www.modernitovarna.com
NSK

AIP+ od NSK zahrnuje také služby pro bezdemontážní diagnostikug

Bezdemontážní diagnostika je osvědčená metoda periodické analýzy stavu strojů a zařízení, která zaručuje začlenění strojů do programu údržby zaměřeného na spolehlivost. Bezdemontážní diagnostika umožňuje monitorovat stav strojů v čase a na základě trendů přesně určit potřebu jejich údržby. To šetří peníze nejen omezením těch servisních úkonů, které nejsou nezbytné, ale také lepším plánováním zásobování náhradními díly a optimalizací správy zdrojů.

AIP+ od NSK zahrnuje také služby pro bezdemontážní diagnostikug
Společnost NSK s cílem pomoci zákazníkům odhalit přínosy této metody představila jako součást svého nového programu AIP+ Added Value Programme služby Condition Monitoring Services (CMS). Služby zahrnují celý konzistentní proces aplikace této metody v praxi: počáteční zhodnocení pro ověření možnosti uplatnit CMS v konkrétním závodě a definování postupů monitorování; sběr dat s využitím techniky pro měření vibrací, teploty a rychlosti od NSK; analýzu dat pro určení stavu stroje; a nakonec vytvoření kompletní zprávy včetně doporučených servisních úkonů.

Využití měřicí techniky pro bezdemontážní diagnostiku od NSK, která např. měří vibrace simultánně ve třech osách, umožní snadno identifikovat jakékoliv nežádoucí síly, způsobené např. špatným ustavením nebo vyvážením stroje. Monitorovací zařízení rozezná např. také problémy způsobené nedostatkem maziva nebo počátek únavového poškození.

Chyby spojené s nevyvážením a špatným ustavením stroje, které vyvolávají nežádoucí síly, mohou negativně ovlivnit jeho výkonnost a životnost. Ovšem odborníci NSK dokážou s využitím monitorovacího zařízení realizovat plně dynamické vyvážení stroje. Je to proces, který se skládá ze tří kroků. Obvykle vyžaduje úpravy a rozmístění závaží na rotoru stroje a následně nové měření velikosti nevývažku. Proces je zvláště vhodný pro čerpadla a ventilátory, kde se vyskytují velké rotující hmoty.

Následná analýza dat určí základní příčinu problému, např. prasklinu na vnitřním kroužku ložiska nebo nežádoucí zatížení, a výsledkem je kompletní zpráva CMS včetně zhodnocení stavu stroje.

A nakonec, CMS pomáhá uživatelům sledovat vývoj stavu stroje a zlepšovat režim plánování údržby. Selhání ložisek je možné přesně předpovědět dřív, než k nim skutečně dojde. To šetří čas i peníze. V době, kdy jsou typické náklady na údržbu mezi 15 a 40 % obratu, je to životně důležité. Úspory mají velmi pozitivní efekt na zisk, zvláště tehdy, když se tím podaří prodloužit dobu, po kterou mohou být stroje provozovány.

Důkazem o potenciálu úspor je příklad velkého výrobce válcovaných profilů, u něhož se vyskytovaly nepravidelnosti výkonu v procesu přípravy ingotů. Vzhledem k tomu, že jde o kritickou část výroby, byla iniciována pravidelná údržba, která ale snižovala dostupnost zařízení a zvyšovala náklady. Odborníci NSK zhodnotili situaci a zjistili problém s pohonem ventilátoru pece. Jakmile byl problém identifikován, odborníci doporučili pravidelnější analýzu CMS, která umožnila zákazníkovi implementovat režim prediktivní údržby (včetně zajištění potřebných náhradních dílů a zdrojů). Výsledkem byly celkové úspory nákladů ve výši 69 802 euro.

Jako součást AIP+ odborníci NSK vždy před tím, než doporučí řešení CMS, provádějí v závodě podrobné šetření. To umožní důkladně propočítat, které stroje jsou kritické, a určit správnou strategii prediktivní údržby. NSK může použít množství metod z nabídky AIP, včetně plánování zásobování náhradními díly, analýzy provozu ložisek, uživatelských školení, dynamického vyvažování, řešení pro mazání a laserového ustavování. To vše je zastřešeno službami CMS, které poskytují přehled o stavu strojů a zajišťují kompletní péči o ložiska.

Za služby CMS jsou odpovědní dva zkušení inženýři, zastupující severní a jižní Evropu, kteří vedou rozsáhlý tým plně proškolených odborníků.

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP