www.modernitovarna.com
NSK

Rozhovor s Michaelem Preinerstorferem z firmy NSK Europe Restrukturalizace společnosti NSK Europe pro větší zaměření na nové příležitosti na trhu

Michael Preinerstorfer, výkonný ředitel divize European Industrial Business Unit – EIBU společnosti NSK, naznačuje své plány dosáhnout přední pozice na evropském trhu v 15 až 20 vybraných průmyslových sektorech. V tomto rozhovoru také konstatuje, jaké změny čekají zákazníky a zaměstnance a jak se změní výrobní sortiment.

Rozhovor s Michaelem Preinerstorferem z firmy NSK Europe   Restrukturalizace společnosti NSK Europe pro větší zaměření na nové příležitosti na trhu
Pane Preinerstorfere, popište prosím dosavadní organizační strukturu.
Naše firma je strukturovaná tak, aby sloužila potřebám zákazníků v přibližně padesáti zemích ve třech klíčových segmentech: výrobci strojů a zařízení (sector/OEM), komponenty a náhradní díly (aftermarket) a elektrotechnika (electrical). V segmentu sector/OEM pokrýváme sektory trhu zahrnující čerpadla, kompresory, větrné turbíny, obráběcí stroje, drážní techniku, zemědělství, hornictví a hutnictví. Každý individuální sektor dosud koordinuje manažer sektoru jmenovaný na regionální bázi.

Proč je třeba tuto strukturu změnit?
Chceme naše služby dále optimalizovat, abychom se mohli zákazníkům věnovat cíleněji a individuálněji. S tímto úmyslem jsme koncipovali novou strategii zvanou "select & focus", kterou budeme uplatňovat k tomu, abychom vybrali patnáct až dvacet perspektivních sektorů trhu, jako jsou např. válcovny nebo petrochemie, kde můžeme našim zákazníkům na základě našich znalostí a zkušeností poskytnout výraznou přidanou hodnotu. To nám umožní vytvářet více zákaznicky specifických řešení, vytvářet je rychle s využitím našich stávajících standardních produktů a simultánně k tomu nabízet potenciál vývoje zakázkových produktových strategií pro každou vybranou oblast.

Změní se struktura firmy ve vašem regionu?
Ano, bude nahrazena organizací do tří regionů: střední Evropa, západní Evropa a rozvojové trhy. V budoucnu budou koncoví zákazníci a distributoři v těchto regionech obsluhováni odděleně. Věřím, že rozvojové trhy, kam patří východní Evropa, Rusko, Turecko, jižní Asie a Afrika, mají zvláště velký potenciál, a my jsme v nich vždy měli dobrou pozici na trhu.

Co se změní s ohledem na oblast náhradní spotřeby (tzv. aftermarket)?
Ta bude rozdělena do dvou částí: komponenty a náhradní díly pro průmyslovou výrobu a komponenty a náhradní díly pro automobily. V oblasti průmyslové výroby posílíme vztahy s klíčovými zákazníky, tým se rozroste o MRO (údržby, opravy a renovace; maintenance, repair and overhaul) a program AIP NSK (Added Value Programme). V oblasti automobilového aftermarketu je naším cílem pro několik následujících let výrazně vyšší růst prodeje a představení nové koncepce marketingu.

NSK rozšiřuje AIP i na oblast nástrojů a nářadí pro údržbu. Jsou tyto dostupné již nyní?

Pro oblast komponent a náhradních dílů pro průmyslovou výrobu už máme patnáct specialistů vyškolených pro oblast kontroly stavu strojů, kteří jsou schopni podporovat zákazníky v případě, že se vyskytnou problémy. Od konce roku 2015 budeme nabízet také nástroje pro montáž a demontáž ložisek společně se zařízením pro laserové ustavení hřídelí a kladek.

Jaký vliv bude mít nová struktura na AIP?
AIP je již osvědčený nástroj, který v současné době umožňuje NSK poskytovat udržitelnou a úspěšnou podporu zákazníkům ve všech sektorech a ušetřit jim od padesáti tisíc až po více než jeden milión eur ročně. Podíváme-li se dopředu, tak to, že určíme patnáct až dvacet perspektivních oblastí trhu, nám umožní lépe se soustředit a využít náš potenciál znalostí. AIP se však bude rozvíjet i ve všech ostatních oblastech.

Jaké změny se plánují pro OEM?
Dříve měla za zákazníky OEM odpovědnost sekce sector/OEM, zatímco distributoři ze sekce náhradních dílů se starali o MRO. V budoucnu se bude určený manažer sektoru jednotným způsobem starat o podporu MRO a OEM včetně projektů AIP. Tito odborníci budou moci nabídnout ucelené znalosti daného sektoru a předávat je konstrukčním týmům. V důsledku toho budeme schopni vyvíjet zakázková řešení.

Jak budou v budoucnu obsluhováni významní zákazníci?
Plánujeme implementovat silně sektorově orientovanou proceduru, podle níž bude mít account manager odpovědnost za klíčové zákazníky napříč státy jako evropská kontaktní osoba – to je plně v souladu s principem „obracet se k zákazníkovi jednou tváří“.

Budou se rozšiřovat také školení pro koncové zákazníky?
Ano, v Evropě bude zřízeno patnáct školicích středisek, takže v roce 2017 bude NSK školit ročně 10 000 uživatelů. Zvláštní pozornost budeme věnovat rozvojovým trhům, které mají specifické požadavky na školení. Naše angažovanost v oblasti využití našich produktů v praxi pomáhá naše zákazníky ještě silněji propojit se značkou NSK.

Jaké obory průmyslu jsou z hlediska budoucího rozvoje nejslibnější?
Jako přední firma na evropském trhu dosáhla společnost NSK silné pozice v oblasti převodovek pro větrné turbíny, kde neustále zvyšujeme naše aktivity. Potenciál je také v oblasti kolejové techniky. Firma NSK je v tomto oboru na předním místě např. na japonském trhu a tyto zkušenosti přenášíme i na evropský trh, kde francouzské dráhy SNCF právě v provozu testují vlaky schopné jezdit rychlostí až 320 km/h. Velkou budoucnost má také obor zdravotnické techniky, zvláště stomatologie, kde jsou v zubních vrtačkách používána miniaturní ložiska NSK o průměru 3 mm, která mohou pracovat při otáčkách až 40 000 ot./min.

Máte velké plány; kdy proběhne změna na novou strukturu?
Všechno proběhne do konce roku 2015, abychom byli připraveni na oslavu stého výročí založení společnosti v příštím roce. S novou strukturou bude mít divize EIBU dobrou pozici, aby dosáhla cíle, který jí pro rok 2016 stanovil prezident NSK Norio Otsuka: vytvořit obrat 7 mld. euro.

Profil
Michael Preinerstorfer, narozen v roce 1970 v Rakousku, vystudoval metalurgii na univerzitě v Leobenu u Štýrského Hradce. V roce 1998 nastoupil do firmy IMI Group. V průběhu několika málo let postoupil z pozice obchodníka na manažerskou pozici. Před tím, než odešel k NSK, byl ředitelem firmy IMI Hydronic Engineering Deutschland GmbH (dříve TA Heimeier GmbH) v Erwittu v Německu.

Popis fotografie:
Michael Preinerstorfer, výkonný ředitel divize EIBU firmy NSK: „Naše nová strategie je "select and focus". Určíme 15 až 20 perspektivních sektorů trhu, kde můžeme zákazníkům díky našim znalostem a zkušenostem poskytnout výraznou přidanou hodnotu.“

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP