www.modernitovarna.com
NSK

Nová výrobní linka na výrobu izolačních panelů je extra třída – díky společnostem NSK, Prosaw a Brammer

Boj se znečištěním v ložiscích je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak prodloužit jejich trvanlivost a v souvislosti s tím omezit požadavky na údržbu strojů, v nichž jsou použita. Když společnost Prosaw, výrobce vysoce kvalitních pásových pil, zjistila, že ložiska jejích automatických pil, které dodává významnému výrobci stavební izolace, pravidelně a rychle selhávají, musela společně s koncovým uživatelem rychle najít řešení.

Nová výrobní linka na výrobu izolačních panelů je extra třída – díky společnostem NSK, Prosaw a Brammer
Obrázek 1: Utěsněné ložisko DDU

Protože velké množství ložisek NSK je dodáváno jako náhradní díly a omezení jejich spotřeby může být ve výsledku zdrojem velkých úspor, provozuje NSK speciální službu, dostupnou prostřednictvím svých autorizovaných distributorů, která pomůže zákazníkům identifikovat možnosti a najít způsoby, jak ušetřit. Program Added Value Programme AIP (Asset Improvement Programme) společnosti NSK využívá znalosti techniků NSK, aby pomohl zákazníkům zvyšovat efektivitu, omezit odstávky a zvýšit zisk.

Před návrhem řešení, která pomohou zákazníkům k úsporám, začíná proces AIP komplexní analýzou provozu. V případě společnosti Prosaw to byla jedna konkrétní aplikace, ale často tato analýza zahrnuje celý výrobní závod.
Nová výrobní linka na výrobu izolačních panelů je extra třída – díky společnostem NSK, Prosaw a Brammer
Obrázek 2: Sestava vedení pilového pásu pily Prosaw Bandsaw

Simon Grant, Business Development Manager společnosti NSK, který měl projekt na starost, vysvětluje, jak vážné byly problémy a jak bylo nalezeno řešení. „První věc, kterou jsme zjistili poté, co nás společnost Brammer, již si klient vybral jako servisní společnost a autorizovaného distributora NSK, upozornila na situaci, bylo to, že se spoléhají na kvalitní ložiska od renomovaného výrobce. Druhá věc, kterou jsme zjistili, byla závažnost situace; tato ložiska, užitá v řemenicích, které udržují pilový list ve správné pozici, byla v některých případech před tím, než se zadřela, v provozu jen několik hodin.

Při zběžném pohledu se může zdát, že levná ložiska vypadají stejně, nebo velmi podobně, jako ložiska od renomovaného dodavatele. Naším úkolem je vždy vysvětlit, že jsou zde rozdíly v podstatě ve všem: od vnitřní konstrukce ložisek přes přesnost rozměrů oběžných drah a valivých prvků až po pevnost a čistotu oceli, z níž jsou ložiska vyrobena. Celkovým výsledkem kombinace těchto rozdílů je delší životnost kvalitních značkových ložisek ve srovnání s těmi levnějšími.

Často od nás výrobci strojů nebo koncoví zákazníci chtějí doporučení, jak prodloužit životnost strojů nebo omezit potřebu servisu; používají-li levná ložiska, je řešení snadné, protože jejich výměna za kvalitnější může výrazně přispět ke zvýšení výkonu a prodloužení doby provozu. Jestliže ale už používají kvalitní ložiska, je nutné přijít s jinými inovacemi.

V těchto případech se musíme na věc podívat hlouběji a zkoumat, co může být příčinou problémů. Pásové pily, s nimiž byly v tomto případě problémy, se používají na výrobní lince pro řezání izolačních panelů na správnou velikost. Doba, za kterou bylo třeba ložiska vyměnit, byla naprosto nepřijatelně krátká. Společnost Prosaw ovšem dříve dodávala pásové pily s kvalitními ložisky určenými pro běžné provozní podmínky a při řezání jiných materiálů s nimi nebyly žádné problémy; proto neviděla žádný důvod, proč by nyní měla očekávat závady tohoto typu.

Jakmile jsme uviděli pilu v provozu, zjistili jsme, že izolační materiál, ač jinak zcela stabilní, při řezání pásovou pilou uvolňuje jemné abrazivní částice. Na místě stavby s nimi sice není žádný problém, ale při výrobě panelů ano: částice si běžným zakrytováním ložiska najdou cestu dovnitř, smísí se s mazivem a vytvoří jemnou lapovací pastu, která ložisko velmi rychle zničí.

Jen pro jistotu, a abychom zákazníkovi poskytli empirický důkaz, že naše dohady jsou správné, odeslali jsme ložiska k prohlídce v našem Evropském technologickém centru, které je součástí největšího britského výrobního závodu společnosti NSK v Newarku.  Výsledek byl nezvratný: ložiska selhala vlivem znečištění pevnými částicemi.
Nová výrobní linka na výrobu izolačních panelů je extra třída – díky společnostem NSK, Prosaw a Brammer
 Obrázek 3: schéma utěsněného ložiska DDU

Jasným řešením bylo doporučit výrobci jednořadá kuličková ložiska NSK s vysoce účinným kontaktním těsněním DDU. Tato ložiska jsou určena zvláště pro použití v prašném prostředí a mají speciální těsnění s čelním kontaktem umístěné v drážce vnitřního kroužku. Unikátní konstrukce těsnění DDU kromě kontaktního těsnění vytváří labyrint, jenž zadržuje mazivo uvnitř ložiska a zabraňuje jeho znečištění z vnějšího prostředí.

Těsnění NSK DDU poskytuje ve srovnání s tradičním těsněním 2RS, které těsní na válcové ploše vnitřního kroužku nebo v lepším případě na čelním osazení vnitřního kroužku, mnohem lepší ochranu proti nečistotám. Těsnění DDU totiž zadržuje částice v drážce vnitřního kroužku a efektivně chrání mazivo ložiska v prašném prostředí.  
Nová výrobní linka na výrobu izolačních panelů je extra třída – díky společnostem NSK, Prosaw a Brammer
Obrázek 4: Srovnávací tabulka krytů a těsnění ložisek

Výsledek byl působivý; ložiska pily nyní vydrží několik týdnů místo hodin a lze je vyměnit během plánovaných oprav. Celkové úspory, včetně nákladů na odstávky, jsou v řádu stovek tisíc liber.

Tento výsledek je perfektním příkladem služeb autorizovaného distributora, v tomto případě společnosti Brammer, která poskytuje koncovým zákazníkům podporu s cílem zkrátit dobu návratu k plné produkci. Na pomoc přitom povolává odborníky dodavatele komponent, aby jí pomohli najít vhodné řešení.
Nová výrobní linka na výrobu izolačních panelů je extra třída – díky společnostem NSK, Prosaw a Brammer
Obrázek 5: Příklad porouchaného ložiska na pile Prosaw (nikoliv od firmy NSK)
 
 
 
 
 
 
 
 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP