www.modernitovarna.com
NSK

NSK spolupracuje na rozsáhlém projektu výzkumu příbřežních větrných elektráren

Společnost NSK oznamuje, že byla vybrána, aby se podílela na významném výzkumném projektu organizace New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) financované japonskou vládou. Projekt se bude zabývat výzkumem, který umožní rychlé a rozsáhlé nasazení plovoucích větrných elektráren v příbřežních oblastech Japonska.

Cílem projektu je výzkum a vývoj techniky, která vyhodnocuje fenomén úplavu (wake effect) u turbín plovoucích větrných elektráren. Kromě NSK jsou klíčovými členy projektu Kjúšúská univerzita (Ústav multiúrovňového výzkumu pobřežních větrů), Toshiba Energy Systems Corporation a Hitachi Zosen Corporation. Projekt povede profesor Takanori Uchida z Kjúšúské univerzity.

Japonská vláda si stanovila cíl dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050, přičemž se očekává, že příbřežní plovoucí větrné elektrárny k tomu významně přispějí. Existují však specifické problémy, které je třeba překonat, včetně jevu známého jako efekt úplavu, který se vyskytuje při otáčení lopatek větrné turbíny. Ve velkých příbřežních větrných farmách s mnoha turbínami způsobuje efekt úplavu mohutné turbulence. Tím dochází ke snížení výroby elektřiny v turbínách, které jsou po větru, a ke zvýšení jejich mechanického zatížení.

Mezi nejdůležitější úkoly potřebné k tomu, aby se v Japonsku co nejrychleji a co nejlépe rozvíjely rozsáhlé příbřežní větrné farmy, patří vývoj metod, které pomáhají pochopit a přesně předvídat efekt úplavu. Je také nesmírně důležité vytvořit nové metody optimálního projektování větrných farem pro japonský zeměpisný kontext.

Výzkum, který se odehrává ve velkém aerodynamickém tunelu na Kjúšúské univerzitě, má několik cílů: porozumět efektu úplavu speciálně u větrných turbín příbřežních elektráren a pochopit vzájemné interference úplavů u větrných farem, vyvinout postupy pro jejich predikci a výpočty a stanovit budoucí směr vývoje větrných turbín ve spolupráci mezi průmyslem a akademickou sférou. Efekt úplavu u plovoucích větrných turbín zatím nebyl podrobně studován, takže projektový tým očekává, že výzkum vyřeší technické problémy velkých plovoucích větrných farem na moři a významně přispěje k jejich zavedení ve větším měřítku.

V rámci výzkumného projektu se firma NSK snaží zvýšit spolehlivost ložisek pro větrné turbíny pochopením atributů změn zatížení, které působí na turbíny v důsledku efektu úplavu, a tím podpořit širší přijetí výroby větrné energie. Skupina NSK aktivně podporuje management ESG a bude usilovat o příležitosti pro obchodní růst v udržitelné společnosti využitím technických možností, které přispívají k celosvětové ochraně životního prostředí.

1) K tomu, aby NSK pomohla optimalizovat využití větrné energie, nabízí řadu ložisek, mimo jiné ložiska hybridní a válečková

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP