www.modernitovarna.com
Southco

Southco's Technika řízení přístupu pro laboratorní vybavení zvyšuje ergonomii a produktivitu

Současné laboratoře klinického výzkumu používají k plnění svých důležitých úkolů širokou škálu automatizovaných nástrojů, včetně velkoobjemových centrifug, vysokorychlostních zařízení pro odběr vzorků kapalin, skladovacích chladniček a dalších zařízení.

Southco's Technika řízení přístupu pro laboratorní vybavení zvyšuje ergonomii a produktivitu
Přední konstruktéři proto hledají způsoby, jak zlepšit efektivitu a ergonomii laboratorních zařízení. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je využití nejnovější techniky pro uzavírání, uzamykání a nastavení polohy, jako jsou otočné západky, elektronické přístupové systémy a vyvažovací a aretační závěsy. Ty zvyšují výkonnost zařízení v současném rušném laboratorním prostředí.

Růst trhu automatizovaných laboratorních zařízení


Růst trhu automatizovaných laboratorních zařízení se týká široké škály velikostí a typů strojů

Například jedna nedávná studie o vysokoobjemových hematologických analyzátorech předpokládá, že globální trh pro tyto systémy bude mít do roku 2032 složenou míru růstu CAGR 6,06 %. Faktory, které jsou příčinou tohoto růstu, jsou pokroky v oblasti genetické léčby, výzkumu kmenových buněk a proteomů.2

Tento růst výrazně zvyšuje jak množství automatizovaných zařízení v současných laboratořích, tak i jejich velikost. Dříve měly analyzátory krve a centrifugy běžně stolní velikosti. Novější systémy schopné zpracovávat desítky nebo stovky vzorků za hodinu se již na stůl nevejdou a je třeba je postavit na podlahu.

Také laboratorní skladovací chladničky jsou mnohem větší a blíží se průmyslovým velikostem. Jejich teploty jsou pečlivě monitorovány a regulovány, aby byly chráněny životně důležité vzorky a biologické materiály, které se v nich uchovávají.

Úvahy o technice pro řízení přístupu


Southco's Technika řízení přístupu pro laboratorní vybavení zvyšuje ergonomii a produktivitu
Vzhledem k tomu, že velikost automatizovaných laboratorních zařízení roste, potřebují průmysloví konstruktéři výběrem dobře navržené techniky pro řízení přístupu zajistit, aby jejich zařízení vyhovovala všem požadavkům, včetně ergonomických.

U těchto zařízení musí technika pro řízení přístupu zajistit lepší uzavírání, aby i velká víka a dveře zařízení byly bezpečně zajištěny. To je zvláště důležité pro stroje s pohyblivými částmi, jako jsou centrifugy, které pracují při vysokých rychlostech s vysokou pravděpodobností vzniku vibrací, které mohou způsobit nechtěné uvolnění západky.

Současní přední dodavatelé techniky pro řízení přístupu nabízejí různé konstrukce západkových mechanismů lišících se funkcí a složitostí. Výběr správné západky závisí na takových faktorech, jako jsou typ použití, úroveň zabezpečení nebo snadnost ovládání a další ergonomické aspekty. Byly vyvinuty západky pro širokou škálu úloh, od jednoduchých vačkových zámků zajišťujících přístupové víko nebo dveře až po kompresní západky, které vytvářejí spolehlivou upínací sílu mezi dvěma povrchy.

Jeden druh západky, který může zajistit bezpečné uzavření pro automatizované laboratorní zařízení, je otočná západka: brilantně jednoduchý, ale odolný mechanismus. Běžně se používá pro dveře a víka na robustních zařízeních a vozidlech, kombinuje zabezpečení rotačním pohybem s komfortem push-to-close, snadno se uzavírá s malou uzavírací silou a pevně a bezpečně přiléhá.

Kromě toho jsou k dispozici mechanické a elektronické blokovací systémy se speciálními funkcemi tlumení vibrací, takže západku neovlivňují vibrace laboratorních zařízení.

Technika pro řízení přístupu, jako jsou otočné západky, může pro lepší zabezpečení a sledování přístupu využívat také elektronické uzamykací systémy. Elektronické západky jsou navržené tak, aby uživatele ujistily, že zařízení jsou zabezpečená. Pro větší univerzálnost, pohodlí a bezpečnost jsou k dispozici různé možnosti řízení přístupu – klávesnice, karty RFID a digitální klíče pro použití v chytrých telefonech podporujících Bluetooth.

Toto vylepšené zabezpečení může také zahrnovat integrované sledování přístupu s automatickým auditovaným záznamem o tom, kteří pracovníci laboratoře ovládali elektronické zámky a kdy byly dveře nebo víka otevřeny a uzavřeny. Tak je možné podporovat řadu aplikací správy laboratorních automatizovaných zařízení.

Například sledování, kdy byly centrifuga nebo analyzátor otevřeny a uzavřeny a kterým pracovníkem, může podporovat vedení záznamů o projektech v laboratoři s informacemi v reálném čase, které se využívají pro management pracovních postupů a vyčíslování nákladů na práci jednotlivých pracovníků.

Dalším příkladem je sledování, kdy a jak často se otevírají dveře chladničky pro skladování vzorků. Jsou-li dveře chladničky opakovaně otevírány a uzavírány, může požadovaná vnitřní teplota stoupat nad hranici stanovenou z hlediska zachování biologické integrity chlazeného materiálu. K vyřešení tohoto problému lze inteligentní elektronické přístupové zámky naprogramovat tak, aby zůstaly uzamčené, dokud nebudou dosaženy správné prahové hodnoty teploty.

Dlouhá životnost a vlastnosti „dotykového bodu“ jsou dva další faktory, které by konstruktéři laboratorních automatizovaných zařízení měli při výběru zámků zohlednit. Přední dodavatelé techniky pro řízení přístupu navrhli a vyrobili své produkty tak, aby měly dlouhou životnost a velkou trvanlivost – tisíce cyklů otevření a zavření.

Když je víko uzavíráno a uzamykáno, fyzická a zvuková zpětná vazba jasně ukazuje, když už je víko bezpečně zajištěno. Uživatelé uslyší a ucítí, že západka je plně a bezpečně zajištěna; tyto jemné zpětné vazby mohou přispět k dojmu vysoké kvality, který uživatelé získají při každodenním používání laboratorního vybavení.

Posouzení zařízení pro ovládání polohy

Southco's Technika řízení přístupu pro laboratorní vybavení zvyšuje ergonomii a produktivitu

Ergonomie je pro mnoho konstruktérů laboratorního vybavení, kteří kladou důraz na bezpečnost, pohodlí a produktivitu výzkumníků a laboratorních techniků, klíčovým parametrem.3 S přechodem od stolních systémů ke skříňovým modelům centrifug a dalších zařízení se přístupová víka zařízení stávají stále těžší.

Tato víka se během pracovních směn opakovaně otevírají a zavírají a laboratorní technici na odděleních mohou být navíc pověřeni obsluhou několika zařízení. Těžké dveře a víka musí zůstat bezpečně otevřené v průběhu celého procesu ukládání nebo vyjímání vzorků.

K vyřešení těchto problémů mohou závěsy s aretací polohy poskytnout elegantní a spolehlivá řešení, která minimalizují námahu při otevírání a zavírání těžkých dveří a vík a zlepšují ergonomii.

Osvědčeným a efektivním řešením jsou vyvažovací závěsy. Vyvažují hmotnost těžkých vík působením gravitační síly, což umožňuje jejich zvednutí s minimálním provozním úsilím v celém rozsahu pohybu. Udržuje také víko bezpečně v jakékoli poloze, i bez přispění obsluhy.

Některé konstrukce s těžkými víky, jako jsou výklopné dveře u SUV, využívají plynové vzpěry, které umožňují hladké otevírání a při používání drží dveře otevřené. Závěsy s protiváhou však mají mnohem delší životnost než plynové vzpěry a jejich trvanlivost dosahuje tisíce cyklů otevření a zavření bez jakéhokoli zhoršení funkce. Tato spolehlivá a dlouhotrvající funkčnost také zvyšuje bezpečnost pracovníků laboratoře tím, že zajišťuje, že těžké dveře nebo víka se při práci techniků náhle nezavřou.

Správné závěsy mohou poskytnout malý, ale důležitý příspěvek ke zlepšení ergonomie pro laboratorní pracovníky. Ve velkokapacitních laboratořích s několika stroji, do nichž se opakovaně vkládají a zase z nich vyjímají vzorky a biologické materiály, je tak možné dveře odjistit a otevřít bez velkého úsilí, což odstraňuje zdroj opakovaného fyzického namáhání. A protože závěsy s protiváhou udržují víko plně otevřené, zatímco technici plní své úkoly, nemusí je jednou rukou přidržovat nebo se obávat, že by náhle kleslo nebo se zavřelo.

Většina automatizovaných laboratorních zařízení má ploché monitory, které nyní běžně využívají dotykové ovládání. Zatímco některé dotykové obrazovky jsou namontovány jako zapuštěné do těla zařízení, jiné jsou umístěny na konzoli. Pro efektivní provoz je třeba snadno nastavit polohu těchto panelů, ale při interakci s nimi udržet jejich polohu.

V těchto případech umožňují snadné a efektivní ovládání držáky s integrovanými klouby s konstantním točivým momentem. Závěsy s konstantním točivým momentem využívají pro omezení pohybu tření. Umožňují jednoduché umístění obrazovky v libovolném úhlu, přičemž obrazovka drží tento úhel, dokud ji pracovník znovu neposune.


Southco's Technika řízení přístupu pro laboratorní vybavení zvyšuje ergonomii a produktivitu

Vylepšený design


Dnešní přední výrobci techniky pro řízení přístupu a nastavení polohy investují nejen do funkčnosti svých produktů, ale využívají také moderní designové prvky, jako jsou různé povrchové úpravy, skryté konstrukce závěsů a „high-tech“ vnější vzhled, takže produkty jsou vhodné pro pokročilý moderní design, jehož trendy mnoho výrobců automatizovaných laboratorních zařízení sleduje.

Začlenění techniky nastavení polohy a systémů elektronického přístupu do konstrukce automatizovaných laboratorních systémů může výrobcům pomoci posílit atraktivitu jejich značky. Charakteristické vlastnosti dotykového bodu – snadné použití, bezpečné zavírání, elektronické uzamykací mechanismy a vylepšená ergonomie – mohou přispět k přitažlivosti produktové řady daného výrobce.

Výrobci přístupového hardwaru pokračují v rozšiřování nabídky svých produktů využívajících novou techniku, funkčnost a materiály, aby zlepšili zkušenosti uživatelů s dotykovými body a splnili ergonomické požadavky.

Díky včasným a kompletním konzultacím s dodavateli techniky pro řízení přístupu a nastavení polohy mohou výrobci automatizovaných laboratorních zařízení získat přehled o způsobech, jak zvýšit produktivitu současných vysoce automatizovaných výzkumných laboratoří.


www.southco.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP