www.modernitovarna.com
NSK

Závod na výrobu stavebního řeziva zkracuje prostoje pomocí lineárních vedení NSK

Díky použití lineárních vedení NSK s mazacími jednotkami K1 se dřevozpracujícímu závodu podařilo zkrátit prostoje dopravníku více než dvanáctkrát, což vedlo k roční úspoře nákladů více než 77 000 EUR.

Britský dřevozpracující závod dodává dřevěné trámy pro stavebnictví. V jedné jeho výrobní stanici přisunuje dopravník trámy do pily. Provádí přitom pohyby vpřed a vzad s rychlými změnami směru. Vzhledem ke specifickým podmínkám této operace musela firma v průměru každé dva týdny vyměnit lineární vedení dopravníku, což byla situace, která byla jednoznačně nepřijatelná.

Vedení společnosti proto požádalo odborníky NSK o doporučení, jak prodloužit životnost lineárních vedení. Analýza opotřebených vedení ukázala, že nejsou schopná odolat velkým zatížením, která se vyskytují při každé změně směru. Kromě toho se lineární vedení někdy zcela zadřelo v důsledku vniknutí dřevěných pilin.

Odborníci NSK proto doporučili použít lineární vedení NSK vybavená plně integrovanými mazacími jednotkami K1. Jednotky K1 na dráhu vedení postupně a dlouhodobě uvolňují mazací olej (obsažený v pórech polyolefinové pryskyřice).

Po modernizaci je dopravník v provozu po dobu šesti měsíců bez jediného selhání. Životnost lineárních vedení se tak prodloužila více než dvanáctkrát, s odpovídajícím snížením souvisejících nákladů na materiál a prostoje. Analýza nákladů a výnosů provedená společností NSK ukázala celkové roční úspory ve výši přibližně 77 800 EUR.

Mazací jednotku K1 je možné využít pro všechna lineární vedení od firmy NSK. Jak ukazuje tento příklad, lineární vedení vybavená jednotkou K1 mají velmi dlouhé intervaly údržby, a to i za nepříznivých provozních podmínek, v nichž je použití jednotky K1 (zvláště) doporučováno.

Spolu s úpravou dopravníku poskytla firma NSK pracovníkům údržby školení o lineárních vedeních. Na školení se probírala mimo jiné tato témata: výběr materiálu vedení, výpočet vedení na základě požadovaného zatížení nebo různé typy lineárních vedení a srovnání jejich technických parametrů. Lektor NSK posluchačům také vysvětlil funkci mazací jednotky K1.

1) Lineární vedení v dopravníkové jednotce na pile vyžadovalo výměnu v průměru každé dva týdny. Photo: Sergei Pronin | Dreamstime.com


Závod na výrobu stavebního řeziva zkracuje prostoje pomocí lineárních vedení NSK

2) Lineární vedení s mazacími jednotkami K1 dosahují dlouhé životnosti i v náročných provozních podmínkách, například v dřevozpracujícím průmyslu.
 

Závod na výrobu stavebního řeziva zkracuje prostoje pomocí lineárních vedení NSK

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP