www.modernitovarna.com
NSK

Společnost NSK představí na veletrhu EMO 2023 svá nejnovější lineární vedení

Výrobní procesy, jako jsou vrtání, frézování a broušení, vyžadují lineární a rotační pohybové mechanismy s vysokým výkonem a výjimečnou kvalitou. Tyto faktory jsou důvodem, proč velcí výrobci obráběcích strojů důvěřují odborným znalostem a zkušenostem společnosti NSK.

Základem úspěchu NSK v tomto odvětví jsou čtyři klíčové obory: tribologie, věda o materiálech, simulace a mechatronika. Mezi klíčovými produkty ve stánku C42 v hale 7 na veletrhu EMO Hannover 2023 (18. až 23. září) budou také nejnovější lineární vedení společnosti NSK. Lineární vedení NSK využívají znalosti a zkušenosti společnosti ve všech čtyřech zmíněných oborech a nabízejí rychlost a tuhost potřebnou pro splnění náročných požadavků na dobu cyklu a přesnost při obrábění.

Těžištěm prezentace lineárních vedení NSK bude nová řada vedení DH/DS s dlouhou životností. Díky velké dynamické únosnosti dosahují vedení řady DH/DS více než dvojnásobné životnosti ve srovnání s konvenčními lineárními vedeními NH/NS. Současně umožňují pro dané dynamické zatížení použít menších lineární vedení, a tím zmenšit výsledné rozměry pohybového mechanismu. Kromě menších rozměrů se snižuje také hmotnost, což přináší úspory energie.

Aby společnost NSK uspokojila pokračující poptávku po stále vyšší spolehlivosti lineárních vedeních, použila pro vedení řady DH/DS vlastní materiál s technologií tepelného zpracování TF „Tough“. Jde o unikátní tepelné zpracování oceli, při němž je řízením množství zbytkového austenitu zvýšena mez únavy materiálu, a tím prodloužena životnost vedení.

Výskyt austenitu způsobuje, že při vmáčknutí cizí částice (znečištění) valivým tělesem, tj. kuličkou nebo válečkem, do povrchu dráhy vedení vzniká vrub s hladším obrysem. Tím se omezuje výskyt oblastí, kde se může soustředit mechanické napětí, čímž se potlačuje odlupování povrchu a zvyšuje se trvanlivost vedení daná celkovou ujetou dráhou.

Dalším inovativním řešením, které bude na veletrhu v centru pozornosti, budou osvědčená válečková vedení řady RA společnosti NSK s vysoce prachotěsnými těsněními, která zabraňují vniknutí nečistot ze spodní strany vozíku a výrazně zvyšují spolehlivost v náročných provozních podmínkách.

Optimalizovaná konstrukce těsnicího břitu a vysoce otěruvzdorné materiály znamenají, že válečková vedení řady RA mají vysokou účinnost těsnění po dlouhou dobu. V kontaminovaných prostředích je životnost těchto vedení dvojnásobná než u běžných vedení. U vedení namontovaných obráceně je životnost čtyřnásobná, i delší, a to díky kombinaci těsnění V1 se spodním těsněním V1, které pokrývá celou spodní plochu jezdce.

V oblasti lineárního pohybu vyzdvihne NSK na veletrhu EMO také svůj stále se rozšiřující sortiment kuličkových šroubů, který bude zahrnovat nabídku produktů nové generace pro vysoce přesné obráběcí stroje používané například při výrobě forem. Kuličkové šrouby nové generace s přesnějším pohybem, u nichž se nevyskytuje druhý pík kvadrantové chyby, snižují nebo odstraňují požadavek na sekundární broušení a leštění forem.

Mezi dalšími novými produkty ve stánku budou také kuličkové šrouby NSK s malým ztrátovým teplem, které vykazují přibližně o 45 % nižší ztráty třením než konvenční kuličkové šrouby. Novinkou budou také kuličkové šrouby HFT se zvýšenou trvanlivostí pro úlohy s vysokým zatížením, které mají ve srovnání s konvenčními alternativami ve stejných podmínkách až dvojnásobnou životnost.

Dalšími kuličkovými šrouby v expozici NSK budou kuličkové šrouby řady S-HTF, které využívají patentovanou tepelně upravenou ocel NSK Tough Steel, jež pomáhá vypořádat se s vysokým zatížením a kontaminací, vysoce odolné kuličkové šrouby se speciální úpravou dráhy, která potlačuje opotřebení; a vysokorychlostní kuličkové šrouby s malou hlučností s rozměry podle standardu DIN.

Prominentní místo ve stánku budou mít také ložiska, mezi něž patří ultra-vysokorychlostní kuličková ložiska s kosoúhlým stykem ROBUSTDYNA, která se v Evropě představí úplně poprvé. Tato inovativní ložiska jsou ideální pro vřetena obráběcích strojů a díky dlouhodobé únavové životnosti usnadňují jak obrábění s velkými řeznými silami, tak vysokými rychlostmi.

Další vystavovanou novinkou bude mazivo ROBUSTGRD, které dosahuje ve srovnání s běžnými produkty NSK pětkrát vyšší odolnosti proti zadření.

Mezi exponáty bude také ložisková klec SURSAVE (TSR), určená pro kuličková ložiska s kosoúhlým stykem, která při použití na vřetenech obráběcích strojů přináší úspory energie a umožňuje dosáhnout malé nesouběžné házivosti (NRRO) a vysoké rychlosti. Kompletní sortiment ložisek určených pro obráběcí stroje doplní řady vysoce přesných ložisek NSK a vysokorychlostních ložisek pro elektromotory. Kuličková ložiska s kosoúhlým stykem ve ztenčeném provedení jsou vhodná například pro roboty.

1) Nová řada vedení NSK DH/DS má ve srovnání s běžnými lineárními vedeními NH/NS více než dvojnásobnou provozní trvanlivost


Společnost NSK představí na veletrhu EMO 2023 svá nejnovější lineární vedení

2) Kuličkové šrouby S-HTF od NSK jsou první na světě, které používají speciální ocel Tough Steel
 

Společnost NSK představí na veletrhu EMO 2023 svá nejnovější lineární vedení

3) Kuličkové šrouby NSK s velkou trvanlivostí mají speciální povrchovou úpravu dráhy kuliček, která potlačuje opotřebení
 

Společnost NSK představí na veletrhu EMO 2023 svá nejnovější lineární vedení
4) Kuličkové šrouby NSK podle standardu DIN zajišťují rozměrovou a toleranční kompatibilitu pro evropské obráběcí stroje


Společnost NSK představí na veletrhu EMO 2023 svá nejnovější lineární vedení

5) Nová ložiska ROBUSTDYNA společnosti NSK používají větší ložiskové kuličky, které zvyšují únosnost až o 15 %


Společnost NSK představí na veletrhu EMO 2023 svá nejnovější lineární vedení

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP