového týmu NSK vyřešit problém s životností ložisek v podmínkách velkého znečištění a nedostatečného mazání, neboť to jsou dvě hlavní příčiny předčasného selhání ložisek válcovacích stolic.

Výzkum ukázal, že životnost ložisek v těchto podmínkách může být prodloužena změnou mikrostruktury ložiskové oceli, která zvýší její schopnost uvolňovat koncentraci napětí na vrubech. Mikrostruktura, která se vyznačuje velkým množstvím zbytkového austenitu a velkou tvrdostí, je schopna prodloužit životnost ložisek dokonce i v podmínkách, kdy je v ložisku nedostatečný olejový film chránící povrch jednotlivých částí ložiska před poškozením.

V praxi je nejlepších výsledků dosaženo tehdy, když je zvýšen podíl zbytkového austenitu a současně zvýšena tvrdost, jako je tomu o oceli Super-TF, nikoliv při zlepšení jen jednoho z těchto parametrů samostatně. Testy ukázaly, že ložiska NSK z materiálu Super-TF vykazují v podmínkách, kdy je mazivo kontaminováno pevnými částicemi až desetkrát delší životnost ve srovnání s výrobci vyrábějícími ložiska z běžné cementační oceli, ale také dvakrát delší životnost v ideálním případě, kdy je mazivo čisté. V případech, kdy je mazání nedostatečné, vykazují ložiska z oceli Super-TF v průměru 5,5krát delší životnost než ložiska z běžné cementační oceli.

Zásadním konstrukčním vylepšením ložisek Sealed-Clean od NSK je přesah obruby klece do prostoru krytu ložiska, což umožňuje použít delší kuželíky. Také byl zvětšen průměr klece, takže nyní pojme více větších kuželíků bez újmy na síle klece. Z pohledu výkonu toto vylepšení zvyšuje dynamickou únosnost ve srovnání s běžnými kuželíkovými ložisky pro čepy válců o až 34 %. Ve zkratce, celkem je životnost ložiska prodloužena úctyhodně 2,7krát.

Zákazníkovi, válcovně oceli, ušetřilo zavedení ložisek Sealed-Clean od společnosti NSK 46 000 EUR eliminací každodenní údržby a snížením nákladů na mazivo (stejně jako nákladů spojených s likvidací znečištěného maziva). Navíc byl významně snížen nepříznivý vliv výroby na životní prostředí.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP