www.modernitovarna.com
NSK

Ložiska NSK přinesla zpracovateli ryb roční úsporu 96 000 eur

Přerušení kontinuálních výrobních procesů způsobená náhodným selháním ložisek jsou vždy nepříjemná, ale jestliže jsou navíc častá, mohou způsobovat výrazné výrobní ztráty. U jednoho velkého výrobce rybích produktů vyvolala pozornost opakovaná selhání ložisek jednotky výměníku tepla. Ta vedla k implementaci pokročilé ložiskové technologie od společnosti NSK, jejímž důsledkem byly velké roční úspory.

Ložiska NSK přinesla zpracovateli ryb roční úsporu 96 000 eur
Tepelné výměníky se stíraným povrchem (SSHE – Scraped Surface Heat Exchanger) se používají jako součást výrobních linek kontinuálních procesů tam, kde lze očekávat vznik usazenin a s tím související pokles přenosu tepla. Vnitřní stírací břity výměníků mají dvě úlohy: odstraňují úsady materiálu a současně promíchávají médium.

Společnost NSK nabízí služby svých zkušených aplikačních techniků, kteří zjišťují okolnosti, za nichž ložiska selhávají, s cílem zvýšit spolehlivost a snížit náklady na provoz zařízení. Added Value Programme AIP pomáhá vedoucím výroby a údržby zjistit příčiny poškození ložisek a nalézt kroky ke zlepšení situace.

V tomto speciálním případě měl výrobce rybích produktů pět výměníků tepla SSHE a každý rok musel řešit dvanáct poruch ložisek spojených s touto aplikací. Kromě přímých nákladů na opravu výměníku s tím byl vždy spojen pětihodinový výpadek výroby. To už byl dostatečný důvod pro vedoucího výroby, aby zavolal odborníky NSK.
Ložiska NSK přinesla zpracovateli ryb roční úsporu 96 000 eur

Technici společnosti  NSK případ prozkoumali a analyzovali poškozená ložiska. Při tom zjistili, že ložiska byla znečištěna současně vodou a pevnými částicemi. To způsobilo, že mazivo ztratilo svou funkci. Když vzali v úvahu pracovní podmínky a požadavky kladené na ložiska výměníků, navrhli pro tento případ vyzkoušet jednořadá kuličková ložiska s mazací technologií Molded-Oil™.

Způsob mazání Molded-Oil™ byl společností NSK vyvinut proto, aby zajistil mnohem větší spolehlivost ložisek a umožnil provoz bez údržby. Ložiska Molded-Oil™ jsou mazána materiálem s obsahem oleje, vyvinutým firmou NSK – Molded-Oil™. Je to nasákavá polyolefinová pryskyřice nasycená mazacím olejem. Mazivo, jež z tohoto materiálu pomalu prosakuje, zajišťuje dostatečné mazání ložiska po prodlouženou dobu. Ložiska podobné konstrukce vyrábějí i jiní výrobci ložisek, ale ložiska NSK obsahují o více než 50 % větší objem oleje, tj. výrazně více, než podobné výrobky nabízené v současné době konkurencí.

Zkušební doba nakonec trvala více než tři roky. Ložiska během ní nevykazovala žádné známky toho, že by vyžadovala výměnu. Úspěch testovaných ložisek byl pro vedoucího výroby více než dostatečným důvodem pro to, aby tato ložiska nechal osadit do všech pěti výměníků tepla.

Roční úspory v důsledku rozhodnutí použít ložiska NSK Molded-Oil™ byly velmi výrazné. Tím, že byly odstraněny výrobní ztráty spojené s odstávkami, přesáhly celkové roční úspory firmy 96 000 eur.

Společnost NSK nabízí technologii Molded-Oil™ pro jednořadá kuličková ložiska, soudečková ložiska a kuželíková ložiska s vnitřním průměrem do 110 mm. Pro užití v prostředí, kde se vyskytují korozivní látky, nebo pro zařízení, která je třeba mýt, mohou být ložiska zhotovena z korozivzdorné oceli.

Added Value Programme, AIP (Asset Improvement Programme) společnosti NSK, byl vytvořen pro omezení nákladů a snížení frekvence odstávek vlivem selhání ložiska. Zákazníci, jako například ten, který je zmíněn v tomto textu, mohou od implementace tohoto komplexního programu očekávat zlepšení své ziskovosti a konkurenceschopnosti.
 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP