www.modernitovarna.com
ISCAR News

ISCAR: ŘEZNÉ NÁSTROJE PRO VÝROBU ORTOPEDICKÝCH KOMPONENTŮ

Výrobci řezných nástrojů vývíjí jedinečné nástroje, aby zajistili efektivní řešení produktivity a ziskovosti výroby dílů v tomto specifickém průmyslovém odvětví.

ISCAR: ŘEZNÉ NÁSTROJE PRO VÝROBU ORTOPEDICKÝCH KOMPONENTŮ

Komponenty pro ortopedii a zubní chirurgii jsou velmi dobrými příklady složitých dílů s náročnými procesy obrábění. Obtížně obrobitelné jsou zejména implantáty vyrobené ze slitiny titanu, slitiny kobaltu a chromu (CoCr) a nerez oceli. Většina implantátů má složitý tvar a pro jejich výrobu se vyžaduje víceosý obráběcí stroj. Implantáty a jejich příslušné části mají obvykle malé rozměry a vyznačují se úzkými rozměrovými tolerancemi a vynikající drsností povrchu. Moderní vysoce výkonné malé a střední víceúčelové stroje, soustruhy švýcarského typu a soustruhy s revolverovou hlavou s poháněnými nástroji jsou nejvhodnějšími obráběcími stroji pro výrobu zdravotnických implantátů. Pro jejich maximální výkon jsou zapotřebí i vhodné řezné nástroje. A proto, aby bylo zaručeno správné řešení, berou při vývoji řezných nástrojů výrobci v úvahu výše zmíněné vlastnosti komponent.

Typické podmínky a nároky na řezné nástroje:
  • obrábění malých a miniaturních dílů v omezeném pracovním prostoru
  • obrábění materiálů zejména skupiny ISO S a ISO M
  • vysoké požadavky na přesnost a drsnost povrchu
Malé průměry rotačních nástrojů umožňují použít velké hodnoty otáček za minutu. Proto je nutné, aby nástroje byly dynamicky vyvážené a měly dynamickou pevnost. Při splnění těchto podmínek je dobrý předpoklad k tomu, že budou fungovat efektivně i při vysokých rychlostech otáčení.

Konstruktéři řezných nástrojů si tuto úlohu velmi dobře uvědomují a neberou ji na lehkou váhu. Nejnovější produkty představené firmou ISCAR jsou toho důkazem: Při obrábění materiálů skupiny ISO S a ISO M je přívod chladicí kapaliny bezpodmínečně nutný! Nástroje z řady PICCOCUT byly vyvinuty speciálně pro obrábění malých a miniaturních dílů. Tato vysoce pokročilá nástrojová řada byla postupem času inovována a nově jsou nástroje dostupné s vnitřním chlazením s vyústěním kapaliny přímo na břit a jsou zařazeny do řady nástrojů PICCOJET. Celokarbidové mini nože PICCOJET je možné upnout do držáku PICCO ACE-N z řady ACEJET s kanálky vnitřního chlazení nebo do oboustranných držáků PICCO-N s vnitřním chlazením z řady PASSJET. Poslední novinkou od firmy ISCAR jsou celokarbidové vnitřní mininože PICIN s vyměnitelnými destičkami z řady PICCOINDEX. ISCAR rozšířil sortiment soustružnických nástrojů s ISO vyměnitelnými břitovými destičkami o nové držáky se stopkou čtvercového průřezu - držáky SDACR/L-S-SL-JHP. Jsou určeny pro obrábění malých dílů na soustruzích švýcarského typu a CNC strojích. Jejich upínací mechanismus SAFE-T-LOCK zajišťuje přesné a extrémně tuhé upnutí a umožňuje použít vysokotlaké chlazení. Držáky mají upínací mechanismus SAFE-T-LOCK, který zajišťuje přesné a extrémně tuhé upnutí destičky a umožňuje použít vysokotlaké chlazení. Díky tomu je možné nástroj použít při soustružení za náročných podmínek obrábění a zároveň je zajištěna lepší produktivita a prodloužená životnost nástroje.

V oblasti nástrojů pro ekonomické upichování má ISCAR také co nabídnout. Nově jsou k dispozici mini planžety SGAQ pro upichování a zapichování. Nástroj je vhodný pro švýcarské automaty. Do samosvorného lůžka planžety se upínají jednobřité destičky GFT-J z řady SLIM-GRIP. Destičky jsou dostupné v šířkách od 0,6–1,2 mm a díky své úzké šířce umožňují provádět úzké zápichy a při upichování šetří materiál, který by se proměnil v odpad. Destičky se dodávají s přírůstkem šířky po 0,2 mm. Destičkami šířky 0,6 a 0,8 mm lze upíchnout tyč o průměru 10 mm a s destičkou šířky 1,0 a 1,2 mm lze upíchnout tyč až do průměru 16 mm. Planžety se upínají na držáky THQR/L z řady SWISSGRIP.

Celokarbidové vrtáky malých průměrů jsou běžně používanými nástroji pro vrtání otvorů do ortopedických součástí. Vrtáky s vyměnitelnými karbidovými hlavicemi jsou z pohledu úspory nákladů mnohem vhodnějším řešením. Čím je ale průměr vrtáku menší, tím je takový nástroj výrobně složitější a má své hranice. ISCAR již delší dobu nabízel vrtáky z řady SUMOCHAM, které začínaly na průměru 6 mm. Konstruktérům ISCAR se však podařilo tuto hranici snížit a nově jsou vrtáky SUMOCHAM DCN dostupné již od průměru 4 mm  pro tělesa v délkách 3 × D a 5 × D. Tím se stala řada vrtáků SUMOCHAM nákladově efektivní i pro zdravotní průmysl.


ISCAR: ŘEZNÉ NÁSTROJE PRO VÝROBU ORTOPEDICKÝCH KOMPONENTŮ

Kulové frézy jsou nejpoužívanějšími nástroji při dokončovacím obrábění tvarově složitých součástí a poskytují velmi dobrou drsnost obrobených ploch. To je ovšem poměrně časově náročné. Taková operace vyžaduje zmenšení velikosti kroku, a tím se výrazně prodlužuje doba cyklu. Efektivním řešením k překonání zmíněné překážky je použití barelových fréz - zejména při pětiosém obrábění ortopedických součástí. Moderní víceosé obráběcí stroje a nová řada nástrojů opět posunula hranice tvarového frézování. ISCAR nabízí barelové frézy z řady NEOBARREL ve dvou konfiguracích – monolitní karbidové nástroje a vyměnitelné karbidové hlavice systém MULTI-MASTER. Tyto frézy jsou určeny zejména pro polodokončování a dokončování titanu, exotických superslitin a austenitické nerezové oceli, což jsou běžné materiály ve zdravotnickém průmyslu. Barelové frézy umožňují dosáhnout mnohem lepší drsnosti povrchu a navíc snižují počet průchodů, čímž se výrazně zkracuje doba cyklu. Proto jsou tyto nástroje velmi vhodné pro obrábění tvarově složitých ortopedických dílů jako jsou např. součásti kolenních implantátů.


ISCAR: ŘEZNÉ NÁSTROJE PRO VÝROBU ORTOPEDICKÝCH KOMPONENTŮ

Frézování, vrtání, gravírování, odjehlování a další operace prováděné malými rotačními nástroji vyžadují velkou rychlost otáčení. Tato rychlost podstatně roste, pokud se používají strategie vysokorychlostního obrábění (HSM). Některé obráběcí stroje však neumožňují metodu HSM použít. A proto firma ISCAR nabízí zrychlovací hlavy poháněné vysokým tlakem chladicí kapaliny. Nová zrychlovací hlava MICRO 90 (viz obr. 5) je ideálním řešením. Umožňuje dosáhnout rychlosti otáčení v rozsahu 35000–53000 ot./min, zatímco vřeteno stroje stojí.

Medicínský průmysl je jedním z rychle se rozvíjejících odvětví moderní výroby, které zavádí nové inženýrské materiály, jako jsou kompozity, a využívá nové technologie, např. 3D tisk. Dnešní obráběcí řešení se týkají nejen výroby ortopedických a dentálních komponentů, ale také lékařských nástrojů, částí lékařských přístrojů a dalších. Nastupující trendy vyzývají lékařský průmysl, aby hledal řešení z jiných zdrojů relevantních pro výrobu zdravotnických produktů. Mezi zdroje, o které se opírá, patří výrobci nástrojů, kteří se i nadále soustředí na měnící se trendy v odvětví. V důsledku uvědomění si probíhajících změn budou výrobci nástrojů schopni poskytnout konečné řešení pro obrábění složitých lékařských součástí.

www.iscar.cz

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP